RAST ŠAKE, STOPALA, BRADE...

Liječnici upozoravaju je li Cro Cop uopće znao s čim se igra?

13.11.2015 u 11:41

Bionic
Reading

U svega nekoliko dana najpoznatiji hrvatski borac Mirko Filipović Cro Cop postao je vijest dana u svim svjetskim medijima zbog otkazivanja meča protiv Hamiltona u Seulu i odluke da odlazi u mirovinu. Nedugo nakon toga UFC je objavio da je suspendiran zbog uzimanja dopinga, što se na koncu pokazalo točnim

Ubrzo nakon dopisa američke antidopinške agencije (USADA) te UFC-a o tome da je Filipović suspendiran zbog uzimanja dopinga stiglo je i priznanje Cro Copa u kojem je potvrdio da se svjesno dopingirao hormonom rasta zbog bolova u ramenu. To je i detaljno, uz specifičan humor u društvu suradnika Stipe Drviša, objasnio..

'Hormon rasta je na listi zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio, u kombinaciji s krvnom plazmom. Nažalost jedini lijek za rame je višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata. Nakon šest dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju te da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta jer ništa drugo ne pomaže', napisao je na Facebooku između ostalog 41-godišnji Filipović.

Dakle 41-godišnji Vinkovčanin, koji je u karijeri puno toga prošao i puno toga osvojio, svjesno je uzimao sredstvo koje je strogo zabranjeno sportašima i koje zdravom čovjeku može oštetiti organe. Najblaže rečeno odlučio se kockati i na kraju je bacio mrlju na briljantnu i uspješnu karijeru.

Međutim pitamo se je li Filipović svjestan kakve bi posljedice mogao imati zbog, kako je rekao, 'male količine hormona rasta' koji je uzeo? Je li svjestan da je zbog jednog meča naštetio, osim svojoj reputaciji, i svom tijelu? Svojim organima?

Nadamo se da ga je njegov tim upozorio na zdravstvene posljedice. To je ipak važnije od još jedne pobjede u dugoj karijeri…

Za Dnevnik HRT-a to je detaljno objasnila i Vesna Barišić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Uostalom, na to upozoravaju i svi liječnici...

'Hormon rasta izaziva akromegaliju tj. povećanje šaka, stopala, brade (kosti, op.a.), jagodičnih kosti, nosa i jezika, ali isto tako oštećuje srce i jetru. Njegovo uzimanje može dovesti do šećerne bolesti i niza zdravstvenih posljedica. Nikako se ne treba igrati s H-GH-om (hormonom rasta)', kazala je Barišić dodavši:

'On ima svoju namjenu. U medicini postoji human razlog postojanja H-GH i točno se zna kada se može upotrijebiti. Ali nikako ne u sportu zbog poboljšanja izvedbe, a on to može!'

'Najčešće sportaši hormon rasta koriste u kombinaciji s anaboličkim steroidima kako bi poboljšali sportsku izvedu što je naravno strogo zabranjeno', dodala je za tportal.hr Barišić.