Biznis iznad svega

Kultni stadion San Siro sravnit će sa zemljom; evo što piše u odluci ministarstva kulture koja je zaprepastila stanovnike Milana

22.05.2020 u 09:41

Bionic
Reading

Legendarni milanski stadion Giuseppe Meazza, poznatiji kao San Siro kako ga zovu navijači, odlukom Talijanskog ministarstva kulture ruši se i odlazi zauvijek u povijest

Iako je donedavno proširena glasina kako se San Siro uskoro ruši i odlazi u povijest, baš nitko u to nije želio povjerovati.

No, svi preduvjeti stvoreni su kako da je najavljeno kako se u Milanu, svega nekoliko stotina metara dalje od San Sira, planira napraviti novi moderni stadion kapaciteta 60,000 mjesta na kojem će opet cimeri biti AC Milan i Inter. Taj novi stadion bio bi ključni element šireg građevinskog plana vrijednog 1.2 milijarde eura.

Jedino što je bilo sporno jest činjenica da stadion San Siro ipak ima kulturološku vrijednost. I tada je došlo do preokreta…

Naime, u trenutku kada je Talijansko ministarstvo kulture uz podršku svih u Vladi, izdalo mišljenje kako stadion nema kulturološku vrijednost sve je bilo jasno.

Ta odluka je većinu stanovnika Milana i ljubitelja sporta te naravno gradonačelnika Sala zaprepastila. Jedan papir i dizanje ruku u zrak presudilo je San Siru!

Obrazložili su kako su izvorni projekt i izvedba građevine iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća potpuno promijenjeni nadogradnjama te proširenjem objekta 50-ih i 90-ih godina.

'Obzirom na to da spomenute intervencije nisu starije od 70 godina, stadion ne može biti zaštićeno arhitektonsko dobro', piše u dopisu čime je sve postalo jasno.

No, građani Milana i gradonačelnik Beppe Sala inzistirali su da se stari stadion San Siro ipak sačuva i još jednom obnovi, ali na koncu neće biti ništa od toga.

Kompromis je postignut tako da će u spomen na San Siro obožavatelji milanskog simbola te naravno navijači AC Milana i Intera dobiti počast u vidu jedne tribine (iza gola) koja će, kako se najavljuje, ostati u potpunosti sačuvana kao vječna uspomena na stadion.

No, kada bageri i teška mašinerija krenu zaista rušiti tribine kultnog San Sira nema sumnje kako će to biti težak dan za većinu stanovnika Milana.

Kako će novi kompleks izgledati, kada se na mjestu San Sira izgrade nedaleko od njega novi stadion, a na mjestu nekadašnjih trbina park za građane, sportski centar za rekreaciju te nakon toga novi hotel, veliki šoping centar – nitko ne zna.