LOVA DO KROVA

Kralj otpremnina; evo koliko je Mourinho milijuna eura dobio ukupno od tri kluba

19.12.2018 u 10:55

Bionic
Reading

Portugalski trener Jose Mourinho, koji će početkom siječnja proslaviti 56. rođendan, nakon otkaza u Manchester Unitedu opet je slobodan. No posebna tema je nova višemilijunska otpremnina koju je dobio, po čemu je vjerojatno svjetski rekorder

Nakon što je Jose Mourinho dobio otkaz na mjestu glavnog menadžera (trenera) u Manchester Unitedu, što nogometne analitičare nije iznenadilo, mnoge je zanimalo koliko će to koštati vlasnike kluba s Old Trafforda.

Iako mu je ego još jednom povrijeđen, nekako će sve lakše zaboraviti nakon što mu na račun sjedne otpremnina od čak 26,7 milijuna eura. Kao što smo već pisali, vlasnici kluba mogli bi dodatno uštedjeti oko šest milijuna eura ako ne izbore nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone. U tom slučaju Mourinho bi dobio 20 milijuna eura.

Ako tome pribrojimo višemilijunske otpremnine koje je dobio u španjolskom Real Madridu i engleskom Chelseaju, ispada kako je zaradio gotovo 100 milijuna eura.

Podsjetimo, u svibnju 2013. godine napustio je Real Madrid, s kojim je nedugo prije toga potpisao produljenje do 2016., uz otpremninu od 11,5 milijuna eura. Tada je predsjednik kluba Florentino Perez rekao:

'Da pojasnim nešto, nitko nije dobio otkaz. Sporazumno smo raskinuli ugovor', kazao je između ostalog Perez te je Mourinhu zaželio sreću jer ipak je s Realom, u kojem je radio tri godine, osvojio tri trofeja: Kup, Superkup i prvenstvo.

Nepune dvije godine kasnije, u prosincu 2015., Chelsea je uručio otkaz svom menadžeru Joseu Mourinhu. Podatak kako se to dogodilo svega sedam mjeseci nakon osvajanja naslova prvaka Engleske mnoge je iznenadio. No vlasnik kluba Roman Abramovič nije više imao strpljenja. To je ruskog milijardera koštalo čak 55 milijuna eura, koliku su pravnici dogovorili otpremninu, no vjerojatno se nije previše uzbudio. Odlučio se za veliku promjenu, a Mourinho se opet našao na tržištu. Ubrzo, u svibnju 2016. godine, stigla je bogata ponuda Manchester Uniteda koju nije mogao odbiti jer su njegovi predstavnici uspjeli dogovoriti godišnju plaću u visini od čak 18 milijuna eura.

Dodajmo tome kako je Mourinho na pojačanja potrošio gotovo 500 milijuna eura, uključujući Paula Pogbu, za kojeg su Juventusu platili čak 105 milijuna eura odštete.

Ako samo zbrojimo tri posljednje otpremnine koje je Mourinho dobio od Reala, Chelseaja i Manchester Uniteda, ispada kako mu je na račun, zbog otkaza i poraza njegovih momčadi, ukupno sjelo oko 93 milijuna eura, po čemu spada u svjetski vrh.

  • +16
Jose Mourinho Izvor: Pixsell / Autor: John Walton/Press Association/PIXSELL