JE LI TO REALNO?

Ideja o Prosinečkom kao novom izborniku Hrvatske opet je aktualna

08.09.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Nakon neuspjeha u Eskisehiru dio hrvatskih medija kao i navijača nada se smjeni izbornika Čačića i dolasku Roberta Prosinečkog na kormilo reprezentacije. No, je li takav razvoj događaja realan?

Čačić je drugim porazom u posljednje tri utakmice izgubio povjerenje hrvatske javnosti koja mu zapravo nije vjerovala od samog početka pa nije iznenađenje da se u posljednje vrijeme mnogo piše o njegovoj smjeni.

  • +10
Turska - Hrvatska, kvalifikacije za SP 2018. Izvor: Reuters / Autor: UMIT BEKTAS

HNS je možda stao uz trenutnog izbornika, no dio hrvatskih medija kao i navijača još uvijek priželjkuje njegovu smjenu, kao i dolazak na klupu reprezentacije Roberta Prosinečkog koji se dokazao na klupi Azerbajdžana u posljednje dvije godine, s obzirom da je u izjednačenoj kvalifikacijskoj skupini C osvojio već 10 bodova i drži treće mjesto, a Norveška i Češka mu gledaju u leđa.

No, je li takav razvoj događaja realan? Treba naglasiti da Prosinečki ima plaću 1.2 milijuna eura godišnje u Azerbajžanu, a HNS je poznat po škrtosti pri isplati svojih izbornika pa vjerojatno u Hrvatskoj ne bi mogao dobiti niti pola od toga.

Također bi mu razina stresa bila barem triput veća, jer kod nas se javnost vrlo brzo okrene protiv svakog izbornika i lako je izgubiti njezino povjerenje. Pritisaka bi bilo sa svih strana čak i kad bi nizao pobjede.

Prosinečki uz to i nije čovjek koji je spreman prihvatiti sugestije čelnih ljudi HNS-a kako voditi izabranu vrstu i koje igrače gurati u prvi plan, a bez toga je teško dobiti posao na klupi hrvatske reprezentacije.

Dakle, čak i ako Čačić izgubi povjerenje svojih šefova Prosinečki bi morao napustiti zdravi razum da preuzme taj posao i odgovornost koja ide s njim. Ako se i radi o snu kojeg želi ostvariti dovoljno je mlad da pričeka bolju situaciju i preuzme Hrvatsku još malo iskusniji, u puno ugodnijim okolnostima nego što trenutno vladaju oko reprezentacije i HNS-a...