ODABRAO IGRAČE ZA GRČKU

Izbornik Hrvatske zabrinut zbog opasne bolesti: Ne mogu objasniti tu pojavu

10.11.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak obznanio je u četvrtak imena 14-ice igrača od kojih će sastaviti momčad koja će 15. studenoga u Rijeci odigrati prvu utakmicu Svjetske lige protiv Grčke. Međutim, hrvatskog izbornika brine dijagnosticirana mononukleoza kod dva naša igrača, Pava Markovića i Rina Burića

'Ovo je naše prvo okupljanje nakon osvojene srebrne medalje na OI u Rio de Janeiru i početak novog četverogodišnjeg ciklusa koji će završiti nastupom na Olimpijskim igrama u Tokiju. Na nedavno održanoj Skupštini HVS-a dana je potpora dosadašnjem vodstvu saveza kao i izborniku Ivici Tucku da nastavi voditi hrvatsku reprezentaciju u još jednom olimpijskom ciklusu", kazao je na konferenciji za noviare izvršni direktor reprezentacije Perica Bukić.

Izbornik Ivica Tucak odabrao je za prvu reprezentativnu akciju, a to je utakmica prvog kola Svjetske lige protiv Grčke, 14 igrača koji će dobiti prigodu zaigrati na Kantridi.

'Na žalost, sa popisa je otpao mladi branič splitskog Moranr BS Rino Burić kojem je prekjučer dijagnosticirana mononukleoza. Ne mogu objasniti tu pojavu, ali nakon Pave Markovića iz dubrovačkog Juga čujem da je i srpski reprezentativac Pjetlović također obolio od te bolesti', kazao je Tucak i izdiktirao sastav reprezentacije.

Poznato je kako je upravo mononukleoza, od koje su bolovali neki naši sportaši, jako opasna za nastavak karijere. Slučaj tenisača Marija Ančića, koji je prerano okončao karijeru, sve govori. Stoga treba biti jako oprezan…

Vratari: Marko Bijač, Ivan Marcelić; centri: Luka Lončar, Ivan Krapić; bekovi: Andro Bušlje, Marko Macan, Ivan Buljubašić; vanjski igrači: Sandro Sukno, Luka Bukić, Loren Fatović, Maro Joković, Javier Garcia, Anđelo Šetka i Ivan Domagoj Zović.

'Umjesto Rine Burića neću zvati nikoga za ovu akciju, a ostale utakmice Svjetske lige, koje ćemo igrati još protiv Francuske i Nizozemske, iskoristi ću za provjeru novih igrača tako da ću pred početak završnih priprema za svjetsko prvenstvo, koje će se ovog ljeta održati u Budimpešti, imati kompletan uvid u trenutačni reprezentativni potencijal', rekao je Tucak.

Po njegovim riječima, Hrvatska nikada nije bila u ovako povoljnoj situaciji s igračkim kadrom iako su se praktički od reprezentacije oprostio legendarni kapetan Josip Pavić i pouzdani bek Damir Burić.

'Ja računam na sve igrače koji imaju hrvatsku putovnicu. Biološki sat neumitno teče i Josip Pavić je svjestan da bi u Tokiju imao 40 godina, ali se stavio na raspolaganje reprezentaciji i na njega uvijek možemo računati ako zatreba. Na sreću na toj poziciji imamo dva odlična rješenja u Biaču i Marceliću, a veseli me što ćemo uskoro i na poziciji centra moći računati i na dosadašnjeg centra brazilske reprezentacije Josipa Vrlića', kazao je Tucak.

Josip Vrljić je na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nastupao za reprezentaciju Brazila koju je vodio Ratko Rudić, ali je izrazio spremnost da u nastavku karijere zaigra za Hrvatsku.

'Naravno da za ovo Svjetsko prvenstvo ne možemo računati na Vrlića, jer on po propisima FINA-e nakon 31. 12. ove godine mora godinu dana pauzirati od reprezentativnih nastupa da bi mogao igrati za Hrvatsku", ali na njega svakako računamo u budućnosti. Hrvatska je do sada nastupila na pet svjetskih prvenstava i sa svakoga se vraćala se nekom od medalja i ne vidim ni jedan razlog da tako ne bude i u Budimpešti. Nastup na SP bit će kruna ovogodišnje reprezentativne vaterpolo sezone kojoj će nastupi u svjetskoj ligi poslužiti samo kao dobra priprema za osvajanje jedne od medalja', zaključio je Tucak.