u 80. godini života

Preminuo legendarni Stanko Poklepović, Asanović potresen...

24.12.2018 u 10:03

Bionic
Reading

S tužnom su se vijesti probudili jutros navijači Hajduka. Nakon duge bolesti, noćas je u 80. godini preminuo legendarni trener Hajduka Stanko Poklepović.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, za sve one kojima su 'splitski bili' u srcu, ovaj će Božić biti posebno tužan. Jer na Badnjak su doznali vijest kako je preminuo jedan od najvećih Hajdukovih trenera, kojeg će Torcida ali i svi zaljubljenici nogometa pamtiti zauvijek.

Stanko Poklepović trenersku je karijeru počeo u matičnom Splitu. Sa Solinom je 1974. pobijedio u prvenstvu Dalmatinske lige te nakon kvalifikacija plasirao se u Hrvatsku nogometnu ligu. Solin se u toj ligi uspješno natjecao do ulaska u Drugu Saveznu ligu.

  • +11
Hrvatski trener Stanko Poklepović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Značajniju ulogu i ime u trenerskom svijetu je stekao u nogometnoj sezoni 1. jugoslavenske lige 1984/85., kada je preuzeo Hajduk kojemu su prije te sezone otišli bitni igrači, a pristigli su brojni mladi iz Hajdukovog juniorskog pogona, koji dotad nikad nisu osjetili pritisak igranja u prvoj ligi: Asanović, Andrijašević, Španjić...

I jedan od tih njegovih 'učenika', Aljoša Asanović, koji trenutno radi kao asistent Slavenu Biliću u Saudijskoj Arabiji, kratko nam je prenio svoju tugu:

'Otišao je dobar čovik.. Ali baš jako dobar'.

Svo je trenerski gen brusio promatranjem djela Luke Kaliterne i Tomislava Ivića, a nogomet se prema Špacinom mišljenju sveo na tri točke: maksimalnu brzinu, preformaciju naprijed, preformaciju natrag.

Na veliko iznenađenje ljubitelja nogometa, Hajduk je te sezone pod Poklepovićevim vodstvom bio u utrci za prvaka. Osvojio je više bodova nego prethodne godine, više nego i lanjski prvak. Naslov prvaka izmakao je zbog nesportskih igara drugih klubova. Hajduk je te godine skoro ostvario, tada nezamislivih, skoro dva gola po utakmici!

Poslije je imao uspjeha u radu s iranskim nogometnim klubovima (Persepolis, Sepahan, Damash), a bio je i stručni komentator emisije o nogometu Bili kutak. Vodio je i Solin, podgoričku Budućnost, banjalučki Borac, Apoel iz Nikozije, Dubrovnik, Istrz, Osijek, Publikum iz Celja, budimpeštanski Ferencvaros, zatim je bio pomoćnik Tomislavu Iviću u Al Ittihadu (UAE) i dr.

Nakon odlaska Edoarda Reje sa klupe splitskog Hajduka prije početka proljetnog dijela sezone 2009./10., Poklepović je preuzeo klupu splitskih 'bilih', te ispunjava postavljeni cilj do kraja sezone - osvaja naslov pobjednika kupa.

Od 28. listopada 2010. više nije trener HNK Hajduk Split. Nakon odlaska Tudora s klupe Hajduka u zimu 2015., Poklepović ponovno preuzima trenersku klupu (od 19. veljače).

Iako nije proveo dugo na izborničkoj klupi, svakako vrijedi spomenuti i da je Stanko Poklepović 1992. godine bio i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. 'Špaco' je reprezentaciju preuzeo nakon što je Jerković odustao od izborničke funkcije. Vodio je reprezentaciju četiri puta, na tri utakmice u Australiji, te protiv Meksika u Zagrebu. Na turneji je vodio kombiniranu momčad koja je doslovce skupljena preko noći.