sve su mu vratili

Luka Modrić ima razloga za slavlje; upravo je postao bogatiji za 3,6 milijuna eura

17.01.2024 u 12:58

Bionic
Reading

Španjolska porezna uprava vratila je kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije Luki Modriću (38) 3,6 milijuna eura nakon što je Gospodarsko-administrativni sud u Madridu presudio da su ga porezne vlasti prije 10 godina previše 'oderale'

Španjolski mediji javljaju kako su tamošnje porezne vlasti Luki Modriću (38) neopravdano naplatile 1.2 milijuna eura poreza kad je 2012. godine stigao u Madrid. Naime, Modrić je prvih osam mjeseci živio u Londonu i igrao za Tottenham, a samo je posljednja četiri mjeseca 2012. godine boravio u Španjolskoj.

No, prema tvrdnjama španjolske porezne uprave, te je godine Modrić većinu svojih prihoda ostvario upravo u Španjolskoj pa su zahtijevali plaćanje čitavog iznosa poreza. Na takvu odluku se žalila savjetnička kompanija Senn Ferrero Sports & Entertainment, koja u Madridu zastupa Modrića. Prema španjolskom zakonu rezident je osoba koja u Španjolskoj živi 183 dana, a Modrić je te godine tamo proveo 'samo' 127 dana.

Uz to su španjolski poreznici Modriću naplatili i dodatnih 1,5 milijuna eura poreza na iznos koje je Real Madrid 2013. i 2014. godine isplatio njegovim agentima Vladi Lemiću, Davoru Ćurkoviću i Zoranu Lemiću, tj. tvrtkama Reina BVBA i Top Sports Consulting LTD koje su ta trojica predstavljala.

Modrićevi pravni zastupnici su u svojoj žalbi tvrdili da spomenuti agenti u tom trenutku nisu pružali uslugu igraču nego Real Madridu, a Gospodarsko-administrativni sud je uvažio taj prigovor pa mu je vratio i taj iznos!

Kako su poreznici svojevremeno Luki Modriću naplatili i kaznu od oko 900.000 eura uz navedene iznose poreza od 1,2 milijuna eura i 1,5 milijuna eura, Modriću je sada ukupno vraćeno 3,6 milijuna eura! Gospodarsko-administrativni sud je izvijestio da je taj novac neopravdano naplaćen Modriću, navodni španjolski dnevni list El Mundo.

Treba istaknuti da ovaj slučaj nije povezan sa slučajem izbjegavanja plaćanja 870.000 eura poreza na prihod od sponzora i marketinških ugovora, za što je Luka Modrić prije nekog vremena prihvatio krivnju.