TREĆE TEDOVO ZLATO

Ligety 'ponovio Janicu', Ivica i Zubčić među 30

15.02.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Ted Ligety, 28-godišnji fantastični američki skijaš, nastavlja sa sjajnim nastupima na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju, kojem je do nedjelje domaćin austrijski Schladming

Osvojio je u petak Ligety treće zlato na ovom prvenstvu! Nakon sjajnih izvedbi u super veleslalomu i super-kombinaciji, gdje je bio najbolji, Ligety je suvereno odradio i dvije veleslalomske vožnje, te je, ne pobijedio, već pregazio kombinaciju. No, veleslalomsko zlato je bilo najočekivanje od Ligetyja, jer već godinama Amerikanac vlada u Svjetskom kupu, u toj disciplini.

Ligety je imao nakon prve vožnje 1.30 sekundu prednosti pred najbližom pratnjom, Norvežaninom Aksel Lund Svindalom. U drugom je nastupu ispred sebe imao Marcela Hirschera u tom trenutku na prvom mjestu. I u prvom dijelu vožnje Ligety je nastavio napadati i povećavati razliku. U drugom dijelu je bilo vidljivo da je donekle usporio, napokon je u sve ugradio i malo taktike, te je rutinski pobijedio sa čak 81 stotinkom prednosti.

Ligety je postao prvi skijaš iz Sjedinjenih Američkih Država koji je na jednom prvenstvu osvojio tri zlata, a ujedno je obranio naslov svjetskog prvaka iz Garmischa. Prilikom ovakvih dostignuća uvijek se rado sjetimo fantastične serije Janice Kostelić s Igara u Salt Lake Cityju. Iako, hrvatska šampionka je osim tri zlata uzela i jedno srebro...

Nakon trećeg mjesta u prvoj vožnji sjajnom je vožnjom u drugom laufu do srebra došao Austrijanac Marcel Hirscher, prve pojedinačne medalje na ovim natjecanjima. U subotu će Hirscher napadati zlato u slalomu, a danas je korak naprijed u odnosu na prvu vožnju napravio i Talijan Manfred Mölgg koji je osvojio broncu.

Kratak je u svemu ostao Aksel Lund Svindal (za samo četiri stotinke), sjajni Norvežanin, koji je osvajanjem medalje mogao doći do sedme svoje medalje na svjetskim prvenstvima. Time bi se izjednačio s Benjaminom Raichom, koji ima najviše medalja na SP-a među aktivnim skijašima (sedam). Svindal je ostao na šest.

Nakon loše prve vožnje, jednako je spor najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić bio i u drugom laufu. Na kraju je ovu predigru slalomu Kostelić završio na 25. mjestu, no njegova je pozornost već usmjerena na nedjelju kada se vozi slalom i kada Kostelić ima priliku ugrabiti drugu medalju u Schladmingu. Kostelić je upisao zaostatak od 5.80 sekundi.

Dobar je nastup zato imao mladi Filip Zubčić koji je u prvoj vožnji bio 30., a nakon najboljih trideset iz prve vožnje bio je na 28. mjestu sa 7.50 sekundi zaostatka.

SP u alpskom skijanju, veleslalom:

1. Ted Ligety (SAD) 2:28.92
2. Marcel Hirscher (Aut) +0.81
3. Manfred Mölgg (Ita) +1.75
4. Aksel Lund Svindal (Nor) +1.79
5. Alexis Pinturault (Fra) +1.94
...
25. Ivica Kostelić (Hrv) +5.80
28. Filip Zubčić (Hrv) +7.50