DOSTA NESREĆE, ALI I...

Hrvatska i Mandžo snose dio krivice za njegov otkaz!

12.12.2016 u 17:12

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacije Finske, jedan od pet suparnika Hrvatske u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, u ponedjeljak je dobila novog izbornika, nakon što su čelnici Finskog nogometnog saveza odlučili otpustiti 64-godišnjeg Šveđanina Hansa Backea i zamijeniti ga dosadašnjim pomoćnikom Markku Kanervom

Hans Backe je prije izborničkog mandata u Finskoj bio trener Kopenhagena i New York Red Bullsa. Na kormilu finske reprezentacije proveo je manje od godinu dana, a momčad je u tom razdoblju ostala bez pobjede.

U prve četiri utakmice u skupini I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Finci su doživjeli tri poraza, nakon što su u prvoj utakmici odigrali 1:1 protiv Kosova na domaćem terenu. Finci su nesretno poraženi na Islandu (2:3), u Tampereu ih je svladala Hrvatska pogotkom Marija Mandžukića, a minimalno su izgubili i na gostovanju u Odesi od Ukrajine (0:1).

'Imali smo dosta nesreće i nepredvidljivu količinu ozljeda i izostanaka. Ipak, u nogometu su najvažniji rezultati, a oni nisu nikoga mogli zadovoljiti', izjavio je putem priopćenja predsjednik Finskog nogometnog saveza Pertti Alaja.

Dosadašnji Backeov pomoćnik, 52-godišnji Markku Kanerva vodit će momčad u nastavku kvalifikacija, a bude li imao zadovoljavajuće rezultate mogao bi se na čelu finske izabrane vrste zadržati najmanje tri godine, na koliko je postignut dogovor s čelnicima Saveza.

Kanerva je od 2004. do 2010. godine bio izbornik finske reprezentacije do 21 godine. Od 2011. je na mjestu pomoćnog trenera u A reprezentaciji, a u dva je navrata bio i u ulozi prijelaznog izbornika. Prvi put je postavljen na tu poziciju 2011. godine, a drugi put 2015. prije nego što je na izborničku poziciju doveden Backe.

Kanerva će prvi službeni test imati 24. ožujka sljedeće godine, kad će Finska gostovati u Turskoj. Finska će protiv Hrvatske igrati 6. listopada 2017. godine u predzadnjem kolu kvalifikacija. Finska se nikada u povijesti nije uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo, a bilo bi pravo čudo kad bi se to dogodilo u ovom kvalifikacijskom ciklusu, s obzirom na to da nakon četiri utakmice Finci drže peto mjesto s jednim bodom, koliko ima i posljednjeplasirano Kosovo. U vodstvu je Hrvatska s 10 bodova, ispred Ukrajine (8), Islanda (7) i Turske (5).