EUROPSKO PRVENSTVO, U-20

Košarka: Litva bolja, s Turcima za četvrtfinale

21.07.2009 u 16:54

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija za igrače do 20 godina starosti upisala je rezultatom 93:83 protiv Litve drugi poraz u petom nastupu na EP-u u Grčkoj i propustila priliku izboriti četvrtinu finala. Sutra im se nudi posljednja prilika

Nakon što su u drugu fazu prenijeli po jednu pobjedu i poraz (od Ukrajine) izabranici trenera Kuncea u ponedjeljak su pobijedili Crnu Goru i imali priliku protiv Litavaca gotovo osigurati četvrtinu finala turnira na Rodosu. Nisu uspjeli, ali novu priliku imat će u srijedu u 16.45 sati protiv Turaka.

Bila je to još jedna u nizu neizvjesnih utakmica, no Litavci su u posljednjih pet minuta pokazali mirniju ruku i preuzeli čelo skupine kolo prije kraja. U prvom poluvremenu Hrvatska je lagano povećavala prednost, no kada je ona došla do vrhunca pri rezultatu 36:27, Litavci su uzvratili serijom 9:0 i vratili se u egal.

Na poluvremenu su Hrvati zaostajali tri koša, a na zaostatak 47:53 naši su predstavnici uzvratili serijom 17:6 i ponovno došli do prilike da prelome utakmicu. Ipak, Litavci su još jednom ostali čvrsti i serijom 5:0 izjednačili rezultat. Odluka je došla četiri minute prije kraja, kada je Litva vodstvo od 81:80 odlučujućom serijom 10:1 pretvorila u prednost koju se nije moglo dostići. Konačan rezultat bio je 93:83 i Hrvate čeka dvoboj odluke protiv Turaka.

Uvjerljivo najbolji pojedinac dvoboja bio je 200 cm visoki bek Bojan Bogdanović sa 28 koševa, sedam skokova i tri dodavanja, no sjajni Mostarac nije imao pravu podršku među suigračima. Jedino je Vragović još uspio upisati dvoznamenkasti (13) broj koševa, dok su Delaš i Radić (osam dodavanja) dodali po devet poena. Kod pobjednika najefikasniji je bio Janavicius sa 17 koševa.