KONAČNA ODLUKA

Povijesni dan; UEFA primila Kosovo; bijes u Srbiji

03.05.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Veliki dan za Kosovo, jer je njihov Nogometni savez primlje u UEFA-u kao punopravan član

Povijesna odluka dogodila se na kongresu UEFA-e, a Kosovo je postalo 55. članom glavne europske nogometne organizacije.

To je na Kosovu izazvalo oduševljenje, a društvene mreže su preplavile poruke zahvalnosti prema UEFA-i.

Kosovski klubovi od sada će moći sudjelovati i UEFA-inim natjecanjima, a reprezentacija u kvalifikacijama za EURO 2020. No u Nogometnom savezu Kosova se nadaju kako bi mogli biti uključeni čak u europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018.

Primanje Kosova u punopravno članstvo noćna mora je za Srbiju koja je prije početka lobirala kod mnogih država da glasaju protiv, no to joj nije uspjelo.

Inače, Kosovo je dobilo 28 glasova za, 24 članica je glasovalo protiv, a dva su glasa bila nevažeća.

Bivša sprska pokrajina, Kosovo je bilo poprište sukoba (1998-1999) između boraca za neovisnost i snaga službenog Beograda, a u veljači 2008. je albanska većina na Kosovu proglasila neovisnost koju Srbija odbija priznati.

Od 2014. pa do danas FIFA- je Kosovu dopustila igranje prijateljskih utakmica.

Izvršni odbor UEFA-e sada treba odlučiti u kojim se natjecanjima pod njenim okriljem i prema kojem kalendaru kosovski klubovi i reprezentacija mogu natjecati. Što se tiče klubova, posebno će se razmatrati stanje infrastruktura, poput stadiona.

Ta je odredba izuzetno važna za nastavak jer će se na temelju te ocjene od strane UEFA-e razmatrati pitanje o primanju Kosova u članstvo FIFA-e na skupštini koja će se održati 13. svibnja u Meksiku.