NIKAD ISKRENIJI ZA TPORTAL

Lacković o igri Hrvatske i Duvnjaku; otkrio je čega se plaši te šalje upozorenje Červaru!

16.01.2018 u 10:30

Bionic
Reading

Blaženko Lacković, bivši proslavljeni hrvatski rukometni reprezentativac, događaje s Europskog prvenstva prati u svom domu u Hamburgu, u kojem se osim brige o djeci bavi i drugom najvećom ljubavi - rukometom. I u 38. godini Lacković je aktivan na terenu, ali i uz njega

Hrvatski rukometaši u prve su dvije utakmice na Europskom prvenstvu, u prekrasnoj atmosferi splitske Spaladium Arene, pobijedili Srbiju (32:22) i Island (29:22), ali i igrom najavili da bi ove godine mogli doći do jedine medalje koja nedostaje hrvatskom rukometu - europskog zlata.

  • +24
EP u rukometu, skupina A, 2. kolo, Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Naime u obje utakmice hrvatski izbornik Lino Červar imao je igrače koji mogu prelomiti utakmicu, što znači da ne ovisi samo o jednom pojedincu, što je na ovakvom turniru itekako važno. Posebice za Hrvatsku, koja je najviše nade polagala u Domagoja Duvnjaka, a svi znamo, nažalost, kako je završio njegov prvi nastup protiv Srbije i da je vrlo, vrlo upitno hoće li se do kraja prvenstva zbog ozljede lista uopće vratiti na parket.

'Stvarno mi je žao jer pratio sam Domagoja Duvnjaka na njegovom putu oporavka i zbilja znam koliko je želio nastupiti za Hrvatsku. Htio je, trudio se, a ja se nadam da postoji nada da ćemo ga još vidjeti na parketu. Ipak, vidjelo se da imamo igrače koji mogu nadomjestiti Duvnjaka, ali također moram reći da Island ne spada u najvišu kategoriju i da će tek sljedeće utakmice, protiv Švedske te nakon toga Francuske i Norveške, pokazati koliko možemo bez takvog igrača', rekao je u uvodu razgovora za tportal Blaženko Lacković, legendarna 'Haubica iz Marofa', koji i u 38. godini uživa u rukometu. No o osobnim ciljevima ipak nešto kasnije.

Hrvatska ima nekoliko izvanrednih igrača, a posebice se to odnosi na Luku Cindrića, s kojim ste i vi dijelili svlačionicu Vardara.

'Jesam, dijelio sam s njim svlačionicu jednu godinu u Vardaru. I moram priznati, mene je već tada impresionirao. Vidjela se njegova lucidnost te kakva ima rješenja. Brzo je hvatao konce igre, što se posebno vidjelo u njegovoj drugoj sezoni, kada je postao motor Vardara s Igorom Karačićem, koji je jednako važan i bitan za svoju momčad. No kada ih gledamo u kontekstu reprezentacije, odlično je da imamo dva igrača koji se poznaju u dušu. I jedino me strah da se ne potroše. Igrali su puno protiv Srbije i Islanda, a još je puno jakih utakmica do kraja. Mislim da će izbornik Červar morati puno više rotirati, posebice na vanjskim pozicijama, a ima i koga, od Mandalinića do Mamića. Mora taj teret podijeliti na više ramena', poslao je na jedan način poruku svom bivšem treneru Červaru.

U jednom reklamnom spotu izbornik Červar Stipi Mandaliniću kaže 'nemaš top u ruci kao Lacković', čime daje i vama veliki kompliment kao uzoru mlađim igračima.

'Naravno da mi je drago i da sam ponosan kada me može predstaviti kao uzor nekome. I ponosan sam što sam bio dio jedne generacije koja je godinama bila u vrhu svjetskog rukometa.'

U dosadašnjem dijelu prvenstva već je povukao neke samo njemu karakteristične poteze - umjesto Duvnjaka pozvao je Buntića, kojeg već šest mjeseci nema na parketima jer nema klub.

'Buntić je iskusan igrač, koji ima svoj stil igre, ali i koji je znao igrati upravo protiv skandinavskih momčadi. On je šmeker, a izbornik Červar osjetio ga je tijekom priprema i sigurno je znao što može od njega očekivati.'

  • +19
Rukometni Euro 2018., Hrvatska - Srbija Izvor: Reuters / Autor: MARKO DJURICA

Također, promijenio je vratare - umjesto Alilovića povukao je Ivana Pešića.

'Mislim da je nezahvalno komentirati nešto što ne znamo. Jer mi samo imamo prilike gledati utakmice, dok su oni svi na okupu, na treninzima. Jedino što mogu reći je da imamo tri vrhunska vratara, ali i da znam kako je golmanima teško ako obrana ne zatvara udarce s devet metara ili s crte.'

Večeras nam za suparnike dolaze Šveđani (20.30), od kojih većina igra u Njemačkoj.

'Da, većina je njih u njemačkoj Bundesligi, ali riječ je o pomlađenoj reprezentaciji. Koliko vidim i znam, nema im najboljeg napadača, pivota Andreasa Nilssona, što me čak i čudi. Mislim da njihova reprezentacija u ovom trenutku nije na razini prošlogodišnje sa Svjetskog prvenstva. No da će biti izuzetno motivirani, sigurno hoće jer njima ova dva boda itekako trebaju. I sigurno će se pred splitskom publikom, odnosno nasuprot hrvatskih navijača, htjeti pokazati u najboljem svjetlu.'

Mogu li to biti ključni bodovi za polufinale?

'Prije svega treba ih osvojiti. Iako ne sumnjam da će Hrvatska u Spaladium Areni, koja me je impresionirala i pokazala da ima nešto posebno, odigrati još jednu pravu partiju. No bez obzira, prođemo li s četiri boda, tamo opet imamo jake suparnike u Francuskoj i Norveškoj. Nikoga ne smijemo podcijeniti, posebno ne Norvežane, koji su nas pobijedili u polufinalu na prošlom SP-u u Francuskoj. Dakle ništa neće biti riješeno, iako ćemo biti za korak bliže toliko željenom polufinalu.'

  • +11
Navijači na utakmici Island - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

I još za kraj, kako se snalazite u ulozi igrača i trenera? Očito ima u vama tog mazohističkog elementa, jer unatoč brojnim ozljedama i s punih 37 godina ne želite s parketa. I to ni više ni manje nego u trećoj njemačkoj ligi.

'Ako može Cro Cop trenirati i boriti se s 40 godina, onda mogu i ja s 37 (hahaha). Meni je to još uvijek uživancija, igramo treću ligu, prvi smo na ljestvici i vjerujem da ćemo već sljedeće sezone uvesti HSV u drugu ligu. Također, učim za trenera, pa jednostavno ovakvu prigodu, da budem trener - igrač, nisam mogao propustiti. Mazohizam? Ni govora, a ono što me tjera jest jedina želja da ovaj klub koji mi je jako puno dao vratim(o) što prije u Bundesligu. Uživam u Hamburgu, prekrasno mi je i želim se odužiti svima u klubu', poručio je Blaženko Lacković, koji je nakon ranojutarnjeg posjeta sa sinom Lukom liječniku krenuo na svoju terapiju, pa odmah i na trening. Samo da se vidi s kolikom strašću živi za rukomet.