PRVO OKUPLJANJE OD 2022.

Zlatko Dalić pozvao Ivanušeca, Musu i novog golmana; Luka Modrić odbio njegov prvi prijedlog, ali...

06.03.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom prvo je okupljanje, još od povratka sa Svjetskog prvenstva u Katru, gdje su Luka Modrić i ekipa osvojili brončanu medalju. Izbornik Zlatko Dalić ovog je ponedjeljka odlučio objaviti popis igrača na koje računa za prve kvalifikacijske utakmice za Euro 2024, protiv Walesa (25. ožujka) i Turske (28. ožujka).

Dugo se nakon SP-a provlačilo pitanje, hoće li Luka Modrić igrati za reprezentaciju i u kvalifikacijama za Euro 2024. godine, ili će se u najdražem dresu pojaviti tek na lipanjskom turniru Lige nacija.

No, koliko mu reprezentacija znači, potvrdio je i ovog puta, kada se stavio izborniku Daliću na dispoziciju za obje utakmice u ožujku, i protiv Walesa (25. ožujka), te potom i protiv Turske (tri dana kasnije).

S time što je Modrić odbio Dalićev prijedlog da se 'ukaže' samo u Splitu, protiv Walesa. Modriću je jednostavno nepojmljivo tražiti privilegije, odnosno neće birati utakmice, već želi nastupiti i u Bursi.

Također, s nestrpljenjem se čekalo koga će izbornik Dalić pozvati u reprezentaciju umjesto Dejana Lovrena, odnosno hoće li priliku ponuditi Petru Musi, Robertu Ljubičiću, Luki Ivanušecu... Igračima koji su svojim igrama zaslužili biti na Dalićevom, ako ne popisu, onda barem radaru.

>> Mladog Hrvata svi uspoređuju s Mandžukićem i Džekom, a najveći uzor mu je treći 'gorostas'; svega jedan gol ga dijeli od najboljih strijelaca lige!

Dakle, na novim popisu u usporedbi s onim iz Katra nema, osim umirovljenog Lovrena, Ive Grbića, Kristijana Jakića i Ante Budimira.

Vratari: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Nediljko Labrović

Obrambeni: Domagoj Vida, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić, Josip Šutalo

Vezni: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Luka Sučić

Napadači: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Marko Livaja, Petar Musa

Pretpozivi: Ivo Grbić, Kristijan Jakić, Dion Drena Beljo, Dario Špikić

'Nemamo razloga puno mijenjati momčad koja je prije nekoliko mjeseci osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu pa su tako na popisu 23 igrača iz Katara. Priključili smo ponovno Luku Ivanušeca koji igra u jako dobroj formi u Dinamu, a Petra Musu već neko vrijeme želimo vidjeti u reprezentativnom okruženju', izjavio je izbornik Dalić za službenu stranicu Hrvatskog nogometnog saveza.

'Kroz siječanj je bilo vidljivo da je fizički i psihički Svjetsko prvenstvo ostavilo traga na reprezentativce, no raduje me što se većina diže u formi i vjerujem da će do okupljanja svi biti u dobrom stanju. Iznimno nam je važno dobro krenuti u kvalifikacije, posebno jer startamo protiv dva vjerojatno najveća suparnika te možemo odmah napraviti važne korake prema Njemačkoj. U tom pogledu, dobro je što igramo prvu utakmicu kod kuće i vjerujem da će Poljud biti popunjen do posljednjeg mjesta kako bi pozdravio brončane', ističe Dalić.

'Prihvaćamo ulogu favorita u ovoj skupini - imamo najmoćniju momčad i ogromnu želju biti sudionikom tog Eura u Njemačkoj jer znamo kakvu bismo tamo imali potporu naših navijača, to prvenstvo nam je svima san. No, imamo dovoljno iskustva da znamo kako kvalifikacije mogu biti trnovite i da je potrebna puna koncentracija i maksimalan pristup u svakoj utakmici te ćemo tako pripremati ekipu, uz poštovanje prema svakom suparniku', zaključuje izbornik.