GAĆINI VEĆ PETE

Hrvatski stolnotenisači idu na olimpijske igre; Zadranin lovi rekord Zorana Primorca

04.03.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Hrvatska muška stolnoteniska reprezentacija izborila je plasman na Olimpijske igre u Parizu, potvrdila je u ponedjeljak Međunarodna stolnoteniska federacija (ITTF)

Vijest koja se očekivala nakon uspjeha stolnotenisača na Svjetskom prvenstvu, gdje su ušli u osminu finala. U Busanu su se zbrajali bodovi, gledala konkurencija, ali za konačnu potvrdu trebalo je pričekati i službenu vijest od Svjetske stolnoteniske federacije. Na najnovijoj rang listi Hrvatska je 12. reprezentacija svijeta, a samim time se našla među 16 reprezentacija koje će svoju sreću tražiti u Parizu.

Iz Europe će nastupiti sedam reprezentacija na Igrama, a Hrvatskoj će ovo biti drugi uzastopni plasman u ekipni dio Olimpijskih igara, treći ukupno. Također, samim plasmanom kao ekipa naša dva najbolja stolnotenisača će igrati i pojedinačni dio, a to bi prema trenutnom rankingu trebali biti Tomislav Pucar i Andrej Gaćina.

Tu su još i Filip Zeljko i Frane Kojić.

'Lijep osjećaj kada je stigla službena potvrda, dugo smo to čekali. Uloženo je tu puno truda i sredstava, od naše ekipe pa do Saveza i HOO-a. Osjećaj je jednako lijep kao i zadnji put, samo što se za razliku od tada malo se sve otegnulo',bile su prve riječi izbornika Nevena Karkovića.

Na posljednje Igre u Tokiju plasman je izboren na dodatnim kvalifikacijama.

'No, rezultat je isti i to nas veseli. Ovo nam dodatno puni baterije i motivira nas još više. Svi jedva čekamo da se počnemo spremati za Igre, iako nas još do toga čeka puno međunarodnih turnira, ligaških mečeva itd. Osjećamo da je to sve pred vratima. Ponosni smo, sretni i zadovoljni', istaknuo je Karković.

Inače, ovaj uspjeh prati i jedan raritet jer je Neven Karković vjerojatno jedan od rijetkih trenera koji će na Igrama voditi reprezentaciju koju je praktički sam stvorio. I to po drugi put.

Tomislav Pucar, Filip Zeljko i Frane Kojić su igrači iz njegovog kluba, s kojima je radio praktički od samih početaka. Jedino koji nije dio tog kruga je Andrej Gaćina, a i njemu je trener zadnja dva olimpijska ciklusa.

'Kad su završile prošle Igre bio sam uvjeren da ću biti i u Parizu. No, uvijek postoji neka sumnja, mijenjao se i sistem bodovanja. Očekivao jesam, ali nikad nisi siguran, hoće li me zdravlje poslužiti, pogotovo jer vučem te probleme s nogom. Znali smo nakon ulaska u osminu finala SP-a da smo izborili OI, ali odlučili smo čekati službenu potvrdu. Nismo htjeli juriti, nikad ne znaš kakvo iznenađenje mogu izmisliti, tako da smo šampanjac stavili na led', kazao je Andrej Gaćina, kojem će ovo biti peti nastup na Igrama.

'Što se mene tiče igrat ću dok mogu, volim ovaj sport. Zasad mi nije ni na kraj pameti ostaviti se reketa, ali nikad ne znaš što život nosi. Trenutno mi je samo Pariz na pameti, za dalje ćemo vidjeti', dodao je Zadranin.

Rekorder po nastupima, a ima ih sedam, na Olimpijskim igrama je još jedan Zadranin, Zoran Primorac, koji je danas predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

'Svaka čast treneru, igračima, vrhunska stvar je dvaput uzastopno izboriti Olimpijske igre kao ekipa, rijetko koja ekipa se može s time pohvaliti. Naravno, velika stvar i za Savez, koji im je davao podršku. Sada nam ostaje da nam djevojke pokušaju dohvatiti plasman na Igre. No, i da ne stanemo samo na kvalifikacijama, želja je pokušati ostvariti što bolji rezultat u Parizu. Kao i da to povežemo s Europskim prvenstvom, koje se igra u Zadru 2025. Lijepe stvari su ispred nas, a ovo je samo jedna potvrda dobrog rada - istaknuo je Primorac te se osvrnuo na Gaćinu i njegove pete Igre. - Želja je da me Andrej stigne, znam da mu motivacije ne nedostaje, relativno je zdrav, neka gura koliko može. Treba se sada maksimalno koncentrirati na Pariz, ostati zdrav, a na Olimpijskim igrama je sve moguće', zaključio je Primorac.