sukob ide dalje

Kakva moćna fotografija! Nijemci prkose Fifi i Katru, evo što su izveli uoči same utakmice s Japanom

Bionic
Reading

Njemački reprezentativci na svoj su način protestirali nakon sukoba s Fifom koja je zabranila kapetanima da na utakmicama istrče s trakom duginih boja

Uoči utakmice s Japanom, u kojoj su senzacionalno poraženi 1:2, igrači 'Elfa' su se zagrijavali u majicama za trening s rukavima u duginim bojama, a na zajedničkoj fotografiji svi su prekrili usta rukom te su tako sugerirali da ih FIFA pokušava ušutkati.

>> [FOTO] Nova senzacija u Katru! Preokret fanatičnih Japanaca protiv jednog od favorita SP-a Njemačke

Podsjećamo, FIFA je objavila da će sankcionirati igrače ako daju bilo kakve političke izjave tijekom mundijala u Katru. Njemačka je bila i među sedam nacija koje su planirale nositi duginu traku 'OneLove' kako bi izrazile solidarnost s LGBTQ+ zajednicom, pokazujući da je nogomet za sve, ali im to nije dozvoljeno.

Ubrzo nakon ovakvog načina protesta Njemački nogometni savez je objavio:

'Željeli smo upotrijebiti našu kapetansku traku kako bismo zauzeli stav prema vrijednostima koje držimo u njemačkoj reprezentaciji: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno s drugim nacijama, htjeli smo da naš glas bude saslušan. Nije se radilo o davanju političke izjave, o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka tako važna. Uskratiti nam traku oko ruke je isto kao da nam uskraćuju glas. Mi ostajemo pri svom stavu.'

  • +19
SP Katar: Njemačka - Japan Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Inače, Njemački savez razmatra hoće li pokrenuti pravni postupak protiv FIFA-e. Naglašeno je da bi takva odluka mogla biti dostavljena Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu.

'FIFA nam je zabranila pokazivanje simbola različitosti i ljudskih prava. Kombinirali su ovu zabranu s velikim prijetnjama sportskim sankcijama, a da ih nisu precizirali. DFB provjerava je li FIFA-in postupak bio zakonit', poručili su iz Saveza.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal