hokejaški tunri

Hrvat sudjelovao u jednoj od najvećih senzacija na ovim Igrama; i sada ide po medalju koju u Lijepoj Našoj možemo samo sanjati

16.02.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Slovački hokejaši plasirali su se u polufinale olimpijskog turnira u Pekingu svladavši boljim izvođenjem kaznenih udaraca SAD 3:2 (1:1, 0:1, 1:0; 1:0). Kasnije su polufinale izborili još Rusi i Finci

Slovaci su iznenadili Amerikance, koji su u dosadašnjem dijelu natjecanja bilježili samo pobjede, svladavši i Kanađane, dok se Slovačka mučila na startu turnira.

Ipak, selekcija za koju nastupa i Hrvat Mislav Rosandić (rođeni Zagrepčanin, op.a.), odigrala je sjajnu utakmicu i poveli su preko svog najboljeg igrača Slafkovskog (11:45). Amerikanci su uspjeli preokrenuti pogocima Abruzzesea (19:14) i Hentgesa (28:56) i vodili su 2:1 sve do 44 sekunde prije kraja, kada Marek Hrivik donosi izjednačenje i produžetak.

Nakon dodatnog vremena nije bilo golova, pa se pristupilo penalima u kojima prvih sedam igrača nije pogodilo, da bi Peter Čehlarik donio Slovacima veliku pobjedu.

Slovaci su imali čak i više udaraca na gol (36-35), a Amerikanci nisu uspjeli realizirati činjenicu da su osam minuta ukupno bili s igračem više.

Slovačka još nema olimpijsku hokejašku medalju.

U polufinalu ide na Rusiju koja bila bolja od Danske 3:1 (1:0, 1:1, 1:0).

Rusi su drugi put u Pekingu svladali debitante Dance i ostali na putu obrane naslova iz Pyeongchanga.

Kapetan Vadim Šipačjov (13:01) doveo je Ruse u vodstvo, Frans Nielsen (22:57) izjednačio, a Nikita Nesterov (34:36) zabio za 2:1. Pred sam kraj Vjačeslav Vojnov (55:45) osigurao je pobjedu i prolaz Rusa u polufinale.

Finski hokejaši na ledu treći su polufinalisti olimpijskog turnira u Pekingu nakon pobjede nad Švicarskom 5:1 (2:0, 1:1, 2:0).

Finci su se na uvjerljiv način domogli polufinala, po šesti puta od zadnjih osam Igara, a na putu do finala čekaju ih Rusi.

Aaltonen, Leksonen, povratnik Antilla, Pakarinen i Hartikainen bili su strijelci za Fince, dok je za Švicarce zabio Ambuhl.

Popodne igraju Švedska i Kanada, Slovaci igraju protiv pobjednika tog dvoboja.