ALPINIZAM

Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju

27.11.2013 u 09:29

Bionic
Reading

Ledno penjanje je jedna od brojnih grana alpinizma. Kako su alpinisti oduvijek stremili teško dostupnim vrhovima, na svojim su se putevima susretali sa sve većim poteškoćama.

Nakon što su ispenjani mnogi značajni vrhovi i to smjerovima koji mnogima i danas oduzimaju dah, morali su pronaći nove, teže, kompliciranije i zanimljivije smjerove. Često se moralo prelaziti preko zamrznutih dijelova, što je prije izuma odgovarajuće opreme predstavljalo velik problem. Napretkom alpinizma napredovala je i prateća industrija, pa su tako šezdesetih godina prošlog stoljeća konstruirana prva ledna oruđa, odnosno cepini i dereze koji u potpunosti odgovaraju sve okomitijim površinama koje se s dotadašnjom opremom prelazilo teško ili nikako. Penjanje zaleđenih slapova postalo je omiljena zabava među penjačima i alpinistima i danas sve veći broj ljudi zime provodi uživajući u tom neobičnom sportu.

Što se tiče lednog penjanja kao sportske discipline, ono je također vrlo mlado. Iako je prvo poznato natjecanje organizirano u Italiji još davne 1912. godine, natjecanja se na današnji način održavaju od 70-ih godina prošle godine u Rusiji. Nekako s razvojem te discipline, počelo se razvijati i ledno penjanje kao natjecateljski sport.

Postoje tri vrste natjecanja: težinska, brzinska i boulder. UIAA (Međunarodna planinarska i penjačka federacija) organizira svjetski kup, a pojedine se utakmice održavaju diljem svijeta: od Koreje i Rusije do SAD-a.

Ledno penjanje nije zaobišlo niti hrvatski alpinizam. Iako se kod nas rijetko zimi naprave slapovi, naši penjači su česti gosti u Sloveniji, Austriji, pa i u Francuskoj. Mnogi su sudjelovali na festivalu lednog penjanja u Fournelu, pravom raju zaleđenih slapova koji nudi ponešto za svakoga. U nekom se trenutku, prije desetak godina, pojavila šačica entuzijasta koja se odlučila organizirati Ledni kup republike Hrvatske.

Dakle, i mi smo dobili svoja natjecanja u lednom penjanju! U posljednjih nekoliko godina, naše je ledno penjanje iznjedrilo i dvojicu nadarenih natjecatelja koji već nekoliko godina sudjeluju i u Svjetskom kupu: Damira Behlića i Aleksandra Matarugu. U duhu zajedništva koje je inherentno alpinizmu kao takvom, od sezone 2014./2015. po prvi puta kreće Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju, a utakmice će se održati u Bjelovaru (30. studenog), Zagrebu (14. prosinca) te u Mojstrani u Sloveniji. Na ovaj način organizatori žele postići popularizaciju sporta, potaknuti dobrodošao rivalitet ali i omogućiti lijepa druženja, sklapanje novih prijateljstava i prije svega dobru zabavu.

Svi zainteresirani su dobrodošli na utakmice prvenstva gdje će uživati u akrobacijama natjecatelja, dobroj glazbi i atmosferi i ugodnom druženju.