kvalifikacije za EP, U-21

Hrvatska 'mlada' reprezentacija hvata zadnji vlak za odlazak na Euro, a dodatni je problem i izostanak izbornika Igora Bišćana

03.09.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija do 21 godine u četvrtak nastavlja kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo, susretom protiv drugoplasirane momčadi u skupini, Grčke.

Mladi 'vatreni' započeli su kvalifikacijski ciklus za europsku smotru domaćim porazima od Škotske i Češke te gostujućim pobjedama protiv San Marina i Litve, a nakon višemjesečnog prekida natjecanja slijede im dvoboji upravo s vodećim sastavima, Grčkom i Češkom.

Drugoplasiranu Grčku ugostit će u četvrtak u Varaždinu, dok četiri dana poslije gostuju kod prvoplasirane Češke, koja je u studenome prošle godine u Velikoj Gorici slavila rezultatom 2:1.

Reprezentaciju će voditi glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza Petar Krpan i izbornik Hrvatske U-17 Tomislav Rukavina, s obzirom da izbornik Igor Bišćan i dio njegovog stožera ne može prisustvovati utakmicama zbog pozitivnih nalaza na koronavirus.

'Činjenica da nema izbornika Bišćana uvelike mijenja atmosferu, no mi koji smo ovdje u dogovoru s njim radimo apsolutno sve kako bi se taj izostanak što manje osjetio, da igrači budu usredotočeni na teren i na osvajanje bodova. Dobro poznajemo igrače, svi su oni već etablirani u velikim klubovima, više-manje standardni i nema nikakvih problema. Svi smo sigurni da naši igrači imaju kvalitetu više u odnosu na Grke i Čehe, a vrlo je teško reći tko je u kakvoj formi. Ipak, velika klupska minutaža reprezentativaca nas veseli i jedan je od razloga za optimizam', rekao je Rukavina.

Igrači također vjeruju da se pozitivnim rezultatima u rujanskim susretima mogu vratiti u igru za plasman na Europsko prvenstvo, koje će u izmijenjenim terminima biti odigrano 2021. godine u Mađarskoj i Sloveniji.

'Zaželjeli smo se jedni drugih, igranja za reprezentaciju, i drago mi je vidjeti nas ponovno na okupu. Svaki je igrač s razlogom ovdje i moramo izgledati dobro kao cjelina. Umjesto izbornika i dijela stožera dobili smo ljude koji znaju svoj posao i da će nam prenijeti neke izbornikove ideje, koje ćemo mi maksimalno prihvatiti. Mislim da smo kvalitetniji i od Grčke i od Češke, no sami smo sebe doveli u nepovoljnu situaciju na tablici. Ne budemo li pravi, mogu nas iznenaditi, ali sve ovisi o nama', smatra Nikola Moro, novi član moskovskog Dinama.

Utakmica Hrvatske i Grčke u Varaždinu počinje u 19 sati uz prijenos na Hrvatskoj nogometnoj televiziji, a sudit će talijanska sudačka trojka na čelu s Marcom di Bellom.

Kvalifikacije za EP U-21, Skupina 4:

  • 1. Češka 14 (6)
  • 2. Grčka 10 (4)
  • 3. Škotska 8 (5)
  • 4. Hrvatska 6 (4)
  • 5. Litva 4 (5)
  • 6. San Marino 0 (6)