CRNA STATISTIKA

Lista preminulih nogometaša sve duža!

02.05.2013 u 17:44

Bionic
Reading

Bivši vratar zagrebačkog Dinama Ivan Turina (32) koji je danas pronađen mrtav u svom stanu u Stockholmu već je 20. nogometaš koji je preminuo u posljednjih pet godina, dok se od 2000. godine broj nogometaša koji su preminuli prije kraja svoje karijere penje na 49.

Mnogima je još uvijek u sijećanju smrt Kamerunca Marc-Viviena Foea (28) na Kupu Konfederacija u Francuskoj 2003. godine. Foe je doživi srčani udar za vrijeme utakmice protiv Kolumbije. Liječnici su ga pokušali spasti, ali bezuspješno. Umro je od posljedica srčanog udara nedugo nakon dolaska u bolnicu.

Snažno je odjeknula i smrt mađarskog reprezentativca i člana Benfice Miklosa Fehera (24) koji je preminuo u siječnju 2004. za vrijeme utakmice protiv Vitorije Setubal. Jedan od prvih igrača koji je nesretnom Feheru priskočio u pomoć bio je hrvatski napadač Tomislav Šokota, tada član Benfice, međutim Feheru nije bilo pomoći. U sjećanje na Fehera, Benfica je umirovila broj 29 koji je Mađar nosio na svom dresu dok je igrao u klubu.

U kolovozu 2007. život je izgubio i mladi nogometaš Seville Antonia Puerte. Imao je svega 22 godine kada je preminuo nakon srčanog udara na utakmici protiv Getafea. Puerta se srušio na teren u 35. minuti i premda se pridigao i napustio teren u svlačionici je dobio još jedan srčani udar. Preminuo je tri dana kasnije.


U kolovozu 2009. na pripremama u Italiji preminuo je kapetan Espanyola Daniel Jarque (26). Jarqueu je srce otkazalo tijekom telefonskog razgovora s djevojkom.

Prošle godine za vrijeme utakmice druge talijanske lige Livorno - Pescara preminuo je 25-godišnji veznjak Livorna Piermario Morosini. Nakon obdukcije je utvrđeno kako je smrt uzrokovala urođena srčana mana.

Srčani udar bio je uzrok smrti i mladog Nigerijca Chinonso Ihelwere Henryja, člana rumunjskog kluba Delta Tulcea koji je preminuo u travnju prošle godine za vrijeme utakmice protiv Balotestija.


U kolovozu 2007. na treningu izraelskog kluba Hapoel iz grada Beershebe od srčanog udara preminuo je zambijski nogometaš Chaswe Nsofwa (28).

Matt Gadsby (Hinckley United) je kolabirao 9. rujna 2006. tijekom s Harrogate Townom. Umro je nedugo nakon dolaska u bolnicu. Testovi su pokazali da je imao srčanu manu koja je nasljedna.