NIŠTA OD BORBE za MEDALJE

Emotivno obraćanje Červara nakon bolnog poraza i neprospavane noći: To je malo zločesto!

25.01.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Nakon bolnog poraza od Francuske 27:30, koji je hrvatsku rukometnu reprezentaciju eliminirao iz prilike da se bori za jednu od medalja na Europskom prvenstvu, na konferenciji za medije emotivno obraćanje pred kamerama imao je uskoro bivši hrvatski izbornik Lino Červar. Uz njega su nekoliko riječi rekli i najiskusniji hrvatski igrač Igor Vori te mlada nada Luka Cindrić

Prve izjave svih aktera, od izbornika Line Červara do igrača, odmah nakon teškog poraza u krcatoj zagrebačkoj Areni pokazale su koliko su svi razočarani.

Dan uoči utakmice protiv Češke (petak, 15:30) u borbi za peto mjesto svakako će, nakon neprospavane noći, teško biti pronaći motiv. Ima li takva utakmica, koja ni o čemu ne odlučuje, uopće smisla? No pitanje svih pitanja je bilo - kako dalje?

Na početku se novinarima emotivnim monologom obratio upravo izbornik Lino Červar:

'Dosta sam razmišljao i mislim da bih istaknuo dva detalja kao jedan rezime; kada smo se okupili i saznali za ždrijeb, naš cilj je bio borba za medalju. I onda se razgovaralo da bi sve to bilo ostvarivo da je s Duvnjakom sve u redu. Dobro znate kako je sve to završilo i nismo tražili nikakav alibi', kazao je na početku Červar dodavši u dugom monologu:

'Okolnosti u kojima smo igrali u Splitu i Zagrebu te potpora navijača bili su takvi da zaista mogu reći kako bi svaki sportaš poželio igrati u takvom ambijentu. Navijanje je bilo fenomenalno. Dakle, mogao bih reći kako smo u prve dvije utakmice protiv Srbije i Islanda ostavili jako dobar dojam, igrali atraktivno, kolektivno… Treća utakmica je bila ona protiv Švedske, zbog koje i danas razmišljam jesam li mogao nešto promijeniti? Znao sam da smo opijeni pobjedama… Švedska nas je zavarala lošom utakmicom protiv Islanda. Ali činjenica jest da smo tu utakmicu loše odigrali, bili smo nadigrani i razočarani jer nismo u Zagreb stigli s četiri boda', kazao je Červar.

Pred novinare su izašli izbornik Červar, najiskusniji igrač Igor Vori te Luka Cindrić. Video pogledajte u prilogu.

'Utakmica s Bjelorusijom imala je posebno značenje i težinu jer smo se trebali oporaviti i pod svaku cijenu pobijediti protivnika. I nije bilo lako odigrati tu utakmicu... U četvrtoj utakmici smo nadigrali Norvešku, doprvaka svijeta. I onda je došla Francuska, gdje smo jednostavno previše htjeli i upali u klopku. Znate, dogodilo se to što se dogodilo, ali moram pritom reći da smo u drugom dijelu došli na jedan gol razlike i imali napad u kojem je vjerojatno bio sedmerac koji nije suđen. Zaista nitko ne može reći da smo kao domaćin imali sudački vjetar u leđa! Bilo je fantastičnih momenata, ali isto tako i onih loših. Zahvaljujem svim igračima i kompletnom stožeru i vama medijima koji ste nam zaista dali vjetar u leđa', dodao je Červar.

'Drugo što želim reći jest - kako dalje? Mislim da trebamo napraviti neke promjene i odrediti strategiju razvoja do Tokija 2020. Mislim da se svi moramo dogovoriti koja je to naša strategija i koje su to ideje razvoja rukometa. Pod hitno trebamo razmišljati o klubovima i nositeljima kvalitete koji bi trebali ići tim putem. Moramo razmišljati i o klubovima koji su u besparici, kako će ti klubovi raditi i razvijati se. Također moramo razvijati mlade igrače, to je iznimno važno.' 

'Točno je da imam ugovor do kraja ovog prvenstva, vodio sam reprezentaciju 166. put i stvarno se nisam štedio. Naravno da i bez mene hrvatski rukomet i reprezentacija imaju budućnost. Vjerujem da u Hrvatskoj postoje stručni ljudi koji mogu nastaviti niz odličja, a ja ću podržati novog izbornika. Trebamo vjerovati u čovjeka kojeg želimo. Nisam pristalica nekog kratkog rada, nema čuda i magije. Ja sam došao ovdje zaista da dam doprinos. Vjerujte, nisam ispunio ono što sam želio i nisam naučen na alibi i da bježim od svega. Da tražim alibi od igrača... Cijeli život sam tako radio', kazao je Červar.

Na pitanje je li ovo neuspjeh Červar je kazao:

'Ne, apsolutno ne. Ovo nije neuspjeh, to je malo po meni zločesto, tj. provokativno! Mi dobro znamo kako stojimo jer igrati bez Duvnjaka nije bilo lako te s Mamićem koji nije igrao napad šest mjeseci... Francuska je bolja od nas, no možemo mi njih dobiti, ali moramo dati 120 posto, a to nije tako jednostavno. Nisam za to da budemo ekipa koja ne zna svoje slabosti, jaka ekipa zna svoje slabosti. Neću reći da je ovo neuspjeh, ali moglo se i bolje. A moglo se i gore! Ja sam osobno puno više očekivao, nisam ostvario ono što sam zamislio... Kad dođe drugi izbornik, ja ću apsolutno biti uz njega i neću mu držati lekcije preko televizije. I za to treba imati hrabrosti. I dobrotu treba prakticirati - i za nju se ide u školu, ona se uči', kazao je Červar kojem, kako je dodao, sada treba desetak dana da se 'resetira' i vidi što i kako dalje.

'Teško je i mislim da ćemo svi mi ovdje koji smo bili dio ovog projekta još dugo razmišljati o svemu. Ono što želim reći, i to sam rekao jučer u svlačionici, to je da sam ponosan od srca na sve svoje suigrače. Krasio nas je predan rad i entuzijazam. Počevši od igrača koji su došli 18. prosinca pa sve do igrača koji su došli odmah nakon utakmica u Njemačkoj. Nismo uspjeli u svom cilju. Mislim da je pozitivno da imamo mladih igrača koji su se pokazali na ovom Europskom prvenstvu i da hrvatski rukomet ima budućnosti. Samo treba raditi. Jučer sam se zahvalio svima i mislim da je nakon 15 godina vrijeme da mladi igrači preuzmu stvar u svoje ruke. Ja ću uvijek biti tu da pomognem na bilo koji način. Hoću li igrati protiv Češke? To je pitanje za izbornika', rekao je 37-godišnji Igor Vori.

'Ponosan sam na našu cijelu momčad, sve nas koji smo bili i radili na ovom Europskom prvenstvu. Znamo da smo dali sve od sebe, ali nažalost nismo uspjeli ući u polufinale koje smo tako htjeli. Jedan loš dan protiv Švedske nas je koštao našeg cilja. Pokazali smo karakter protiv Francuske u drugom poluvremenu. Nažalost, primali smo prelake golove u prvom dijelu utakmice. Vjerujem i nadam se kako hrvatski rukomet ima budućnost, pokazali smo da možemo sa svakim igrati, imamo kontinuitet i mislim da možemo na velikim natjecanjima puno toga napraviti. Nekim igračima ovo je bilo prvo veliko natjecanje i svi smo dali sve od sebe', kazao je Luka Cindrić, jedan od naših najboljih igrača na EP-u.

  • +14
Hrvatska - Francuska (EP u rukometu 2018.) Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL