SLABA REALIZACIJA

Hrvatska uoči Eura odigrala tek 1:1 sa slabašnom Armenijom; nije to nikakva tragedija, ali je ozbiljno upozorenje za Vatrene i izbornika Zlatka Dalića

Bionic
Reading

U prvoj pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo, hrvatska nogometna reprezentacija je na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici odigrala neočekivanih 1:1 s Armenijom

Hrvatski nogometaši odradili su solidnu utakmicu s 99. reprezentacijom svijeta. Nije tu trebalo očekivati nekakvu rapsodiju od strane Dalićevih izabranika. Na prvi dan priprema stiglo ih je samo 11, kompletirali su se tek ovog vikenda, a jasno je da je većina njih potrošena od naporne sezone u svojim klubovima.

Nije bilo vremena za nekakva prevelika taktička uigravanja i ne treba biti previše kritičan nakon 90 minuta. Ovih 1:1 protiv reprezentacije koja je daleko od europskog vrha, nije nekakva nogometna tragedija, ali je ozbiljno upozorenje uoči Eura i dodatan razlog za brigu izbornika Dalića, jer je evidentno da se mora poraditi na realizaciji koja je glavni razlog za 'mršavi' remi.

Hrvatska je kao glavni cilj u ovoj utakmici tražila bilo kakvu pobjedu kako bi dodatno podigla atmosferu u svlačionici, nakon dosta oscilacija kroz koje je prolazila poslije osvojenog svjetskog srebra 2018., ali on nije ostvaren.

Kao što se najavljivalo naša nacionalna vrsta je od početka zagospodarila terenom, sakrila loptu gostima, ali prvu ozbiljniju situaciju imali su Armenci no njihov udarac je prošao je pored gola.

Naši reprezentativci strpljivo su 'pleli' mrežu, a u 11. minuti i ozbiljno zaprijetili preko Vlašića, a njegov pokušaj krajnjim naporom zaustavio je vratar Jurčenko.

Pritisak se nastavio, ne s previše puno uzbuđenja, a onda u 23. minuti Vatreni su stigli do vodstva. Korner je izveo Modrić, a Perišić nebeski skočio i glavom zatresao mrežu te je tako na najljepši način proslavio svoj 100. nastup za reprezentaciju.

Tri minute kasnije briga za izbornika Dalića, jer je iz igre zbog ozljede morao Brekalo, a svi se samo možemo nadati da nije riječ o nečem ozbiljnijem.

U 36. minuti zaiskrilo je među igračima, ipak sve se za minut-dvije primirilo, a u završnici prvog dijela Hrvatska je mogla i do drugog pogotka, no nije! Prvo je Perišić zapucao zicer, a zatim i Pašalić škaricama pogodio vratnicu.

  • +31
Hrvatska - Armenija, pripremna utakmica za Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U nastavku je Dalić napravio nekoliko izmjena, a to nije previše utjecalo na tempo. Čak smo dojma da je Hrvatska pojačala pritisak, a u prvih 15 minuta drugog dijela izgledne situacije zapucali su Rebić, Kramarić i Pašalić koji su tako propustili riješiti pitanje pobjednika.

Armenci su bili bezopasni, kao da su nestali s terena, a onda su se i oni ukazali i to za po Hrvatsku na najgori mogući način – golčinom koja je došla nakon pogrešaka Škorića i Brozovića. Wbeymar je u 72. minuti iz daljine zabio fantastičan pogodak, Livaković se ispružio koliko je mogao, ali je bio nemoćan.

Par minuta kasnije Škorić je mogao vratiti Vatrenima novu prednost, nije bio precizan, a u 79. minuti Livaković je sjajnom reakcijom spriječio Hovhannisiana da gurne našu reprezentaciju u rezultatski minus.

U zadnjih deset minuta prijetio je još jednom Kramarić, pa Brozović, ali ili nije bilo preciznosti ili je na pravom mjestu bio armenski vratar pa je utakmica završila 1:1.

U srijedu i četvrtak (2. i 3. lipnja) igrači imaju slobodno, a nakon toga kreću pripreme za puno ozbiljniju utakmicu koja je na rasporedu 6. lipnja kada Hrvatska u Bruxellesu igra protiv moćne Belgije, momčadi prepune zvijezda koja na Euru želi jako daleko. Protivnik po mjeri da vidimo koliko smo zaista dobri.

Podsjećamo, Vatreni prvu utakmicu na Euru igraju 13. lipnja na Wembleyju protiv Engleske, slijedi dvoboj sa Češkom (18. lipnja) pa sa Škotskom (22. lipnja).

HRVATSKA - ARMENIJA 1:1

Strijelci: 1:0 Perišić (23). 1:1 Wbeymar Angulo (72)

  • HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko (Juranović,46) Ćaleta-Car, Vida (Škorić, 46), Barišić - Modrić (Rebić, 46), Brozović - Brekalo (Pašalić, 26), Vlašić (Petković, 46), Perišić (Badelj, Perišić 62) - Kramarić
  • ARMENIJA: Jurčenko - Teterijan (Monroy, 62), Voskanjan, Calisir, Hovhanisijan - Babajan (Melkojan, 46), A. Grigorijan, Spertsijan (Angulo, 46), Bajramian - Barsegijan, Adamijan (Bičahčjan, 46)