NEDJELJOM U 2

Krešimir Antolić: Bio sam spreman dati život za Mamića. On to ne zaslužuje

05.03.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Bivši kriminalist i visoko rangirani policajac, Krešimir Antolić, u Dinamo je stigao 2013. godine na poziciju direktora sigurnosti, prije svega kako bi vrhušku kluba, na čelu s braćom Mamić, pa i aktualnog predsjednika Mirka Barišića, štitio od sve glasnijih i nezadovoljnijih navijača

Imao je Antolić zadatak sastavljati crne liste, a sve u dosluhu s bivšim kolegama, samo kako bi Zdravko Mamić iz svečane lože mogao u miru gledati utakmice. Za sve ostalo brinule su druge službe, jer evidentno je bilo da se kriminal nije želio raskrinkati. No, bilo je instrukcija iz međunarodne zajednice, pa su se ipak morale provesti istrage, i utvrđeno je kako se sada odbjegli Mamić okoristio iz Dinamove blagajne sa stotinama milijuna kuna.

Sve do pravomoćne presude Zdravku Mamiću, Antolić je u Dinamu nastupao kao čovjek iz sjene i drugog plana, a onda je 2016. godine ušao u Upravu kluba, a nakon Mamićeva bijega u BiH postao je sve važnija figura u zagrebačkom klubu.

Iako je sudski dokazano da su Mamići godinama šakom i kapom uzimali iz Dinama, aktualna uprava ih se nikad nije odrekla. A upravo je Antolić bio najglasniji u toj obrani.

'Bili bismo potpuno neodgovorni i pogrešni ljudi da se odreknemo Zdravka Mamića i njegovih znanja i nemojmo dovoditi u pitanje da je on osmislio projekt ovakvog Dinama i stajao na njegovom čelu', objašnjavao je Antolić 2019. godine.

No, sada su se vremena promijenila. Antolić je najednom 'progledao' te je postao najžešća opozicija Mamićevoj struji, odnosno najveći Barišićev saveznik. Ipak, ovog tjedna donesena je odluka prema kojoj Antolić, uz Amru Peternel, više nije član Dinamove uprave, a na što je ovaj bivši policajac reagirao oproštajnim pismom.

'Nakon što sam jasnim stavovima i suprotstavljanjem nezakonitim nastojanjima Zdravka Mamića i njegove interesne skupine da kontroliraju Dinamove financijske i poslovne procese izazvao neuspješan pokušaj moje smjene na sjednici skupštine u prosincu, pokazao sam da legalan i legitiman Dinamo ne može imati alternativu u osobnom interesu pravomoćno osuđene osobe. Kao rezultat mojeg postavljanja nasuprot nelegalnog utjecaja na klub nalazimo se pred, po mnogočemu, sudbonosnom klupskom skupštinom'.

Ove nedjelje Antolić je gost Aleksandra Stankovića u emisiji 'Nedjeljom u 2'. Zašto je Antolić odlučio srušiti Zdravka Mamića u Dinamu, tko će ubuduće voditi najtrofejniji nogometni klub u Hrvatskoj te koliko su nogomet i kriminal bliski, neka su od pitanja emisije.

'Kad si bi na dnu dna, dao sam ti kruh, a danas mi radiš o glavi', poručio mu je nedavno Zdravko Mamić.

'Jedino normalno je da pobjedi aktualni predsjednik, s Mirkom Barišićem i da će formirati novi izvršni odbor', poručio je na početku Antolić.

'Otpremnina? Imao sam klasični menadžerski ugovor, imam neki broj plaća, ali je oko 100 tisuća eura, uobičajeno u biznisu, ništa ekstremno'.

'Dario Šimić? Ja sam razgovarao s njim u studenom i ponudio mu da bude sportski direktor Dinama. Tada je htio, bio je spreman odmah doći', rekao je Antolić o Šimiću pa dodao:

'On nije profil sportskog djelatnika koji može zamijeniti ono što sam ja radio: stadionska infrastruktura, sigurnost, organizacija, prodaja ulaznica... Imao sam pet-šest portfelja. No mislim da će biti član Uprave i prije skupštine, ali u Upravi treba još koji operativac. Nemam informacija, ali moja je procjena da će Šimić i prije četvrtka ući u Upravu'.

O odnosu sa Zdravkom Mamićem

'Radili smo pet godina zajedno. Imali smo korektan odnos koji je bio bez incidenta. Ne znam zašto me predložio za člana Uprave. To morate njega pitati. Bio sam dio peteročlane Uprave. Nisam odlučivao do 2019. godine. 'Mislim da je Mamić prvenstveno trebao moju struku, ali mislim da mi nikada nije do kraja vjerovao. Zašto me zvao kad je dobio metak? Pa koga će zvati? Ja sam imao nekog iskustva u toj situaciji. Ja sam organizirao njegov prijevoz na Sveti Duh'.

'Moja najveća greška je bila što sam bio spreman staviti svoj život za Zdravka Mamića. Ali sada to ne bi napravio. On to ne zaslužuje'.

'Zašto sam ga podržavao? S obzirom na moju kriminalističku pozadinu, ja doista vjerujem u presumpciju nevinosti. Činjenica je da je Mamić do 2021. godine bio nepravomoćno osuđen. Htio sam vidjeti do kraja što će biti. Iskreno, očekivao sam od njega da će se sam maknuti i zahvaliti svima na suradnji'.

Sa Zoranom Mamićem od rođendanskih proslava do prekida odnosa

'Zoran i ja smo bili dobri prijatelji. Ne vidim zašto mu ne bih došao na rođendan. Zoran je rekao da neće bježati, ali ipak su odlučili tako. Moja mama je iz BiH, ali ja tako ne bih napravio kao oni. Nije to časno, ni hrabro. Čovjek je imao 50. rođendan i došao sam mu na rođendan. Više nismo u kontaktu. Nisam htio imati kontakt s njim nakon divljanja njegovog brata'.

'Razočarao me Zoran. Zoran je znao da njegov brat laže. Kaže se da muškarci nikad ne diraju žene. Zdravko Mamić je u svom izlaganju udario na moju životnu partnericu i na moju obitelj, a to se među ozbiljnim ljudima i muškarcima ne radi'.

Odgovorio je Antolić Stankoviću i na spomen prijava za seksualno zlostavljanje

Prijave protiv mene? To su prijave koje su napravljene po Zakonu o radu. Nažalost, ne mogu pričati o detaljima. Na moju žalost, jer bi onda javnost vidjela koliko je to lažno i monstruozno i koliko je usmjereno na ocrnjivanje mene. To je samo dio tog postupka, morao me ocrniti jer sam ja prvi jasno i glasno stao protiv njegovog nelegalnog pokušaja utjecaja na poslovanje kluba. Poduzeo sam pravne radnje sa svoje strane da se utvrdi što je istina jer to je u mom interesu'.

Priča o tome da je dobio 300.000 eura

'Laž je da mi je Zdravko Mamić uplatio 300 tisuća eura. Neka oni kojima je to posao izvrše uvid u moje račune i ako pronađu 300 tisuća eura ja ću sam sebe prijaviti. Doživljavam to kao dio istog tog procesa i pokušavanja da ja budem crn i da se u nekoj percepciji izjednačim s Mamićem'.

'Eskalacija sukoba je bila na njegovu ideju da sportski direktor Dinama postane Romeo Jozak. On nije postao sportski direktor jer je tako Uprava odlučila, ne samo ja. Mamić je radio pritisak na Upravu i na predsjednika, ne na mene. Ja s njim nisam imao kontakt. Zadnji kontakt je bio u svibnju prošle godine kad me čelnik jednog kluba izvrijeđao javno. On me zvao da mi kaže da to ne dozvoljavam. Također, nisam bio niti za dolazak Darka Milaniča na trenersku klupu umjesto Ante Čačića'.

Staković je konstatirao kako Mirko Barišić također ima 'povijest' odnosa sa Zdravkom Mamićem, ali igodine u kojima bi mnogi razmišljali samo o mirovini.

'Barišić je sam prepoznao da je on meta, a da sam ja na neki način sredstvo. Barišić je u Dinamu, s prekidima, 50 godina. Predsjednik je 22 godine. Uvijek je osiguravao stabilnost kluba i spasio ga je u nekoliko navrata. Da je odgovoran za nešto, bio bi dio nekog postupka. Ima dosta godina, ali je u takvoj kondiciji, i fizičkoj i umnoj, da bi se i mi mlađi malo posramili. On treba voditi klub u tranzicijskom periodu, a onda ćemo vidjeti što će biti'.

'Kako Dinamo treba biti ustrojen? Treba dati dio glasova članovima, ali treba imati predstavničku demokraciju jer je klubu potrebna stabilnost. Slažem se svakako da se statut treba modernizirati i drugačije formirati'.

Antolić vjeruje gradonačelniku Tomaševiću kada se najavljuje izgradnja stadiona. Ali samo pod jednim uvjetom.

'Moji kontakti s Tomislavom Tomaševićem su vrlo korektni i konkretni. Kad je pobijedio morali smo izgraditi neki odnos kako bi se dogovorili oko novog stadiona. Grad želi izgraditi novi stadion. Moje iskustvo s njima je baš dobro i korektno. Barišić će ostati predsjednik i imat ćemo novi stadion. To ide u dobrom smjeru. Uključila se i država, razgovara se s Crkvom. Neće biti problema ako ne ostane Mamić. Tomašević mi se čini puno iskrenijim od pokojnog Milana Bandića'.