BALIĆ SVE SPREMNIJI

Lino: Svijetu spremamo nove inovacije u igri

04.01.2009 u 16:46

Bionic
Reading

Dvanaest dana uoči početka Svjetskog rukometnog prvenstva zdravstveno stanje Ivana Balića je puno bolje i stvari se odvijaju u smjeru u kojem to i priželjkujemo, kaže Lino Červar

Izbornik je objasnio da Balić paralelno trenira s reprezentacijom i radi dopunske vježbe.

'Pazimo da se slučajno ne pogriješi, želimo napraviti sve da Balića sačuvamo, ali i da ga pripremimo', objasnio je Červar i napomenuo kako Hrvatska rukometna reprezentacija mora biti spremna na dva sustava igre - s Balićem i bez njega.

'Bio bih demagog kada bih rekao da je isto igrati s Ivanom i bez njega, jer on je vrhunski igrač, jedan od najboljih na svijetu, time sam sve rekao', istaknuo je Červar.

Reprezentativci su danas imali trkački trening na stadionu Poljud, a Červar je naglasio da su ljudi iz Hajduka bili iznimno susretljivi stavivši rukometašima na raspolaganje sve što Hajduk posjeduje na Poljudu. Najavio je da će reprezentativci u ponedjeljak imati prvi trening u velikoj dvorani Spaladium arene, gdje će se igrati i susreti.

Červar je objasnio kako se pripreme odvijaju na tri plana: kondicijskom radi stjecanja snage, psihološkom, te priprema sustava odnosno koncepcije igre. Što se tiče sustava, Červar je kazao da se pripremaju inovacije, odnosno promjene u odnosu na ranije nastupe.

'Hrvatska je 2003. u Portugalu osvojila titulu svjetskog, a godinu dana kasnije u Ateni i olimpijskog prvaka tako što smo uveli novost da naša obrana ne napada protivničke igrače nego loptu i grupira se više igrača oko lopte, što onemogućava protivnika. Taj model su u međuvremenu počele primjenjivati i druge reprezentacije, što je nama, a posebice Baliću počelo stvarati probleme.'

Hrvatska, kaže Červar, svijetu priprema novu inovaciju.

'Sada usavršavamo veću pokretljivost igrača i ja tražim brzo mijenjanje pozicije igrača jer iz različitih pozicija nisi više predvidiv protivničkoj obrani. Danas se traži univerzalnost igrača koji može igrati na više pozicija', objasnio je izbornik nove zamisli u igri. Rekao je da s takvim modelom on kao trener već eksperimentira u RK Zagreb.

Červar je također naglasio da kod hrvatskih rukometaša koji su osvojili svjetsku i olimpijsku titulu i igraju u vrhunskim klubovima nastoji uoči idućeg Svjetskog prvenstva stvoriti glad za uspjehom, zbog čega često i poziva mlade igrače željne dokazivanja.

Vedran Zrnić koji je za reprezentaciju postigao 268 zgoditaka kazao je da je svaka osvojena medalja na Svjetskom prvenstvu uspjeh. 'Mi smo svjesni da javnost od nas, kao domaćina, očekuje zlatnu medalju i dat ćemo sve od sebe da postignemo što bolji uspjeh', rekao je Zrnić.

Najmlađi član 'paklenih', golman Ivan Pešić, kazao je da su ga stariji suigrači izvrsno prihvatili.