KLADITE SE PAMETNO!

Hrvati su bili iznimno umorni nakon četvrtfinala

01.08.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Nakon puno muke, i uz velike količine sreće, te nakon produžetaka, Hrvatska je izborila još jedno, peto polufinale SP-a u nizu. Očekivano tvrda utakmica, ali ipak neočekivano dobra Australija koje je ispustila pobjedu. Ako izuzmemo ljude u stručnom stožeru kojima je Luka Bukić igrač koji zaslužuje mjesto u reprezentaciji, a Fran Paškvalin je iznenađujuće ispred Krapića, nitko od stvarnih ljubitelja i poznavatelja vaterpola ne bi dvojio da u prvih 7 naše reprezentacije bilo tko od Australaca ima mjesta

Prve dvije četvrtine su završile rezultatom 1:1. Karakterizirale su ih odlična obrana sa obje strane i prilično bezidejni napadi. Hrvatska je u prvih 16 minuta imala samo 6 udaraca koji su došli do gola. S druge strane Bušlje je lakoćom čuvao protivničke sidrune, a i naša obrana je bila pokretljiva kad je to trebalo.Tehnika dodavanja Australaca je bolja od naše, nije im se nijednom dogodila da ne dodaju idealnu loptu kad je bilo prostora za prebačaj ili da im ispada lopta na vodu kad kruži oko obrane. Našima jest više puta.

U prvom poluvremenu Fran Paškvalin je imao stopostotni učinak, tri puta se našao u napadu kao sidrun i napravio je tri kontrafaula... Brzo ga je vadio izbornik Tucak, a u drugom dijelu i produžecima nije ga uopće ubacivao već je Lončar odmarao Dobuda u tih par minuta što ih je naš jedini sidrun dobio da odmori. Osim Dobuda koji bi tu i tamo i odmorio pomalo, skoro svi ostali igrači udarne postave imali su gotovo maksimalnu minutažu. S klupe je jedino Šetka nešto više igrao i odmarao svu četvoricu vanjskih i krila. Malo je i Milaković pokoji put odmorio Bušlju.

S obzirom na toliko malo golova, dakle na kontinuitet igre bez pauza, i na žestok intenzitet i duela i plivanja i ne čudi što smo na kraju imali priliku vidjeti neke neočekivane promašaje poput onog od Sukna u kontri 3 na 2 u posljednjoj minuti drugog produžetka. Vidjet ćemo koliko će ova utakmica ostaviti traga u narednoj protiv Mađara i koliko ćemo tada uspjeti pratiti tempo igre s obzirom na gotovo beskorisnu klupu.

Australci su tek u drugoj četvrtini prvi put izborili igrača više. S obzirom da nemaju kvalitetnog sidruna stalno su uplivavali. Kroz čitav napad, kad bi jedan igrač proplivao krenuo bi drugi. I tako su pokušavali doći do prostora, tj. prisiljavali našu obranu na povlačenje u zonu. U kasnijem tijeku utakmice očita je bila Fatovićeva taktika ulaska u dva metra sa Dobudom. Em ga se tako potencijalno dovodilo u probleme s isključenjima (dobio treće u drugom produžetku), em ga se, što je još važnije, tako dodatno umaralo. Sličnu taktiku je primijenio i Vujasinović u polufinalu Lige prvaka. Prva dva igrača više Australija nije realizirala, nisu ih toliko dobro ni odigrali, a kasnije su zabili dva u nizu.


'Vrlo sam umoran i psihički iscrpljen. Nismo igrali dobro, na kraju smo se popravili i vratili se u igru. Sada se fokusiramo na sljedeću utakmicu', rekao je Obradović.

'Fizički je bila jako teška utakmica. Bili smo vrlo nervozni, zaostajali smo dva gola, ali smo izjednačili kasnije. Moramo poraditi na obrani', rekao je Joković.

'Ovo je bila izuzetno teška utakmica, neizvjesna do samog kraja. Ono što je najbitnije jest da smo uspjeli pobijediti. Napravili smo neke pogreške, bila je ovo fizički naporna utakmica koja nas je puno potrošila. Ova ekipa ima izuzetan karakter i pozitivnu energiju i to nas je izvuklo. Na kraju smo zasluženo pobijedili. Igrači se moraju odmoriti jer sutra nastavljamo s pripremama za polufinale', istaknuo je izbornik Tucak.

Mađari su za razliku od naših reprezentativaca vrlo dominatno došli do polufinala. Mnogi su se pribojavali Grčke s obzirom na njihove dosadašnje igre, ali pokazalo se da je strah bio neutemeljen. Grci su bili dostojan suparnik Mađarima tek jednu četvrtinu. Tada je na scenu stupio fantastični mađarski duo Varga-Madaras. Varga je zabio dva, a Madaras jedan, ali nakon toga su sjajnim proigravanjima i asistencijama pronalazili suigrače kojima nije bilo teško realizirati.

Promjena u odnosu na prvi dio natjecanja bila je vrlo kvalitetna obrana. Mađari su radili sjajan posao u razbijanju ritma protivnika sa konstatnim sitnim prekršajima. Na kraju su napravili prevelik broj isključenja, ali očito su odlučili igrati vrlo agresivno pa čak bi se reklo i vrlo grubo u obrani. Zaradili su jedanaest isključenja. Spašavala ih je sjajna obrana u tim situacijama koja je dopustila tek dva pogotka. Ostavljali su protivniku vrlo malo prostora za šut. Bio je primjetan odličan rad nogu u obrani. Ruke su stalno bile u zraku.

'Ovo izgleda kao lagana pobjeda, ali bilo je dosta teško. Sjajno smo iskoristili svoju snagu, tehničko znanje i inteligenciju u igri', rekao je Denes Varga.

'Promijenili smo nešto u pripremi utakmice i u taktici. To je rezultiralo sjajnom obranom. U napadu još ima mjesta za napredak. Ne želim još pričati o medalji. Idemo korak po korak', rekao je mađarski izbornik Benedek.