RED BULL CLIFF DIVING 2009.

Ignjatenko porazio svjetsku skakačku elitu

09.05.2009 u 21:59

Bionic
Reading

Idiličan galski grad u Biskajskom zaljevu postavljen je za mjesto radnje prvog natjecanja Cliff Diving u francuskoj povijesti. Gradski simbol Toranj Sv. Nikole - negdašnja posljednja točka obrane, a uz to i zatvor - bio je savršeno odskočište za visoko estetske letove u ocean u trajanju od tri sekunde

Serija Red Bull Cliff Diving okuplja najbolje svjetske ekstremne skakače na ukupno osam natjecanja. Na visinskoj razlici od 26 metara u tri sekunde izmjenjuju se siloviti odraz, savršenstvo vertikalnog gibanja te strelovito uranjanje u vodu. Prva stanica ovosezonskog natjecanja održana je u Francuskoj, a unatoč očekivanjima, na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja nije bio nitko od velikih favorita.

U prvoj sezoni odabrane su provjerene, čak kultne, skakačke točke, čudesno prirodne lokacije, ali i izazovna urbana mjesta

Više od 30.000 znatiželjnika dočekalo je 8. svibnja poslijepodne najodvažnije svjetske skakače u La Rochelleu. Skakali su s platforme na Tornju Svetog Nikole, postavljenoj 27,5 metara iznad oceana. Vjetar je dodatno hladio 13-oricu 'majstora s mora' u nadmetanju najvišeg sportskog ranga koje je završavalo triježnjenjem u 16 stupnjeva hladnom Atlantiku.

Pobjednik prvog natjecanja iz serije Red Bull Cliff Diving 2009. je Andrej Ignjatenko, koji je nadvisio deveterostrukog svjetskog prvaka Kolumbijca Orlanda Duquea te Britanca Garya Hunta u pravom trileru!

Iako nije izveo nijedan trening skok u romantičnom La Rochelleu, 44-godišnji Ukrajinac suvereno se odražavao u hladni Atlantski ocean s visine od 27,5 metara. Vodstvo je preuzeo u drugom krugu te je s ukupno tri savršeno izvedena skoka skupio 317,3 boda. Kijevljanin je nadmašio velikog favorita, deveterostrukog svjetskog prvaka Orlanda Duquea, a treći je bio mladi Britanac Gary Hunt.

'Planirao sam ići na sigurno na prvom natjecanju sezone, nisam kanio pobijediti. Doduše, znao sam da sam kondicijski savršeno spreman, no na pripremama nisam skakao s više od pet metara, pa sam bio oprezan s ambicijama. Dio pripreme mi je i proučavanje protivnika na treningu, a sam izbjegavam skakati, jednostavno takva mi je taktika. Sad će mi biti još teže čekati šest tjedana do sljedećeg nastupa u roterdamskoj luci.'

Rutineru i najvećoj zvijezdi ovog sporta odvažnih, Orlandu Duqueu, prijetio je novi 'ptić' Britanac Hunt, no na kraju je razlika bila 307,65 prema 298,95 bodova u korist Kolumbijca. Barke, prozori, terase i krovovi, kao i ulice oko drevne luke u La Rochelleu, bile su načičkane entuzijastičnom publikom.

Motivirani aplauzom 30.000 sunarodnjaka francuski su skakači Hassan Mouti i Cyrille Oumedjkane u dvosatnom natjecanju, između plime i oseke, prikazali gdje su u odnosu na ostatak svjetske elite. No na državni praznik, kojim Francuzi već 64 godine obilježavaju kraj Drugog svjetskog rata, nepobjedivim se pokazao najstariji sudionik, Ukrajinac rođen davne, poslijeratne 1965. Skakati s pozivnicom organizatora nije lako. Taj pritisak kod domaćeg akrobata Laurenta Fishera rezultirao je 'daskom', no srećom, nije se ozlijedio pri horizontalnom kontaktu s oceanom.

Počevši 8. svibnja u La Rochelleu, serija će obići Nizozemsku (Rotterdam, 20. lipnja, skakat će se u luci sa stoljetnog krana), stiže nam u Hrvatsku (Dubrovnik, 11. srpnja), prelazi na suprotnu stranu Jadrana – u Italiju (Polignano a Mare, 26. srpnja), spušta se u Tursku (Antalya, 8. kolovoza), diže se u Njemačku (Hamburg, 29. kolovoza) i Švicarsku (Sisikon, 5. rujna), a kulminirat će u Grčkoj prijestolnici Ateni 20. rujna. Natjecanja Red Bull Cliff Diving ocjenjuju petorica iskusnih međunarodnih sudaca, a bodovi se zaslužuju na temelju složenosti prijavljenog skoka te njegovoj izvedbi.