kolekcionar

Kineski tajkun nastavlja širiti svoje nogometno carstvo u Europi; upravo si je kupio četvrti klub

20.05.2020 u 17:12

Bionic
Reading

Chien Lee nije nepoznato ime u svijetu nogometa. Američki se poslovnjak kineskog podrijetla već neko vrijeme intenzivno bavi ulaganjima u europski nogomet, a posljednja u nizu investicija je kupovina belgijskog prvoligaša Oostendea

Sve je krenulo prije nekoliko godina kad je Chien Lee preko svojih korporacija prvo ušao u vlasničku strukturu francuskog prvoligaša Nice, a nedugo nakon toga je postao i većinski vlasnik kluba s Azurne obale. I sjajno je odradio posao, doveo je Marija Balotellija, a Nice je igrala Ligu prvaka.

Lee nije tu stao, kupio je potom i momčad švicarskog Thuna, a potom i engleskog drugoligaša Barnsley.

Čini se kako mu investiranje u nogomet diljem Europe ide jako dobro, pa je nastavio šopingirati. Posljednja je kupovina belgijskog prvoligaša Oostendea koja je početkom ovog tjedna i službeno potvrđena. Da, neki jednostavno u ovoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa tonu prema dnu, ali Chien Lee vidi priliku za ulaganja.

U međuvremenu je Lee početkom ove godine prodao svoj većinski paket te izašao iz vlasničke strukture Nice. No, samo zato da bi krenuo u dva puno ozbiljnija projekta.

U ovom trenutku Lee se spominje kao potencijalni kupac Olympique Marseillea, ali u isto vrijeme pregovara i oko preuzimanja momčadi Toulousea. Paralelno s tim, Lee navodno pregovara s nekoliko španjolskih prvoligaša, velika mu je želja kupiti momčad iz Primere, pa je za očekivati da uskoro upotpuni svoju kolekciju nogometnih klubova.

Tko zna, možda ga jednog dana put nanese i do Hrvatske...