sportska sramota

Kakav šamar za Rusiju: Izbačena sa sljedećih Olimpijskih igara!

05.12.2017 u 19:43

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je Rusiju izbaciti sa sljedećih zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, a njezini sportaši moći će nastupiti, ali pod neutralnom zastavom...

Rusija je primila bolan šamar od Međunarodne olimpijske zajednice. Zbog dokazanog sustavnog dopingiranja sportaša izbačena je ovog utorka sa sljedećih olimpijskih igara, onih zimskih u Pjongčangu u veljači sljedeće godine.

Njezini sportaši padali su masovno na ponovljenim doping testovima u posljednje vrijeme, posebno u zimskim sportovima, a pronađen je i dnevnik kemičara Grigorija Radčenkova s detaljnim zapisima varanja i obnanjivanja Svjetske antidopinške agencije u razdoblju između 2014. i 2015. godine.

Ruskim sportašima ipak je omogućen nastup na Igrama u Južnoj Koreji, ali pod neutralnom zastavom, da oni koji su 'čisti' ipak ne budu žrtve sustava koji je davao blagoslov sportskom dopingu, a tako i stvarao lažnu sliku Rusije kao velike sportske nacije.

Tako je pronađeno umjereno rješenje kojim je MOO pokazao da neće tolerirati sustavni doping, no potpuno izbacivanje svih ruskih sportaša bio bi ozbiljan politički problem pa je odlučeno da se onima koji nisu uprljali svoje ime ipak dopusti da sudjeluju.

Ostaje pitanje što će biti s ruskom hokejaškom reprezentacijom koja se kvalificirala na ovo natjecanje. Hoće li nastupiti pod neutralnom zastavom ili biti u potpunosti izbačena, još se ne zna.

'Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping', kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach. 

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a, zabranio je i dolazak ruskog ministra sporta i zamjenika premijera Vitalija Mutka te još nekim dužnosnicima Ruskog Olimpijskog odbora i ministarstva sporta na ZOI u Pjongčangu.

Rusi se sada mogu žaliti Sportskom arbitražnom sudu ili u potpunosti bojkotirati Igre, što neki u zemlji zagovaraju nakon ove odluke koju smatraju ponižavanjem svoje nacije...