kakve komplikacije!

Kako na Svjetsko prvenstvo ako ne pobijedimo Ruse? Važan je i bod jer nas bez njega čeka pakao novog sustava dodatnih kvalifikacija

12.11.2021 u 20:10

Bionic
Reading

Malta je bila prvi od dva završna koraka prema plasmanu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Pobjedom protiv Rusije sve je riješeno, u suprotnom stavri se kompliciraju

Malta je bila prvi od dva završna koraka prema plasmanu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Drugi tek treba napraviti, a to je pobjeda protiv Rusije. Takav ishod vodi Vatrene na Svjetsko prvenstvo, sve ostalo je lutrija.

Zašto? Zato što se promijenio sustav dodatnih kvalifikacija koji znatno otežava put do željenog cilja. Sve drugoplasirane reprezentacije kvalifikacijskih skupina i dvije reprezentacije iz Lige nacija koje nisu preko kvalifikacijske skupine uspjeli izboriti barem doigravanje idu u 'repasaž'.

Tih će 12 reprezentacija biti podijeljeno u tri skupine po četiri momčadi u kojima se igra nokaut sustav. Ovakav sustav dat će još tri reprezentacije koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

No, ni tu priči nije kraj. Naime, šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama bit će nositelji s prednošću domaćeg terena u polufinalnim ogledima skupina dodatnih kvalifikacija. Da bi sve bilo još kompliciranije odlučeno je da se za određivanje poretka drugoplasiranih momčadi uzimaju u obzir samo rezultati protiv prvih pet momčadi u skupini. Jednostavno rečeno, reprezentacijama koje su igrale u skupinama sa šest momčadi, a Hrvatska jest, brišu se rezultati protiv zadnje momčadi na ljestvici.

Hrvatska trenutno ima status nositelja, ali porazom od Rusije mogla bi ga izgubiti. Zato je važan i bod.

Pojednostavljeno, pobjeda Vatrene vodi u Katar, bod joj donosi prednost domaćeg terena u polufinalu natjecanja po skupinama u dodatnim kvalifikacijama u kojima se igra nokaut sustav, a poraz im može oduzeti tu prednost. Dodajmo kako za finalne susrete skupina u dodatnim kvalifikacijama nema nositelja već se domaćin odlučuje ždrijebom.

Ždrijeb dodatnih kvalifikacijaće se održati 26. studenoga ove godine, polufinala će se igrati 24. i 25. ožujka, a finala 28. i 29. ožujka 2022. godine.