NEVJEROJATAN POTHVAT

Kina do ovih Zimskih paraolimpijskih igara imala tek jednu medalju, a sada osvojila čak 61 odličje, najviše od svih zemalja u Pekingu

13.03.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Kineski sportaši osvojili su najviše medalja na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, na drugom mjestu je Ukrajina, dok Kanada zauzima treću poziciju

Kineski sportaši su osvojili čak 61 medalju pri čemu 18 zlatnih, 20 srebrnih i 23 brončane. Do ovih Igara Kina je na zimskim POI imala samo jednu medalju, zlato u curlingu iz Pjongčanga 2018. godine.

Zimske paraolimpijske igre 2002. u Salt Lake Cityju bile su prve na koje je Kina poslala svoje paraolimpijce. Nastupila su njih četvorica. No, 20 godina kasnije Kina se probila na vrh ljestvice osvajača odličja.

Od 2015. godine, kada je Peking dobio pravo na domaćinstvo Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022., vlada je razvoj zimskih sportova i parasporta postavila kao prioritet. Od 50-tak sportaša u 2015. godini, Kinezi su 2022. došli do brojke od nekoliko tisuća.

Jedna od priča Zimskih POI u Pekingu je i uspjeh ukrajinskih sportaša koji su osvojili rekordnih 29 medalja pri čemu 11 zlata, 10 srebrnih i osam bronci.

Do sada su ukrajinski paraolimpijci bili najuspješniji u Torinu 2006. sa 25 medalja od kojih je sedam bilo zlatnih.

Njihov nastup u Pekingu je bio dvojben nakon ruske invazije na njihovu zemlju, no uspjeli su se probiti do Kine i ostvariti sjajne rezultate.

Čestitao im je i ukrajinskim predsjednik Volodimir Zelenskij.

'Sada su dobre vijesti i pobjede Ukrajine za sve nas zlata vrijedne ili srebra i bronce', rekao je Zelenskij.

'I sve to za Ukrajinu uspješno osvajaju naši paraolimpijci u Pekingu. Danas se svi bore za slavu Ukrajine. Pokazuju svijetu tko su Ukrajinci i kakvu snagu imamo. S oružjem u rukama na bojnom polju ili sa sportskom puškom na stazi za biatlon', istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Na trećem mjestu su kanadski sportaši s invaliditetom s osam zlata, šest srebrnih i 11 brončanih.

Medalje je ukupno osvajalo 17 zemalja od 46 koliko ih je sudjelovalo u Pekingu.

Ruskim i bjeloruskim sportašima s invaliditetom je zabranjen nastup na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu zbog ruske invazije na Ukrajinu.