peh nad pehovima

O čemu je Norvežanin razmišljao? Banalna greška koštala ga je olimpijskog odličja; možda i zlatnog

15.02.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Norvežanin Joergen Graabak osvojio je olimpijsko zlata u nordijskoj kombinaciji u spoju velike skakaonice i utrke na 10 kilometara, dok je vodeći nakon skokova Jarl Magnus Riiber ostao bez medalje zbog glupe pogreške.

Ranije je Riiber, koji je bio pozitivan po dolasku u Peking i pušten iz izolacije tek u ponedjeljak, napravio čudovišni skok od rekordnih 142 metra kako bi zaradio prednost od 44 sekunde u trčanju. No, Riiber je krivo skrenuo na kraju prvih 2.5 km kruga, morao se vraćati unazad i prokockao je vodstvo.

To je iskoristio Graabak, srebni iz prošlog natjecanja i zlatni iz Sočija 2014., koji je započeo utrku u krosu na 12. mjestu, golemih dvije minute i sedam sekundi manje od Riibera. No, 33-godišnjak je savršeno tempirao završni napad i pobijedio ispred sunarodnjaka Jensa Oftebroa i Japanca Akita Watabea

Njemačka, koja je 2018. uzela sve medalje u ovoj disciplini, imala je kao najbolje četvrto mjesto Manuela Faissta, dok je iscrpljeni Riiber završio na osmom mjestu.

Utrka je bila odgođena za 30 minuta, ali temperature su pale ispod -20 Celzijevih, što su službeno temperature ispod koje se utrke u krosu obično odgađaju.