ČUDO U KAUNASU

Makedonci izbacili Litvu i ušli u polufinale EP!

14.09.2011 u 23:30

Bionic
Reading

Da pojam 'sportske pravde' nije rogobatna fraza kojemu nas je naučilo sportsko novinarstvo osamdesetih, pokazala nam je senzacionalna pobjeda Makedonije od 67:65 nad domaćinom Litvom, pred njezinih 14 tisuća navijača i sucima

Makedonija je na početku prvenstva u prognozama kotirala kao reprezentacija koja teško da je sposobna proći grupu s Hrvatskom, Grčkom, CrnomGorom, BiH i Finskom. No rijetko viđenim spojem disciplinirane obrane i fanatične borbenosti ekipa trenera Marina Dokuzovskog rušila je prepreku za preprekom, i nakon nesretnog poraza od Rusije tricom u posljednjoj sekundi okrenula kolo sreće i šokirala Kaunas Arenu.

Domaća reprezentacija je popustila pod pritiskom javnosti koja je od svojih košarkaša očekivala najmanje medalju na prvenstvu kod kuće. Vidjelo se to već od samog početka, jer se raznovrsnost koju je Litva pokazala u ranijim utakmicama rasplinula i svela na guranje lopte u reket najboljem domaćinu Javtokasu (13 koševa) i Valanciunasu. Vrlo često su ovi napadi završavali dvojbeno dosuđenim osobnim pogreškama Antiću, Čekovskom i Samardžiskom, pa su do odlučujuće faze sva tri makedonska centra (Gečevski nije igrao zbog ozljede) nakupila po četiri osobne.

Lagano navlačenje za domaćina naprosto je nemoguće ignorirati – suci, među kojima je bio i Luigi LaMonica (dobro nam poznat s Europskog prvenstva u Beogradu), rijetko sviraju prekršaje nakon prodora nevjerojatnog Bo McCalebba (na kraju je zabio 23 koša), dok domaćini dobivaju loptu kad god se utakmica lomi. Makedonci, međutim, odolijevaju, i ne gube priključak ni nakon odvajanja domaćina na +9 potkraj druge četvrtine.

Cijelo drugo poluvrijeme protječe u igri 'koš na koš', Songaila drži Litvu iznad vode, a Makedonci uzvraćaju McCalebbovim prodorima pod koš i tricaškim rešetanjem Stojanovskog, Antića i na koncu Ilievskog, čija presudna trica 11 sekundi prije kraja i odlučuje susret. Litvanci su se spetljali, promašili zadnji napad, vuvuzele domaćih su utihnule, a makedonske navijače, među kojima je bilo i 150 onih koji su tog dana čarterom u organizaciji vlade doletjeli u Kaunas, policija i zaštitari zadržali da ne provale u teren.

Makedonija je već tjednima u transu zbog uspjeha košarkaša, a nakon lekcije litvanskim (da, i hrvatskim) zvjezdicama nitko se više ne usuđuje prognozirati što će biti u polufinalu sa Španjolskom. I koliko god klišeizirano zvučalo, zaigra nam srce kad se podsjetimo da su u sportu i dalje moguće nevjerojatne stvari. A ova utakmica, kao i igra Makedonije na cijelom prvenstvu, to definitivno pokazuje.