NIJE MU LAKO

Jedan čovjek nakon borbe za naslov prvaka UFC-a proživljava noćnu moru: Zbog stravičnih napada, povlačim se...

10.02.2020 u 18:28

Bionic
Reading

Pobjeda Jona Jonesa protiv Dominicka Reyesa glavna je tema u MMA svijetu, a lavinu burnih reakcija izazvala je odluka jednog od sudaca glavne borbe, koji je Jonesu dodijelio uvjerljivih 49-46

Jones je nakon pet napetih rundi slavio jednoglasnom odlukom sudaca, ali Reyes je ostavio bolji dojam na fanove, dio boraca i UFC-ove čelnike, koji smatraju da je Reyes dobio prve tri runde. No, cijeli je MMA svijet posebno iznenadila odluka suca Joea Solisa, koji je Jonesu dodijelio pobjedu u četiri runde.

'Da objasnim svoje bodovanje i završimo s kontroverzama. Ako pogledate statistiku, Reyes nije napredovao niti jednom tijekom borbe. Jones je bio dominantniji i osvojio drugu, treću, četvrtu i petu rundu. Radim godinama u teksaškoj komisiji, znam svoj posao', napisao je sudac na Twitteru ubrzo nakon završetka meča.

Komentatori i borci su oštro kritizirali suca, a posebno su brutalni bili fanovi zbog čijih je uvreda, prijetnji i maltretiranja Solis odlučio prestati suditi MMA mečeve, barem privremeno.

'Molim prestanite me maltretirati. To je kažnjivo zakonom i tužit ću svakoga tko me zlostavlja ili mi prijeti', napisao je u jednom od prvih Tweetova nakon meča Solis, koji je inače odvjetnik.

'Da objasnim, Reyes je napadao samo 9% vremena u meču. Ne možete pobijediti u borbi ili rundi bez napada, to je osnovni dio rezultata u ovom sportu. Razumijem da je druga runda bila neizvjesna, ali i s time bi Jones odnio pobjedu', pokušao je objasniti Solis, ali sljedećih je nekoliko sati na internetu pokušavao obraniti svoj ugled pred vojskom bijesnih fanova. Nudio im je da pročitaju najnoviji teksaški pravilnik o bodovanju MMA borbi, tvrdi da je njegova odluka potpuno u skladu s uputama.

'Moj kolega Marco Rosales također je dao drugu rundu Jonesu. Nisam vuk samotnjak ili korumpiran kao što neki govore. Moje suđenje je bilo potpuno u redu i u skladu s pravilnikom', nastavio je, ali uzalud...

'Prestanite me zvati korumpiranim!', odgovorio je u sljedećoj objavi. 'Ovo je defamacija i tužit ću svakoga tko šteti mojem imenu ili poslu.'

Niti tri sata nakon meča, nakon službenog sastanka s komisijom, Solis je objavio da se povlači iz MMA-a.

'Od nas trojice, dvojica smo dali drugu rundu Jonesu, dvojica smo dali treću rundu Jonesu. Trojica smo dali četvrtu i petu rundu Jonesu. Komisija nije ustanovila nikakve nedosljednosti', napisao je Solis pa otkrio:

'Zbog stravičnih napada na mene i moju obitelj u posljednjih nekoliko sati, povlačim se iz suđenja MMA borbi na neodređeno vrijeme. Ovo je samo moja odluka, nisam suspendiran niti kažnjen.'

No, napadi na suca se nisu zaustavili i morao se braniti od raznih lažnih vijesti i objava.

'Djeci koja mene i obitelj vrijeđaju na internetu: Da niste niškoristi koje se skrivaju iza ekrana i da ste trenirali ijedan borilački sport, možda biste razumjeli kako bodovaje funkcionira. Umoran sam od zlostavljanja', napisao je Solis.