sporni 'neguinho'

Legendarni svjetski prvak zbog rasizma mora platiti 950.000 dolara kazne iako ga 'oštećeni' Lewis Hamilton uopće nije tužio

25.03.2023 u 11:10

Bionic
Reading

Bivši trostruki svjetski prvak u formuli 1 Brazilac Nelson Piquet (70) mora platiti 950.000 dolara odštete zbog rasističkih i homofobnih komentara protiv vozača Mercedesa Lewisa Hamiltona. Presudio je tako brazilski sud iako Hamilton uopće nije tužio Piqueta!

Nelson Piquet (70) je kažnjen nakon što je u intervjuu u studenom 2021. godine upotrijebio rasnu uvredu govoreći o sedmerostrukom svjetskom prvaku, komentirajući nesreću u kojoj je Lewis Hamilton učestvovao na Velikoj nagradi Velike Britanije s Maxom Verstappenom.

Podsjetimo, Piquet je analizirao sudar Hamiltona i Verstappena koji se dogodio na Silverstoneu i za koji je na kraju službeno okrivljen Britanac. U svom govoru Piquet je koristio pogrdnu riječ - 'neguinho'.

Ona na portugalskom znači 'mali crnac', a u pitanju je kontroverzna riječ jer može biti u pitanju rasistička uvreda, ali i termin koji se koristi u obiteljima. Ipak, način na koji je Piquet pričao o Hamiltonu sugerira da je tu riječ koristio kao uvredu.

U drugom isječku koji se kasnije pojavio, Piquet je koristio rasistički i homofobni jezik protiv Hamiltona i kada je opisivao kako je Hamilton izgubio naslov svjetskog prvaka 2016. godine od Nijemca Nice Rosberga.

Nelson Piquet, čija je kći Kelly u vezi s Maxom Verstappenom, kasnije se ispričao britanskom vozaču i rekao da su njegovi komentari pogrešno prevedeni.

Sam Lewis Hamilton nije podigao tužbu protiv legendarnog brazilskog vozača Formule 1, ali su zato to učinile četiri skupine za ljudska prava, uključujući brazilski Nacionalni LGBT+ savez.

Piquet je tijekom karijere tri puta bio svjetski prvak (1981., 1983., 1987.), a ukupno je ostvario 23 pobjede Svjetskom prvenstvu Formule 1.