Zahtjev predan odboru

Inicijativa Mosta; Josip Kuže zaslužuje svoju ulicu ili trg u Zagrebu

02.11.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista pokretač je inicijative da se jedna ulica ili trg u Zagrebu nazove po legendarnom nogometnom treneru Josipu Kužeu, miljeniku Bad Blue Boysa, koji je u 61. godini života preminuo u lipnju 2013.

Most nezavisnih lista o toj temi oglasio se na društvenim mrežama uz priložen službeni dokument. Poznato je kako je Josip Kuže bio je miljenik navijača zagrebačkog Dinama i njegova smrt nikad neće biti prežaljena među Bad Blue Boysima koji su ga smatrali 'jednim od njih'.

Kužeu je na ulazu u sjevernu tribinu stadiona u Maksimiru posvećen i veliki mural BBB-a s potpisom: 'Zauvijek ćeš biti jedan od nas'.

'MOST nezavisnih lista - Zagreb podnio je Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova zahtjev da se kod prve slijedeće izmjene naziva javnih površina u Gradu Zagrebu, ulica ili trg nazove po imenu pokojnog gospodina Josipa Kužea.

Josip Kuže nije bio tek vrhunski nogometaš nego čovjek koji je svojim životom svjedočio da živi za svoj grad. Njegov trenerski rad bio je prožet dubokom vezom s navijačima Dinama. Bio je jedan od njih. Upravo zbog toga se svaki navijač i ljubitelj sporta uopće, od onog najmlađeg do najstarijeg, može poistovjetiti s legendom zagrebačkog sporta. Slijedom navedenog, očekujemo brzo i pozitivno očitovanje Odbora za imenovanje', piše u dopisu MOST-a.

U bogatoj trenerskoj karijeri Kuže (rođen 13. studenog 1952. u Vranju) je – nakon uspješne igračke karijere (za Dinamo je igrao od 1971. do 1981.) vodio Croatiju iz Sydneyja, zatim Slavonski Brod, mladu Dinamovu momčad, banjolučki Borac, Rot-Weiss Erfurt, Mainz, japanski klub Gamba Osaka, Zagreb, njemački Chemnitz, Inter iz Zaprešića, Dinamo, Rijeku, Varteks te japanski JEF United Chiba. Bio je još izbornik Ruande te Albanije. Naravno, najdublji trag Kuže je ostavio u Zagrebu koji je uvijek smatrao svojim gradom, a miljenik navijača Dinama postao je 13. svibnja 1990. godine na nikada odigranoj utakmici protiv Crvene zvezde na maksimirskom stadionu kada je stao između milicije i napadnutih igrača i navijača, prije svih Zvonimira Bobana.

  • +4
BBB-ovci su odali počast Josipu Kužeu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX