uefa bira najboljeg

Luka Modrić daleko je ispred svih, ali danas će doznati koliko ga cijene

30.08.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Da je kojim slučajem Luka Modrić Englez, Nijemac, Talijan ili Francuz, već bi odavno bio nagrađen za svoj izniman nogometni talent. No nakon sezone u kojoj je vodio Real do trećeg uzastopnog naslova europskog prvaka, a Hrvatsku do finala Svjetskog prvenstva, više mu ni činjenica što je iz jedne male zemlje ne bi smjela biti nedostatak

Pogledi nogometnih fanova ovog će četvrtka biti usmjereni u Monte Carlo, gdje će Uefa, odnosno europska krovna nogometna organizacija, održati ždrijeb najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu, ali i birati najboljeg nogometaša godine.

Modrić je prošle godine u istom ovom izboru osvojio naslov u konkurenciji za najboljeg veznog igrača, ali sada je prvi put među trojicom za najboljeg Uefina igrača godine.

Realno gledajući, u konkurenciji, a u kojoj su još Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah, Luka Modrić apsolutni je favorit za ovu prestižnu nagradu jer s 'kraljevskim' je klubom osvojio europski i španjolski superkup, klupsko svjetsko prvenstvo i treći uzastopni naslov u Ligi prvaka. No vrhunac Modrićeve blistave sezone bio je nastup na Svjetskom prvenstvu, na kojem je s Hrvatskom stigao do finala, ali i naslova najboljeg igrača turnira.

  • +25
Finale Lige prvaka 2018., Real Madrid - Liverpool Izvor: Pixsell / Autor: David Klein/Press Association/PIXSELL

Ono što je ovdje izuzetno važno spomenuti, jer znamo da je Cristiano Ronaldo vrhunski golgeter, baš kao i Mohamed Salah, jest činjenica da ni Ronaldov učinak od 26 golova u 27 utakmica španjolskog prvenstva ne bi bio takav da iza sebe nije imao hrvatskog veznjaka.

Istina, Ronaldo je zabijao i u ostalim natjecanjima, ali na Svjetskom prvenstvu se sa svojim Portugalom baš i nije proslavio, pa ako Modrić zbog ispadanja Hrvatske u četvrtfinalu Eura u Francuskoj 2016. godine nije mogao do individualnih priznanja na globalnoj razini te godine, onda ni Ronaldo ne može ove godine.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Slično možemo napisati i za sjajnog Mohameda Salaha, egipatskog napadača koji je u 52 utakmice zabio 44 gola, što je svakako uspjeh vrijedan divljenja. Međutim po broju trofeja daleko je iza našeg Modrića. Igrao je Salah s 'redsima' finale Lige prvaka, ali ni u engleskom prvenstvu, a posebno na Svjetskom prvenstvu, njegove momčadi nisu osvajale trofeje, a to daje dodatnu vrijednost pojedinačnim nastupima.

Možda pojedinačno ova dva napadača na nogometnom tržištu vrijede i više, međutim sigurni smo da bi svaki trener u ovom trenutku u svojoj momčadi radije imao Modrića, nego nekog od njegova dva konkurenta.

I stoga, iako se u ovakvim situacijama često znaju događati čuda te donositi nevjerojatne odluke, sve osim izbora Luke Modrića za Uefinog igrača godine bila bi prvorazredna senzacija.

  • +13
Luka Modrić - zvijezda Real Madrida i hrvatske reprezentacije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Spomenuti trojac - Modrić, Ronaldo, Salah - izabran je odlukom trenera 80 momčadi koje su prošle sezone igrale u Ligi prvaka i Europskoj ligi te 55 novinara zemalja članica Uefe. Iza Modrića, Ronalda i Salaha najveći broj glasova dobili su Antoine Griezmann (72), Lionel Messi (55), Kylian Mbappe (43), Kevin de Bruyne (28), Raphael Varane (23), Eden Hazard (15) i Sergio Ramos (12).

Uefa je nagradu za najboljeg nogometaša Europe pokrenula 2011. godine, a nagrade su do sada osvajali Leo Messi (2011., 2015.), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.) i Cristiano Ronaldo (2014., 2016., 2017.). Također valja istaknuti kako bi Luka Modrić u Monacu mogao osvojiti i dvije nagrade, jer je i među tri kandidata za najboljeg veznjaka, a njegovi protukandidati su Belgijanac Kevin De Bruyne i Nijemac Toni Kroos.