odlazak velikana

Od legendarnog 'šjor Špace' opraštaju se Zlatko Dalić, NK Osijek, Ivan Perišić...

24.12.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Nakon duge i teške bolesti noćas je u Splitu u 81. godini preminuo legendarni trener Hajduka i bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Stanko Poklepović.

Legendarni Stanko Poklepoivć ili za mnoge 'šjor Špaco' već neko je vrijeme imao zdravstvenih problema, a umro je u splitskoj bolnici na Križinama u prvim satima 24. prosinca.

>> Preminuo legendarni Stanko Poklepović, Asanović potresen...

Naravno, svima kojima su Hajduk i 'bila' boja pri srcu oplakuju legendarnog 'Špacu', a među njima je i Zlatko Dalić. Izbornika Hrvatske uz Poklepovića vežu posebni trenuci i on je samo jedan od mnogih koji ga danas oplakuju.

  • +11
Hrvatski trener Stanko Poklepović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Duboko sam potresen, ožalošćen. Tako sam ga želio vidjeti ovih dana kad dolazim u Split, vijest o smrti dragog šjor Špace me presjekla', rekao je Dalić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, te nastavio.

'Bio mi je prvi trener u Hajduku kad sam tek došao iz Livna. Prva istinska nogometna znanja kao dječak od njega sam upijao u Poljudu. Bili smo zajedno kasnije i u podgoričkoj Budućnosti. Uvijek je bio spreman na savjet, sugestiju kao neiscrpno vrelo znanja. Svakako ću biti na komemoraciji, da izrazim sućut obitelji'.

Preko službene stranice kluba obratio se i NK Osijek.

Nama će posebno ostati u sjećanju njegov prvi mandat u Gradskom vrtu, budući da je obilježen i osvajanjem dosad jedinog klupskog trofeja. Naime, upravo pod njegovim vodstvom su Bijelo-plavi u sezoni 1998/99 bili pobjednici Kupa Hrvatske, nakon što su u finalu, u produžetku, 'zlatnim golom' Lasića, svladali vinkovačku Cibaliju s 2:1 i prigrabili 'Rabuzinovo sunce'.

O nogometu je mogao stalno pričati

Već sama ta činjenica daje mu značajno mjesto u našoj klupskoj povijesti jer se uvijek rado prisjećamo velikoga slavlja na Trgu Ante Starčevića pred više tisuća naših navijača i simpatizera Kluba. Inače, Poklepović je kormilo preuzeo u travnju 1999. i ostvario zacrtani cilj, da bi s klupe otišao vrlo rano, početkom nove sezone, kada ga se povezivalo s povratkom u Hajduk iako tada nije preuzeo Bijele. Pedantno je 'Špaco' pristupao svakom treningu, uvijek je znao što želi od svoje momčadi na terenu, a o nogometu je mogao pričati – cijeloga dana. I svima nam je bio zanimljiv. Načinom na koji je prezentirao svoje taktičke zamisli i dočaravao nogometni svjetonazor posvuda je osvajao simpatije, kako igrača, njegovih suradnika i drugih ljudi u Klubu, kao i novinara koji su u njemu uvijek imali srdačnog i osebujnog sugovornika.

Također, od legende splitskog nogometa oprostili su se i brojni igrači, poput Ivana Perišića, koji su objavili emotivne poruke.