ČEKA SE HALL OF FAME

Kukoča naljutili američki novinari: Srećom, pitaju se stručnjaci!

06.07.2012 u 14:20

Bionic
Reading

U rodnom Splitu 43-godišnji Toni Kukoč odmara se s obitelji, a kako nam je kazao u razgovoru, izbor u Kuću slave splitskoga sporta jedan mu je od najemotivnijih trenutaka u bogatoj karijeri

No iako je Kukoč prošlog tjedna primljen u Kuću slave splitskoga sporta, ipak je zanimljivo čuti očekuje li uskoro uvrštenje u originalni košarkaški Hall of Fame u Sprinfieldu gdje svoje mjesto – od hrvatskih igrača - imaju Dražen Petrović i Krešo Ćosić

Uz Dražena i Krešu, svoje mjesto u Springfieldu našao je i legendarni hrvatski trener Mirko Novosel, a prvi od hrvatskih košarkaša koji bi trebao ući u njihovo društvo je svakako ljevoruki virtuoz Kukoč, vlasnik tri titule prvaka Europe te tri NBA titule. Neponovljivo!

'Najteže je biti priznat i prihvaćen u svojoj kući', rekao je između ostalog na splitskoj inauguraciji 209 cm visoki Kukoč.

Sličnog je mišljenja bio i nekoliko dana kasnije, kada su se slegnuli dojmovi. Na pitanje očekuje li uskoro izbor u američki Hall of Fame ili prije toga u europski, kojem je baza u Madridu, za tportal.hr je rekao:

'Ne znam što bih vam rekao, ali nadam se da mi ulazak u Kuću slave splitskoga sporta nije posljednji ulazak u neku sličnu instituciju', za tportal.hr kazao je Kukoč.

'Mislim da kao europski košarkaš svakako nisam u prednosti pred američkim igračima koji će u godinama koje slijede ući u Hall of Fame u Sprinfieldu. To je jednostavno tako, a opet, s druge strane, kada se pogleda koji su sve igrači unutra – onda se imam pravo nadati da ću i ja doći na red', u svom je stilu dodao pomalo šaljivim tonom 43-godišnji Kukoč.

Na pitanje nada li se da bi u rujnu 2013. godine, uoči 45. rođendana - kada će biti inauguracija nove klase 'besmrtnika' - mogao doći u društvo suigrača iz Bullsa Michaela Jordana (izabran 2009) i Scottieja Pippena (2010) - ispalio je:

'Dok ne budem unutra, o toj temi mi je bezveze govoriti. Kada bi se pitali neki američki novinari, vjerojatno ne bih nikada ušao unutra! Ali srećom, pita se 20-ak stručnjaka koji itekako cijene ono što si napravio u karijeri', rekao je Kukoč i dodao:

'Nas igrače iz Europe gleda se drugačije, a neki novinari pišu o tome da sam imao slabu statistiku u Bullsima, da sam postizao samo 14 koševa u prosjeku i slično. Ima još jako zločestih napisa o meni, ali svi koji razumiju košarku znaju kakva su Bullsi s Jordanom bili momčad.'

Po napisima američkih medija, od europskih igrača sljedeći bi u Hall of Fame trebao ući srbijanski centar Vlade Divac, Kukočev vršnjak koji je u NBA-u (pogotovo u Lakersima) ostavio dubok trag, ali ipak nije osvojio prsten NBA prvaka.

'Ne zamaram se time, zaista. Kada danas gledam tko je sve bio All-Star igrač, onda naravno da me malo smeta to da su neki klubovi imali po četiri igrača na All-Staru, a nisu bili ni blizu titule prvaka kao moji Bullsi, koji su u sezoni 1995/96. imali rekordne 72 pobjede', završio je Kukoč, koji je te sezone proglašen najboljim šestim igračem NBA lige.