NEREDI NAKON PORAZA

Huligani pretvorili Vancouver u pakao

16.06.2011 u 10:52

Bionic
Reading

Nakon pobjede Bostona u sedmoj odlučujućoj utakmici NHL finala u Vancouveru (4:0) bijesni domaći navijači su napravili pakao na ulicama kanadskog grada i digli cijelu policiju na noge

Bostonov trijumf i osvajanje Stanley Cupa zasjenili su huligani iz Vancouvera. Nakon poraza svojih ljubimaca bijesni i alkoholizirani navijači izašli su na ulice i počeli svoj 'šou'.

Neki su svoj bijes iskaljivali na automobilima tako što su ih palili, prevrtali ili im skakali po krovovima, neki su razbijali izloge i prozore i zatim krali, a neki su bacali kante za smeće ili ih palili.

No to nije bilo sve, jer bijes gomile, koja je prema nekim procjenama dosezala brojku od dvije tisuće ljudi, osjetila su i policijska vozila. Šest automobila čuvara reda završilo je u plamenu, a na policajce je bacano kamenje, kao i boce te drugi predmeti.

'Ovo je apsolutno sramotno i ponižavajuće, no oni ne predstavljaju Vancouver. Ovo što se dogodilo je nedopustivo i zaslužuje prezir', zavapio je nemoćni gradonačelnik 'gorućeg' grada Gregor Robertson.

I neki poznati sportaši, poput košarkaša Steve Nasha, preko društvenih mreža pozvali su na dostojanstvo i prekid nasilja na ulicama, ali ni riječi kanadske legende nisu našle na odjek kod mlađe, hokejom zaluđene populacije.

Videosnimke prikazuju da su divljaci klicali nakon što su nešto oštetili ili zapalili, a omiljena meta njihovih napada bili su policajci kojima je dodatno otežavao posao gusti crni dim i činjenica da se horda poslije razbila na manje bande koje su harale ulicama.

Policija je poslala sve moguće snage na ulice, a za sukob s huliganima koristila je suzavac, bombe bljeskalice, kojima je funkcija da dezorijentira izgrednike, palice i štitove te je tek nakon nekoliko sati stavila situaciju pod kontrolu.

U američkim medijima još nema izvještaja o uhićenim i ozlijeđenim osobama, a mnoge je ovo nasilje podsjetilo na događaje iz 1994, kada su 'canucksi' izgubili sedmu utakmicu od New York Rangersa.

Pakao u Vancouveru

Horda je rušila sve pred sobom
Policija je imala pune ruke posla