ANALIZIRAJTE SAMI

Jesu li ove superzvijezde opravdale cijenu od 200 mil. eura?

Bionic
Reading

Sergio Agüero, Javier Pastore, Falcao, Fabregas i Coentrao su u prošloljetnom prijelaznom roku bili najbolje plaćena pojačanja, pa je tako njihov učinak kroz sezonu bio pod posebnom lupom javnosti

Svakog ljeta krene 'ples milijuna' kada je u pitanju nogomet i dovođenje kvalitetnih pojačanja. U najjačim ligama svijeta ne postoji pojam recesija, tako da je nastavljeno bjesomučno trošenje. Prošlog ljeta najviše je plaćeno za transfere – Agüera, Pastorea, Falcaa, Fabregasa i Coentraa.

Za ovu petoricu plaćeno je blizu 200 milijuna eura u proljetnom prijelaznom roku – računajući samo iznose uplaćene na ime transfera, ne i plaće... Prije nego što FIFA-ina pravila o financijskom fair playu stupe na snagu i zakompliciraju tako skupe investicije, najbogatiji su klubovi prošlog ljeta uložili ogroman novac u nekoliko vrhunskih pojačanja. Jesu li im se isplatila? Evo najskupljih pet pari nogu iz ljeta 2011. i njihova učinka...


Sergio 'Kun' Agüero
Transfer:
iz Atletico Madrida u Manchester City za 45 milijuna eura
Statistika kaže: 29 golova i 12 asistencija u 47 utakmica. Nije loše, osobito ako uzmemo u obzir da je Maradonin zet jedan od najzaslužnijih za to što se momčad iz 'plavog' Manchestera našla na samom pragu osvajanja engleskog naslova. Počeo je fantastično – prilagodba je bila instantna – i u prvih je pet kola Premier lige imao osam golova. Kasnije je, baš kao i cijela Cityjeva momčad, imao primjetni pad forme, ali je potkraj sezone opet pružao vrhunske partije. Proglašen je i klupskim igračem godine.

Javier Pastore

Transfer: iz Palerma u PSG za 42 milijuna eura
Teško nam je objektivno procijeniti Pastoreov učinak – 22-godišnji argentinski ofenzivni veznjak ipak igra 'samo' u Francuskoj, ligi koju većina nas nije toliko detaljno pratila, te 'samo' u PSG-u, koji se nije osobito dugo zadržao ni u Europskoj ligi. Pastore je punih mjesec dana izbivao s terena zbog ozljede, u 40 nastupa je zabilježio 15 golova i šest asistencija, a njegov klub još uvijek se bori za naslov francuskog prvaka, iako su svi predviđali da će puno lakše stići do te titule. Ipak, treba imati na umu da je igrač prvenstveno doveden kako bi Parižani oko njega izgradili ekipu koja bi trebala napraviti rezultatski iskorak u godinama koje dolaze.


Falcao

Transfer: iz Porta u Atletico Madrid za 40 milijuna eura
Zaista neobičan izbor: 26-godišnji kolumbijski centarfor je iz prošle sezone sjajnog Porta, koji je pod vodstvom Andrea Villasa-Boasa osvojio Europsku ligu, prešao u Atletico Madrid – klub koji ni po čemu nije jači, osim što igra u 'ozbiljnijoj' nacionalnoj ligi. Falcao je u Madridu postigao 33 gola i tome dodao pet asistencija. Njegov klub najvjerojatnije će opet u Europsku ligu (trebalo bi se dogoditi čudo u zadnjem kolu da pretekne Malagu i ode u Ligu prvaka), natjecanje u kojem je ove godine Atletico dospio do finala. Treći je strijelac La Lige – iza Messija i Cristiana Ronalda, iako je zabio dvostruko manje golova od njih.

Cesc Fàbregas

Transfer: iz Arsenala u Barcelonu za 34 milijuna eura
On je ipak poseban slučaj – Barcelona je godinama željela vratiti svog odbjeglog sina i uoči ove sezone napokon joj se ukazala prilika za to. Cesc je u Barci sakupio 46 nastupa, zabio 15 golova i imao čak 20 asistencija, ali se uz to u Guardiolinoj viziji pokazao kao prototip modernog polivalentnog igrača, koji može odigrati na poziciji 'lažnog centarfora', kao i na bilo kojem mjestu u veznom redu. Cesc je želio utažiti glad za trofejima – ostao je bez dva najvažnija, Lige prvaka i španjolskog naslova – i dokazati da može pored 'Xavinieste' naći svoje mjesto u prvom sastavu reprezentacije, što još uvijek nije izvjesno. No to je bio transfer koji se, kad-tad, jednostavno morao dogoditi.

Fábio Coentrão

Transfer: iz Benfice u Real Madrid za 30 milijuna eura
Zanimljivo je da je Real Madrid ostvario tek peti najskuplji transfer ove sezone, i to za lijevog braniča... Iako nesumnjivo sjajan igrač, Fabio je odigrao samo pola utakmica u La Ligi, nije bio posve redovit ni u Ligi prvaka, ali njegov je učinak – kad god mu je Mourinho pružio priliku – bio više nego dobar. Osim na svom prirodnom mjestu, zaigrao je ponekad i na krilu, a katkad i kao središnji vezni i nikad nije razočarao. Je li vrijedio baš 30 milijuna eura, to procijenite vi.

Zato vas na našem nogometnom communityju Tribina.hr pitamo: Jesu li najskuplja pojačanja opravdala uloženi novac? Tko se od njih pokazao najisplativijim – tko je svjetska klasa, a tko ipak precijenjen? Tko je u potpunosti, a tko samo djelomično ispunio očekivanja? Je li vam neki poseban potez spomenutih igrača ostao u sjećanju?

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih nogometnih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!