tko je Luis Diaz

Životna priča Kolumbijca koji je iz teškog siromaštva stigao do milijunskog transfera u Liverpool i oduševio nogometni svijet

16.06.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Kolumbijac Luis Diaz igra s nevjerojatnom lakoćom. Njegovi su driblinzi savršeni, ima odličan udarac i krajnje je nepredvidivo krilo za kojim trenutačno luduje pola svijeta. Ali kako je sve počelo, otkud Diaz dolazi i koliko mu je teško bilo stići do razine na kojoj se trenutačno nalazi? Njegova priča inspirirat će mnoge

Luis Fernando Diaz Marulanda rođen je 13. siječnja 1997. godine u Barrancasu u regiji La Guajira u Kolumbiji, gradu koji se nalazi u neposrednoj blizini rudarskog naselja, pa je, kao i mnogi klinci iz tog kraja, odrastao u teškom siromaštvu i nogomet mu je bio najveća ljubav. Ali i mogućnost da se izvuče iz teških prilika u kojima je odrastao.

Nažalost, kada čovjek živi u uvjetima u kakvima je živio mladi Diaz s braćom i sestrama te ostatkom obitelji, onda nogomet pada u drugi plan. U prvom planu su esencijalne životne potrebe. Barrancas je grad koji se vrlo često zaboravlja, u kojem je mnogim obiteljima država okrenula leđa i ostavila ih neka se snađu kako znaju i umiju. Kao rezultat toga, pothranjenost postaje jedan od njihovih najvećih problema jer doslovno žive od danas do sutra. A kada je problem imati pristojan obrok, onda sve druge stvari padaju u vodu, pa tako i nogomet. Ali Diaz nije odustajao od svog sna...

‘Naša obitelj stalno se borila i međusobno si pomagala da bismo preživjeli u teškim uvjetima u kojima smo živjeli. Zajedništvo je ono što nas najbolje opisuje’, riječi su Diazova starijeg nećaka Joshera Brite i najbolje opisuju situaciju prije njegova uspjeha. A Diazova majka Silenis Marulande prva je bila protiv toga da on postane nogometaš: ’Nisam htjela da se bavi nogometom', istaknula je.

Naime bojala se da će njezinog sina nogomet odvojiti od, za nju tada važnije stvari, obrazovanja. I sama je priznala da zbog slabe građe njezinog sina nije mislila da će se on moći nositi s većim i jačim igračima. Stariji nećak Brito objasnio je da nije Diaz jedini talent iz njihovog grada, ali je jedan od rijetkih koji je uspio izaći iz sivila u kojem su živjeli:

’Kod nas nije bilo vjere u nogomet, toliko mladih talenata se izgubilo. Bilo ih je na tisuću kao Lucho (Diazov nadimak, op.a.).'

Ukratko, jako je teško za ljude koji žive u Barrancasu pronaći izlaz iz siromaštva i rijetki su uspjeli doći do velike zarade i statusa zvijezde. Ali ništa od toga mladog Diaza nije moglo maknuti od nogometa. Po cijele dane trčao bi bosonog za loptom igrajući nogomet s prijateljima na pijesku i kamenju, na prašnjavom terenu preko puta obiteljske kuće, te oponašao trikove svojeg najvećeg idola Ronaldinha. Ali za Diaza i njegovu nogometnu karijeru važno je bilo to što je njegov otac Luis Manuel Diaz bio veliki nogometni entuzijast i bivši amaterski nogometaš.

  • +15
Luis Diaz - nogometaš Liverpoola Izvor: EPA / Autor: PETER POWELL

Otac i ljubav prema nogometni bili su tajna uspjeha

Bio je i nogometni trener te vodi nogometnu školu Club Baller de Barrancas, u kojoj nakon uspjeha njegova sina trenira više djece, ali poanta je u tome da je otac podržavao sinovljevu ljubav za nogometom. Diaz se izdvajao kvalitetom u tatinoj školi, ali nije imao poseban tretman. O njemu se uz oca puno brinuo i nećak Brite.

Počeo je igrati u kolumbijskoj momčadi Barranquille, u kojoj je prošao sve omladinske kategorije, i govorili su mu da nema fizičke predispozicije za uspjeh u nogometu, ali to ga nije omelo. ‘Puno trenera nije bilo sigurno u njegovu kvalitetu jer je bio mršav i nizak’, prisjeća se otac. ’Ali Luis je bio jako talentiran, imao je odličan dribling, brzinu i znao je zabijati, tako da su se neki treneri morali ‘kockati’ s njim da bi shvatili o kakvom igraču je riječ.'

U Barranquilli su treneri počeli raditi na jačanju Diaza. Bio je užasno mršav, do te mjere da su mnogi mislili da je pothranjen. Radio je tako izvan nogometnog terena prema posebnom programu treninga i povećao unos hrane.

‘Nije da je bio pothranjen, ali bilo je jasno, s obzirom na njegove godine i težinu, da se moraju napraviti drastične promjene. Naša dužnost kao trenera bila je da mu napravimo poseban program treninga i pojačamo mu prehranu’, rekao je Robert Penaloza, jedan od trenera u Barranquilli.

Nakon što je impresionirao sve pregovori o transferu doveli su kolumbijskog napadača 2016. u Atlético Junior, klub koji je igrao u prvoj ligi. Postao je vodeća figura i odveo Atlético Junior do najvećih uspjeha u novijoj povijesti kluba. Osvojili su tako turnir Copa Colombia, dva naslova lige Categoria Primera A i prestižnu Superligu Kolumbije.

‘U to vrijeme nismo mogli zamisliti da će postići sve ovo danas, ali znali smo da je dobar igrač. Kada je postao redovan starter, počeli smo vjerovati da bi mogao postati zvijezda, ali nismo mogli ni zamisliti da će doći do nivoa na kojem je sada’, rekao je trener Penaloza.

Interes bogatih europskih klubova

Nakon svih tih uspjeha u Kolumbiji zainteresirali su se mnogi europski klubovi. Među svima koji su ga gledali iz Europe u utrci za Diaza pobijedili su skauti Porta, portugalskog kluba koji gaji ogromnu ljubav prema južnoameričkim zvijezdama (James Rodriguez, Radamel Falcao, Eder Militao...).

Porto ga je kupio za samo sedam milijuna eura i malo je reći da su napravili odličan posao. Za europske standarde malen novac za talentirano krilo koje će se kasnije pokazati kao jedno od najboljih na svijetu.

Diaz je napravio najvažniji korak, došao je u Europu! Kupio ga je europski velikan Porto i mladi Lucho dobio je priliku na najvećoj sceni pokazati kakvu kvalitetu posjeduje.

'Naravno, treba priznati i da je Porto imao veliku ulogu u njegovom razvoju, ali da mi imamo njihovu infrastrukturu i resurse, vjerujem da bismo imali tisuće igrača poput Luisa Diaza. Zbog ekonomske situacije gubimo mnogo igrača', rekao je direktor omladinskog pogona Atlético Juniora, Oktavio Rivera.

Za dvije i pol godine u Portugalu sjajni Kolumbijac osvojio je dvostruku krunu i na europskoj sceni dokazao svu raskoš svojeg talenta. U 125 nastupa zabio je 41 pogodak i ostvario 19 asistencija. A 2020. godine nastavio je napredovati u dresu Kolumbije. Postigao je velik uspjeh na Copa Americi 2021. godine osvojivši s Kolumbijom treće mjesto, a bio je pritom najbolji strijelac turnira uz neponovljivog Argentinca Lea Messija. Zabijao je golove Argentini, Brazilu... i jednostavno odigrao fantastičan turnir za svoju reprezentaciju.

Liverpool nije štedio i platio ga je 47 milijuna eura

Logično, nakon takvih sezona najveći europski velikani zainteresirali su se za talentiranog Kolumbijca. Najviše su se spominjali Tottenham i Liverpool. Ali Redsi su bili konkretniji i za 47 milijuna eura kupili Diaza. Luchov otac i sam je potvrdio da je Liverpool bio konkretniji u pregovorima:

’Tottenham je u jednom trenutku bio prvi izbor. Roma je već bila ispala iz utrke. Ali poanta je da su svi previše oklijevali i dopustili da ih Liverpool ‘nadigra’. Liverpool je bio brži i u kratkom roku kupili su Luisa.'

Kako je Liverpool u kratkom roku kupio Diaza, tako je popularni Lucho u kratkom roku kupio publiku na Anfieldu. Otkad je zakoračio na legendarni travnjak u Liverpoolu, pokazao je da je svjetska klasa i da je samo nebo granica za njegov talent. Ima i velike zasluge za to što je Liverpool u ovoj sezoni osvojio dva trofeja, Liga kup i FA kup, a do zadnjeg kola Premiershipa bili su u igri za titulu engleskog prvaka s Manchester Cityjem. Uz to su stigli do finala Lige prvaka protiv Real Madrida u Parizu, ali nisu imali svoj dan. Ostali su bez najvažnije titule jer je golman Reala Thibaut Courtois, koji je izabran za igrača utakmice, briljirao tom u finalu.

Iako Liverpool nije osvojio dva najvažnija trofeja, sezona je proglašena uspješnom jer imaju momčad prepunu mladih igrača željnih dokazivanja.

Dečko koji je nekoć igrao bos po prašnjavim terenima prepunim kamenja sada igra protiv najboljih nogometaša svijeta i osvaja srca gledatelja na najvećim europskim stadionima. Ali da nije bilo kamenih terena, pothranjenosti i svih nedaća u djetinjstvu, pitanje je bi li Diaz danas bio u Kloppovoj momčadi.

Jer kako je proslavljeni brazilski veznjak Gilberto Silva jednom rekao: ’Nema velikog nogometaša kojem je frižider uvijek bio pun.'