STRANAC NA KLUPI DINAMA

Legenda Hajduka čeka Mamićev poziv i ima recept za uspjeh!

28.08.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački Dinamo u dvije utakmice ispao od bečke Austrije, te time ostao bez Lige prvaka, izvršni predsjednik Zdravko Mamić jasno je poručio kako će 'novi trener sigurno biti stranac', ali u detalje nije išao. Spada li među te 'strance' i Blaž Slišković – Baka nije poznato. Dok nasljednik Krune Jurčića ne bude poznat, priča o novom treneru Dinama ide dalje

Nakon što su zbog 'naših trenerčića koji nemaju pojma' izgubili Ligu prvaka i pozamašnu svotu novaca koja bi itekako podebljala klupski račun možda će Upravi doći u glavu da 'defanzivci i ziheraši' nisu dorasli vođenju modre momčadi. Udarac po džepu zasigurno je najbolji način osvješćivanja. Je li, nakon što su se karte otvorile i razotkrile u zao čas, konačno došlo vrijeme za malo vica i šarma u Maksimiru?

'Treneri su različiti. Većina su bili i igrači pa su i kao igrači bili različiti. No ne može se od jednog trenera koji je bio strogi defanzivac za igračke karijere očekivati kako će gajiti napadački nogomet niti da će imati viziju napadačkog nogometa kao što to može trener koji je bio ofenzivni vezni ili napadač. Naravno svaki od njih ili nas mora posjedovati i trenerski talent kao i pedagošku crtu. O tome kakvog trenera i igru želi klub odlučuje uprava', kazao je za tportal.hr Blaž Slišković

Legenda splitskog Hajduka i 'Mostarski Maradona', kako su mu mnogi tepali, jedan je od najozbiljnijih kandidata za modru klupu. Najvažniji sporednu stvar na svijetu poznaje u dušu. O njegovim igračkim kvalitetama suvišno je trošiti riječi, viziju i nogometni talent dokazao je i u trenerskim vodama, a usto je i stranac, što znači da mu profil odgovara maksimirskim gazdama. I ne samo gazdama. Najbolja procjena možda je procjena tribine. Publiku ne možete prevariti.

BAKA SLIŠKOVIĆ
Godi čuti da navijači žele upravo mene. Drago mi je što se spominjem kao kandidat za klupu modrih

'Ma kakvi Ivankovići, Magathi, Vahe i pored Vahe! Najbolje rješenje za Dinamo je Baka prijatelju', govori Branimir Jazbec, zaljubljenik u zagrebački klub. Branimirova razmišljanja dijele i njegovi prijatelji koji su odrastali uz nogomet iz maksimirske šume, a do sada su se nagledali svega i svačega.
'Dosta nam je kontroliranog nogometa, vrijeme je za nogomet, a Blaž zna kako se to radi', jasan je navijački glas.

Baka Slišković ne kalkulira i ne mudruje. Otvoren i iskren, bez puno filozofiranja ne krije želju za dolaskom u hrvatsku metropolu.
'Godi čuti da navijači žele upravo mene. Drago mi je što se spominjem kao kandidat za klupu modrih i bilo bi mi drago da dobijem priliku voditi tako veliki klub. Naravno, bio bi to veliki izazov pogotovo ako znamo da je Dinamo jedini klub s ovih prostora koji u zadnjih sedam, osam pa i 10 godina može napraviti nešto ozbiljno u Europi.'

Svjestan je Baka stanja u svlačionici i igrača kojima Dinamo raspolaže. Žalosno je, kaže, da Dinamo ne igra nogomet već se sve svodi na neke individualne pokušaje.

'Igračima je nužno pronaći prave pozicije. Uz dužno poštovanje prema Jurčiću mislim da on to ipak nije napravio. Ne želim poimence kazivati o kojim igračima se radi, ali mogu reći da se igra pod hitno mora ubrzati, time i poboljšati. Svaki od njih mora igrati kako mu trener kaže, pogotovo vezni red u kojem svaki igrač mora izvršavati svoju zadanu ulogu i poštivati trenerove smjernice ma kako se on zvao; bio to Sammir, Halilović ili bilo tko drugi. S druge strane trener mora imati viziju igre kako bi mu ti isti igrači vjerovali i poštivali njegov autoritet.'

Ako s ovom momčadi ne bi napravio neki ozbiljniji rezultat u Europi, Baka bi, tvrdi, poderao diplomu. Zna da kvaliteta svlačionice nije na razini koja garantira dobre europske rezultate, ali uz dobro vođenje i stvaranje momčadskog duha siguran je da bi došli dobri rezultati, ali i još bolje navijanje.
'Dinamo ima jako kvalitetne igrače samo taj stroj treba dobro uštimati.'

Baka Slišković nogometni je romantik koji bi dinamovcima najbolje razjasnio da se lopta ne smije tući jer ona je kao žena, ako je tučeš i udaraš, bježat će od tebe, ali ako je paziš i maziš, slušat će te. Sigurni smo da bi njegovim dolaskom i navijači uživali u čarima najvažnije sporedne stvari na svijetu te da bi se na maksimirskom stadionu konačno, umjesto kontroliranog nogometa, počeo igrati nogomet u svoj svojoj raskoši.
Vjerujemo kako bi i antagonizam i rat između BBB-a i Mamića tada pao u drugi ili treći plan.

Austria - Dinamo 2:3, sažetak dramatične utakmice koju Rukavina nije igrao zbog crvenog kartona