samo za tportal

Legendarni Lacković ovako je komentirao Horvatov popis igrača i izostavljanje Karačića: Oni su favoriti br. 1

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija dvobojem protiv Francuske (20.30 sati) otvara svoj nastup na 15. Euru. S kakvim ambicijama i mogućnostima, teško je prognozirati, jer praktički se ni ne zna s kojim će igračima Hrvoje Horvat moći računati. A kako kaže legendarni Blaženko Lacković, u takvoj je situaciji teško bilo što planirati

Hrvatski rukometaši na kontinentalnoj smotri brane srebro, ali od izabranika Hrvoja Horvata, koji je napravio veliku smjenu, nitko ne očekuje ponavljanje istog rezultata. Jer svjesni su svi da je riječ o posve pomlađenoj reprezentaciji, ali kojoj, kao i svima ostalima, svakog dana 'prijeti' koronavirus, samim time i dodatna promjena igračkog kadra.

Naravno, sportski je nadati se uspjehu, o čemu maštaju i naši rukometaši. Međutim, dok prvenstvo ne krene i vidi se u kakvoj su formi, odnosno koliko su igrani, ne mislimo ovdje samo na naše, teško je davati bilo kakve prognoze.

Potvrdio je to i legendarni hrvatski rukometaš, 41-godišnji Blaženko Lacković, koji se nakon igračke karijere prebacio u trenerske vode i danas asistira na klupi njemačkog prvoligaša HSV-a.

'Evo, baš danas krećemo s pripremama za nastavak sezone. Moram reći da mi je ovo sve super, uživam u radu, jer ipak smo u najjačoj ligi na svijetu. U kojoj svakog dana moraš biti na 100 posto, jer samo jedan lošiji dan može te vratiti korak unazad. Mi smo povratnici u najelitniji rang, ali i kao novajlije imamo dobru situaciju, u sredini smo tablice (op.a. 10. od 18 klubova)', rekao je na početku razgovora za tportal Blaženko Lacković, osvajač zlatnog olimpijskog odličja u Ateni 2004. godine, koji je krajem svibnja 2020. godine okončao veliku karijeru, uz deset osvojenih medalja u hrvatskom dresu.

Znamo da ste godinama u Njemačkoj, odnosno baš u HSV-u, ali ako vam se toliko sviđa ovaj trenerski posao, možda biste mogli i hrvatskim rukometašima prenositi znanje. Bilo u PPD Zagrebu, bilo u reprezentaciji?

'Polako, tek sam krenuo. Još ne znam u kojem će smjeru sve ići, kako ću se ja osobno razvijati. No, da uživam - uživam. A za početak trebam još puno učiti i puno posla odraditi u HSV-u'.

Što možemo očekivati od večerašnjeg dvoboja protiv Francuske, odnosno Hrvatske na ovom Euru?

'Iskreno, mislim da je, s obzirom na okolnosti, izuzetno teško bilo što prognozirati. Cijelo prvenstvo je krenulo u čudnovatim okolnostima, posebice za reprezentacije u našoj skupini. jer bilo je ozljeda, zaraženih koronavirusom, i tek se sada polako kompletiraju momčadi... Problem je bio i taj što izbornici nisu imali sve igrače na pripremama. Zato mislim da će svima biti nezgodno. I dok se ne odigraju barem utakmice prvog kola, teško je nama, posebice jer nismo 'unutra' i ne znamo u kakvom su stanju igrači, bilo što prognozirati'.

Pojavila se mogućnost da Luka Cindrić, naravno ako mu današnji test bude negativan, bude na dispoziciji izborniku Horvatu?

'Sve je to OK, ali opet, ja ne mogu ništa reći, jer nitko od nas iz vana ne zna u kakvom je stanju Cindrić, ima li kakvih posljedica. Bit će na ovom turniru tisuću pitanja. No, u svakom slučaju, prilika je ovo za mlađe igrače, da osjete slast ovakvog prvenstva i da se pokažu u najboljem svjetlu, te probaju iskoristiti veliku prigodu'.

I to odmah protiv jakih Francuza?

'Upravo tako. Sigurno će i naši, ali i Francuzi ići odmah '300 na sat'. Bit će to prava utakmica i prilika za dokazivanje. No, ne treba ništa dugoročno planirati, već na ovakvom turniru ići utakmicu po utakmicu. Jer svaki dan može donijeti nove okolnosti. U svakom slučaju, bit će ovo jako specifično prvenstvo'.

Izbornik Horvat pomladio je reprezentaciju, ali dojma smo da je recimo Igor Karačić trebao biti na popisu?

'Koliko znam, Igor Karačić igra odlično u Kielceu. Čak je i produžio ugovor. Ali zašto se izbornik odlučio na takav potez, ili zašto nema i nekih drugih starijih igrača, zbilja ne mogu komentirati. Jer tek sada kada sam ušao u trenerske vode, postajem svjestan da svaki trener ima neku svoju viziju i svoje razloge zašto nekoga zove, a nekoga ne. Međutim, siguran sam da je Horvat sa svima njima komunicirao, da je objasnio svoje poteze. Osim toga, kako sam pročitao, izbornik je rekao da je Karačić bio pozitivan na koronavirus, te da čeka dva negativna testa. prema tome, možda i njega ipak vidimo na Euru. No, kad smo već kod tog nesretnog koronavirusa, moram još jednom naglasiti kako je ovo vrlo opasna situacija jer igrač ako je bio pod virusom, pa je negativan nakon određenog dana, on ulazi u veliki rizik, jer će praktički iz kreveta na teren, i onda se tamo boriti do zadnjeg atoma. Treba štiti igrače'.

Mnogi u najveće favorite guraju Dance? Ili bi moglo biti nekih novih iznenađenja?

''Slažem se, oni su zbilja strašni, baš kao i sve ostale skandinavske reprezentacije. Njihov rukomet opet ide prema gore, pa se ne bi smjeli iznenaditi uspjehu Šveđana, Norvežana ili čak Islanđana. Generalno, Danci su favoriti br. 1, ali i iz kruga ovih reprezentacija netko može iskočiti. Zatim, tu je pomlađena Njemačka, zanima me kako će izgledati i Srbija koja je s nama u skupini, a na čijoj klupi sjedi Španjolac Toni Gerona, zatim Francuska. Tu je i opasna Španjolska, koja uvijek može iznenaditi. U svakom slučaju, bit će vrlo veselo. No, za neke konkretnije analize, treba pustiti da se odigra barem koje kolo', zaključio je Blaženko Lacković.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal