bravo za g. bacha

Hrvatski glazbenik pokrenuo globalni Parkinsonov turnir u ping pongu

22.09.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Ovogodišnja akcija Pokretom protiv Parkinsona koja će se održati 29. rujna u zagrebačkom parku Maksimir bit će u znaku turnira u stolnom tenisu i radionice u Brick by Brick 'zidanju' - dviju neuro izazovnih aktivnosti koje poboljšavaju psihomotoričke sposobnosti oboljelih, izvjestili su organizatori manifestacije, udruga Parkinson i mi

Zanimljivo je istaknuti kako će i međunarodno obilježavanje akcije Pokretom protiv Parkinsona biti u znaku ping ponga. Zbog dokazane dobrobiti te neuro izazove aktivnosti za pokretljivost tijela i uma Svjetska stolnoteniska organizacija - na inicijativu hrvatskog glazbenika Nenada Bacha s adresom u New Yorku - pokrenula je globalni Parkinsonov turnir u ping pongu.

U zagrebačkom Parkinsonovu ping pong turniru sudjelovati će i veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish te Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u JI Europi.

Udruga Parkinson i mi, organizator aktivnosti za oboljele u Hrvatskoj, otišla je i korak dalje pa je na program uz ping pong uvrstila još jednu neuro izazovnu aktivnosti - slaganje Brick by Brick građevina od drvenih ciglica. Riječ je o originalnom hrvatskom brendu didaktičkih igračaka čije slaganje kod djece i odraslih potiče kreativne vještine, osjećaj za prostor te jačanje psihomotoričkih sposobnosti.

'Na vlastitom primjeru mogu posvjedočiti da igranje stolnog tenisa znatno ublažava simptome Parkinsonove bolesti, koju karakterizira drhtanje i ukočenost tijela te usporenost pokreta. Ovim turnirom želimo skrenuti pozornost ne samo oboljelima na blagodati stolnog tenisa već i motivirati znanstvenu zajednicu da se upusti u temeljita istraživanja djelovanja stolnog tenisa na zdravlje, naročito Parkinsonovu bolest', poručio je Nenad Bach. Dodao je kako je prvi Parkinsonov turnir u stolnom tenisu uspješno održan u veljači ove godine u New Yorku i nadmašio je očekivanja organizatora.

Predsjednica udruge Parkinson i mi, doktorica neurologije Vladimira Vuletić, kaže kako je cilj ping pongom zaustaviti progresiju i ublažiti simptome Parkinsonove bolesti, progresivnog neurodegenerativnog poremećaja.

'Neka istraživanja su već dokazala dobrobit stolnog tenisa na zdravlje oboljelih. S fiziološkog aspekta, razina dopamina - glavnog neurotransmitera koji nedostaje kod Parkinsonove bolest - povećava se vježbom. Dok igranje neurološki izazovnih aktivnosti poput ping pong, pomaže u uspostavljanju novih neurona koji proizvode dopamin i stvaraju nove sklopova koji poboljšavaju različite motoričke, mentalne i emocionalne funkcije', pojašnjava dr. Vuletić.

Kao i ranijih godina, nastojanja udruge Parkinson i mi u popularizaciji igranja ping ponga uvelike podržava i pomaže pouzdani partner Hrvatski stolnoteniski savez. Zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovoj javnozdravstvenoj akciji izrazio je i Jadranko Pongrac, idejni začetnik i proizvođač gračaka Brick by Brick, koji će kao voditelj radionice nastojati potaknuti oboljele od Parkinsona na izazovnu igru slaganja modela građevina i cjelovitih naselja od drvenih ciglica. Pored navedenog udruga Parkinson i mi u Maksimiru organizira i razne druge sportske i kreativne sadržaje kao što su ples, pjevanje, vježbanje tai- chija, šetnja maksimirskim parkom…., a sve kako bi se oboljele potaknulo da aktivno jačaju svoje motoričke i mentalne funkcije.