NOGOMETNA SRIJEDA

Igraju se tri utakmice HT Prve lige; evo gdje možete gledati Dinamo, Osijek, Rijeku...

15.05.2019 u 08:20

Bionic
Reading

U srijedu su na rasporedu tri utakmice 34. kola Hrvatski Telekom Prve lige. Od 16 sati Slaven Belupo dočekuje Lokomotivu, u 18 sati na Maksimiru igraju Dinamo i Gorica, a u 20 sati je u Gradskom vrtu derbi između Osijeka i Rijeke

Slaven Belupo - Lokomotiva (16 sati, Arenasport 1)

Nedavnim pobjedama nad Interom i Osijekom momčad Slavena riješila je sve dileme glede ostanka u najjačem rangu hrvatskog nogometa. Bio je to prvi put ove sezone da je Slaven povezao dvije pobjede u prvenstvu, no uspješan niz se nije nastavio budući da je u prošlom je kolu Sertićeva momčad upisala poraz od Hajduka na Poljudu. Odlično je ušla momčad Slavena u tu utakmicu i nekoliko je puta dobro zaprijetila golu Posavca koji je bio uvjerljivo najbolji igrač utakmice u prvom poluvremenu. Nastavak susreta donio je bolju igru Hajduka, te dva gola domaćina za konačnu pobjedu.

Sertić je bio zadovoljniji igrom od rezultata na Poljudu:

'Čestitke Hajduku na pobjedi i mojim momcima na odličnoj prezentaciji i prikazanoj igri. Bili smo bolji u prvom poluvremenu, no kada stvorene prilike ne materijaliziraš pogotcima tada nemaš što tražiti na Poljudu. Sve ću reći time što je Hajdukov vratar Posavec igrač utakmice. Ja mogu biti zadovoljan sa svim svojim igračima jer smo imali odličnu prezentaciju i rekao bih da je preizražena pobjeda Hajduka.'

Bez rezultatskog pritiska momčad Slavena igrati će i protiv Lokomotive, a u klubu se nadaju da će Sertićeva momčad imati dobru podršku s tribina budući da će darivati svoje članove besplatnim ulaznicama i majicama. Zbog suspenzije susret s Lokomotivom mora propustiti defanzivni veznjak Vidović, a Sertić i dalje ne računa ni na veznjaka Bačelić-Grgića i glavnog golgetera Krstanovića koji su ozlijeđeni, piše dvoznak.com.

Lokomotiva je teškim domaćim porazom od Osijeka ispala iz utrke za europskim pozicijama. Nije dobro Lokomotiva ušla u utakmicu i Osijek je prvo poluvrijeme dočekao s prednošću zahvaljujući sjajnim dalekometnim udarcem Pilja. O igri Lokomotive u prvom poluvremenu te utakmice najbolje govori činjenica da Tomićeva momčad niti jednom nije uputila udarac u okvir gola Osijeka. Početkom nastavka Lokomotiva je zaigrala bolje, ali nije zatresla mrežu suparnika. Propuštene prilike domaćina Osijek je kaznio postigavši čak tri pogotka u samoj završnici utakmice.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 33. kolo, NK Lokomotiva - NK Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Tomić je nakon utakmice ponudio ostavku:

'Ovo je jedan od najvećih poraza i najvećih udaraca u mojoj cjelokupnoj trenerskoj karijeri. Sram me je kako smo izgledali tijekom cijele utakmice. Osijek je apsolutno zasluženo pobijedio, a ja mogu napraviti jedino što je moralno u ovom trenutku a to je da ponudim ostavku rukovodstvu kluba. Na njima je da odluče što će napraviti.'

Nije Tomić krio razočarenje izvedbom svojih igrača:

'Možda je i bolje da je ovako završilo pa da se sve do kraja razgolitilo i razotkrilo, nego da smo minimalno izgubili pa tražili opet opravdanja u sreći ili tko zna čemu. Nepojmljivo mi je da neka momčad može ovako izgledati, bez imalo želje i volje. Da sam mogao, već bih nakon dvadesetak minuta promijenio svih jedanaest igrača. Ovim smo porazom dotaknuli dno.'

Lokomotivin predsjednik Šikić odbio je ponuđenu Tomićevu ostavku rekavši da su glavni krivci za debakl igrači. S obzirom na izjave nakon utakmice s Osijekom i manjak rezultatskog motiva, očekuje se da će Tomić napraviti mnogo promjena u početnom sastavu.

Dinamo – Gorica (18 sati, Arenasport 3)

Rujevica je ostala jedina neosvojiva tvrđava za Bjelicu i njegove igrače u prvenstvu ove sezone. U prošlotjednom derbiju lišenom rezultatske neizvjesnosti, Dinamo je odigrao utakmicu bez pogodaka s drugoplasiranom Rijekom. Domaćin se fokusirao isključivo na obranu i nije prijetio vratima Dinama, dok gosti unatoč terenskoj dominaciji nisu uspjeli zatresti mrežu odličnog Rijekinog vratara Sluge.

Bjelica je bio zadovoljan viđenim na Rujevici:

'Mislim da smo gledali jednu jako dobru utakmicu s obje strane, u jako dobroj atmosferi. Kamo sreće da je svaki vikend ovakva atmosfera, posebno na gostovanjima. Mislim da smo dobro kontrolirali utakmicu i bili bolja momčad. Imali smo bolje šanse, ali nismo bili dovoljno lucidni. Uz to, Sluga je pokazao da je uz Livakovića jedan od najboljih golmana u Hrvatskoj. Na kraju možemo biti zadovoljni igrom, ali ne i rezultatom jer smo trebali iskoristiti svoje šanse. Raduje me defanzivna stabilnost, kao i fizičko stanje momčadi.'

Bila je to uvertira za finale Kupa kojeg će sljedeće srijede Dinamo i Rijeka odigrati u Puli. Prije tog susreta momčad Nenada Bjelice mora odraditi prvenstvene obaveze protiv Gorice i Intera u kojima nema rezultatskog motiva s obzirom da je još pred mjesec dana pobjedom nad Slavenom i matematički potvrdila osvajanje novog naslova prvaka Hrvatske. S obzirom na velik broj utakmica u samoj završnici sezone Bjelica će sigurno napraviti podosta promjena u početnom sastavu kojeg je suprotstavio Rijeci na Rujevici, a zbog suspenzije sigurno neće moći računati na veznjaka Gojaka.

  • +16
Hrvatski telekom Prva liga, 33. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Gorica je podbacila osvojivši na gostovanjima kod Intera i fenjeraša Rudeša samo po bod, no prošlotjednom uvjerljivom domaćom pobjedom nad Istrom Jakirovićeva je momčad potvrdila da nema namjeru odustati od utrke za europskim pozicijama. Tri boda zaostaje Gorica za Osijekom i Hajdukom, a s obzirom da će nakon gostovanja kod prvaka Dinama ugostiti Osijek još uvijek sama određuje svoju sudbinu. Nije dobro Gorica ušla u utakmicu s Istrom i unatoč ranom crvenom kartonu gosti su iznenađujuće otišli na poluvrijeme s golom prednosti. U nastavku je Gorica zaigrala goropadno i zasluženo je preokrenula rezultat u svoju korist zahvaljujući golovima Ndiayea, Dvornekovića, Zwolinskog i Muse Muhammeda. Posebno je lijep bio prvijenac Jakirovićevog jockera s klupe Muse Muhammeda koji je snažnim udarcem s distance ostavio gostujućeg vratara Čondrića nemoćnim.

Jakirović je odmah nakon utakmice s Istrom počeo razmišljati o nadolazećim susretima:

'Moji momci kroz cijelu sezonu pokazuju karakter. U današnjem nogometu bez toga nema ništa. Šokirao nas je gol Istre, ali smo se na poluvremenu presložili i dogovorili da ćemo dati sve od sebe u nastavku. I dalje sve držimo u svojim rukama. Dobro ćemo razmisliti kako odigrati utakmicu na Maksimiru. Idemo u goste prvaku, idemo im čestitati na svemu što su ove sezone napravili. Naše su tri dosadašnje međusobne utakmice bile neizvjesne, "na knap", i mi ćemo se pokušati prezentirati na najbolji mogući način. Ako uzmemo koji bod super, a ako ne, naša glavna utakmica je iduće nedjelje protiv Osijeka na našem stadionu.'

Gorici iz utakmice u utakmicu zbog suspenzija nedostaju dva igrača. U konkurenciju za nastup nakon odrađene suspenzije vraćaju se važni defanzivci Čagalj i Marina, no zbog suspenzija Jakirović protiv Dinama neće moći koristiti Čabraju i Musu Muhammeda.

Osijek – Rijeka (20 sati, Arenasport 3)

Osijek je u subotu deklasirao Lokomotivu u Zagrebu i tako je jednog konkurenta za europske pozicije izbacio iz utrke. Od prve je minute Osijek zagospodario terenom u Kranjčevićevoj i do poluvremena je vodio zahvaljujući dalekometnom projektilu Pilja. U završnici utakmice igra Lokomotive se raspala, a Osijek je to znao iskoristiti, te je zahvaljujući golovima Žapera, Marića i Pušića na kraju upisao uvjerljivu pobjedu. Napunila se momčad Osijeka samopouzdanjem pred završnim utakmicama sezone u kojima brani treću poziciju na prvenstvenoj tablici. Osijek i Hajduk imaju 56 bodova, Gorica tek tri manje, a samo dva od navedena tri kluba zaigrati će u kvalifikacijama za Europsku ligu sljedeće sezone.

  • +5
Hrvatski Telekom Prva liga, 32. kolo, NK Slaven Belupo - Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Skender se nada novoj dobroj prezentaciji Osijeka:

'Već bi bio i red da pokušamo držati razinu dobre forme u uzastopnim nastupima. Znamo da dolazi Rijeka koja je vrlo čvrsta momčad i koja nije bez razloga u finalu Kupa i na drugom mjestu prvenstvene tablice. Imaju svoje kvalitete, individualne i momčadske, te su dosta dobro posloženi. Znamo da neće biti nimalo lako. Kroz prizmu onog što se događalo u Kranjčevićevoj, imamo pravo nadati se da ćemo odraditi jednu kvalitetnu utakmicu i da ćemo doći do željenog rezultata.'

Zbog suspenzija susret s Rijekom moraju propustiti ofenzivac Lopa i veznjak Pušić koji se svojedobno u dresu Rijeke kod trenera Keka nije uspio izboriti za poziciju standardnog prvotimca. Kod Osijeka već neko vrijeme u konkurenciji za nastup zbog ozljede nema ofenzivca Bočkaja, a Skender neće moći računati ni na mađarskog reprezentativnog veznjaka Kleinheislera koji je zbog ozljede morao napustiti igru protiv Lokomotive nakon nešto više od pola sata.

Rijeka je nakon impresivne pobjede u lokalnom derbiju protiv Istre odigrala utakmicu bez pogodaka s prvakom Dinamom pred svojim navijačima na Rujevici. Trener Bišćan odlučio se u toj utakmici na zatvorenu formaciju kojoj je glavni cilj bio sačuvati vlastitu mrežu netaknutom, a u svom je naumu uspio zahvaljujući ponajprije odličnom izdanju vratara Sluge ali i sudačkim odlukama koje su išle na štetu Dinama. Bio je to susret bez pravog rezultatskog naboja jer je Dinamo pred gotovo mjesec dana potvrdio osvajanje novog naslova prvaka, dok Rijeka ima velikih sedam bodova prednosti pred Osijekom i Hajdukom i samo čeka matematičku potvrdu osvajanja drugog mjesta. Bišćanova momčad osigurala je novi plasman u Europu i sada joj je najvažnija utakmica finale Kupa protiv Dinama koja će se odigrati u Puli sljedeće srijede.

Bišćana očekuje susret s trećeplasiranim Osijekom:

'Pred nama je jako teško i zahtjevno gostovanje protiv ekipe koja se bori za drugo mjesto i Europu. Osijek je promijenio svoj način igre otkako se promijenio trener. Biti će ovo specifična utakmica jer s njima nismo igrali otkako ih vodi novi trener. Moramo se pripremiti na veliku borbu. Oni su čvrsti u bloku, defanzivno kompaktni i teški za probiti, a imaju i nekoliko opasnih ofenzivaca prema naprijed poput Marića i Pilja. Moramo biti jako dobri ako mislimo uzei bodove u Osijeku.'

Novih problema s ozljedama Bišćan nema, no velik hendikep predstavljati će mu izostanak suspendiranog dokapetana Kvržića koji posljednjih mjeseci pruža odlične izvedbe na za njega neuobičajenoj poziciji desnog beka. Kvržić je silom prilika zaigrao u defanzivnoj ulozi zbog ozljeda bekova Raspopovića, Pavelića i Tomečaka. Duže odsutni bek Tomečak i ofenzivac Gorgon vratili su se u konkurenciju za nastup, no nije realno očekivati da će dobiti ozbiljnu minutažu u Osijeku. Za Kvržićevu poziciju konkuriraju Escoval, Capan i Smolčić.