Pro Recco U JURIŠU

Hrvatski trener Ratko Rudić na ovo je čekao 28 godina; sada sigurno ulazi u Guinnessovu knjigu

15.10.2018 u 12:00

Bionic
Reading

Ratko Rudić, legendarni hrvatski vaterpolski trener koji je u karijeri osvojio gotovo sve što se može, krenuo je prije nekoliko dana i službeno u novu avanturu kao glavni strateg talijanskog Pro Recca, osmerostrukog europskog prvaka. U prvom kolu Serie A Pro Recco se poigrao protivnikom, ali priča dana, mjeseca, godine svakako je - Rudić

Čelnici moćnog Pro Recca predvođeni vizionarom Gabrieleom Volpijem, nakon što su uručili otkaz treneru Vladimiru Vujasinoviću, mnoge su iznenadili svojom odlukom kako u svlačionici žele baš 70-godišnjeg Rudića koji je u karijeri, kao igrač i trener, osvojio pregršt medalja.

'Zaista mi je čast je što me angažirao Pro Recco, najtrofejniji svjetski klub. Već imaju veliku tradiciju, a ja sam stigao kako bi im budućnost bila još svjetlija. Nije bilo teško prihvatiti ponudu jer mi je projekt zanimljiv', kazao je u ljeto nakon potpisa za talijanski klub Rudić, koji je ukupno u igračkoj i trenerskoj karijeri osvojio 64 trofeja, od čega 19 klupskih naslova i 45 reprezentativnih medalja, uključujući 18 zlatnih. Na velikim seniorskim natjecanjima, kao što su europska i svjetska prvenstava te Olimpijske igre, osvojio je 21 medalju, uključujući 10 zlata!

No u danima kada je bio siguran da će uživati u mirovini stigla je ponuda iz Italije. Stoga je poziv Pro Recca bio apsolutno iznenađenje! Pogotovo zato što Rudić jako dugo, točnije punih 28 godina, nije radio u nekom klubu. Posljednji klub koji je Rudić vodio bio je beogradski VK Partizan od 1988. do 1990. godine.

Poznato je kako je Rudić u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio reprezentacije bivše Jugoslavije, zatim Italije, SAD-a, Hrvatske i Brazila (sve ih je vodio na OI!). Išao je iz projekta u projekt i tako punih 28 godina bez vođenja kluba.

U prvom kolu talijanske Serie A Pro Recco je kao gost lako nadigrao Bogliasco (3:14), a 70-godišnji hrvatski vaterpolski trener Rudić ispisao je povijest. Još se nije dogodilo da ovako uspješan trener napravi stanku od 28 godina rada u klubu.

'Sve je nabijeno emocijama, ali tako je uvijek na početku svakog natjecanja. Što se utakmice tiče, bili smo sjajni u obrani, ali ne baš toliko u napadu, gdje smo previše griješili. Pomno ću s igračima analizirati utakmicu, što je itekako korisno u programu koji sam postavio', kazao je Rudić nakon pobjede u kojoj je hrvatski igrač Luka Bukić u svom debitantskom nastupu zabio gol.

Dodajmo još kako je na golu debitirao prvi hrvatski vratar Marko Bijač, a s nestrpljenjem se iščekuje i 1. veljače, kada se momčadi priključuje nekada najbolji 'svjetski sidrun' Nikša Dobud (povratak nakon 4-godišnje suspenzije!).

Naravno, neće biti nikako iznenađenje ako mala hrvatska kolonija još jednom pokori Europu i osvoji sve moguće trofeje, a nema sumnje da će do kraja sezone iskusni Rudić još malo povećati broj trofeja koje je osvojio. Za Guinnessovu knjigu rekorda - jer njegova je karijera neponovljiva!

  • +8
Ratko Rudić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL