POVIJESNI DAN ZA KOSOVO

Kozniku u suzama: Nema riječi kojima bih opisao što osjećam!

03.05.2016 u 14:12

Bionic
Reading

Ardian Kozniku, bivši proslavljeni napadač Hajduka koji je od 1994. do 1998 bio član hrvatske nogometne reprezentacije, zauvijek će upamtiti datum 3. svibnja 2016. – dan kada Kosovo postalo i službeno član UEFA-e

Jedan od njih svakako jest i 48-godišnji Ardian Kozniku koji je s prijateljima gledao direktan prijenos na kosovskoj televiziji i nadao se ovakvom raspletu.

'Presretan sam i zaista nema riječi kojima bih opisao što sada osjećam. Od veljači 2008., kada je Kosovo proglasilo neovisnost, maštali smo o ovome. Ovo je povijesni dan za nogomet i cijeli sport na Kosovu. Ovo je jednako velik dan kao i onaj kada je proglašena neovisnost', za tportal.hr kazao je sa suzama u očima Kozniku koji se nakon igračke karijere posvetio trenerskom poslu (ima UEFA-inu licencu) i svakako mu je velika želja jednoga dana postati izbornikom Kosova.

'Kao igrač sam najbolje dane karijere proveo u Hrvatskoj i najveći uspjeh mi je treće mjesto na SP-u 1998. kao član hrvatske nogometne reprezentacije. Nakon što sam završio igračku karijeru školovao sam se za trenera i puno ulažem u svoje znanje. Mislim da imam znanja i iskustva da jednoga dana postanem izbornik Kosova i moram reći da bi mi to, kao čovjeku rođenom u Đakovici, bila velika čast. Postati izbornik bilo koje države nije mala stvar, a postati izbornik države u kojoj si rođen i u kojoj si počeo igrati nogomet nešto je posebno', dodao je Kozniku koji je svjestan kako ima i onih koji se s ovom odlukom, kojoj je Kosovo postalo kao punopravan član UEFA-e, ne slažu.

'U vrijeme kada je Kosovo bilo poprište sukoba (1998-1999) između boraca za neovisnost i snaga službenog Beograda nogomet se nije igrao i bilo je svima koji tamo žive jako teško. Svi mi Kosovari pomagali smo koliko smo mogli... Eto, malo pomalo i stvari su došle na svoje i sada se i nogometno budi ta zemlja iz koje danas u raznim reprezentacijama igra puno sjajnih igrača. Neće biti lako sastaviti momčad, ali to su slatke brige jer koliko sam upućen, talenata ima u velikom broju. UEFA nas je priznala i sada treba ići korak po korak. Ovim putem zahvaljujem svima koji su glasovali za Kosovo, a onima koji nisu želim puno sreće', poručio je nekadašnji idol Torcide.

Čak je moguće kako bi se Kosovo moglo naći u skupini za SP 2018. u kojoj se nalazi Hrvatska. Tada bi Kozniku u jednoj skupini imao dvije svoje najdraže reprezentacije.