SAMO ZA TPORTAL

Hrvat koji je Haalanda strpao 'u džep' o Jošku Gvardiolu, Mariju Vuškoviću, ali i zašto se ne vidi u Dinamu...

21.03.2023 u 10:59

Bionic
Reading

Kada bi gledali samo učinak u prvenstvenim utakmicama u 2023. godini, naravno u ozbiljnijim europskim ligama, momčad njemačkog drugoligaša St. Paulija bila bi vodeća, ispred Feyenoorda i Benfice, koji imaju po jedan remi. Galatasaray je prošlog vikenda doživio poraz... Momčad iz Hamburga u 2023. godini ima - osam od osam, a dvije pobjede svojim je golovima osigurao Jakov Medić. S time da je u prvoj, bio strijelac jedinog gola, kojim je St. Pauli ostvario prvu gostujuću pobjedu nakon skoro godinu dana

Uoči odlaska na zimsku stanku, St. Pauli je bio pri dnu tablice druge njemačke nogometne lige, sa 17 bodova, koliko su imala još tri kluba, odnosno samo bod više od posljednjeplasiranog Sandhausena.

Momčad je tada vodio Timo Schulz, legenda kluba sa sjevera Njemačke. I sve je izgledalo prilično crno. Pa i za našeg Jakova Medića, 24-godišnjeg stopera, koji je zbog ozljede ramena propustio pet kola.

'U prvom dijelu sezone imali smo dosta pehova, bilo je utakmica u kojima smo trebali pobijediti, ali nismo. Onda je ušla i nervoza. Također, kroz ljeto smo promijenili dosta igrača, pa dok se sve to uigra, treba i vremena', pojasnio je na početku razgovora za tportal Jakov Medić. Inače nećak bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca, a danas člana Uprave zagrebačkog Dinama Darija Šimića, samim time i bratić Roka Šimića.

>> Hrvatski stoper junak je Hamburga; po drugi put u četiri utakmice zabio za pobjedu

U toj pauzi klub je promijenio trenera. Došao je tada 29-godišnji Fabian Hürzeler (op.a u međuvremenu je napunio 30 godina)?

'Da, otišao je trener Schultz, koji je legenda kluba. Navijači su bili ljuti, bilo je skepse. Nisu se mirili s time, jer on je i igračku karijeru proveo u klubu. I onda su na njegovo mjesto stavili Hürzelera, koji je bio Schultzov pomoćnik. S time da je on i u Schultzovo vrijeme jako puno radio s momčadi, analizirao, pomagao mu puno. I vidjelo se da je u materiji, da razumije nogomet. I što je najvažnije, u klubu su imali povjerenja u njega'.

Kad već spominjete njegove godine, očito je to danas trend. Puno je mladih trenera ušlo u te vode, poput Juliana Nagelsmanna, koji je s 29 godina vodio Hoffenheim?

'Da, očito je to trend. Nije samo Bayernov Nagelsmann ušao mlad u taj posao. I RB Leipzig ima mladog trenera. I RB Salzburg. Pa i Reims iz Francuske. Danas očito više nema pravila. Bitno je samo imaš li kvalitetu, osjećaš li nogomet. I mi smo u klubu presretni kako radimo, kakve rezultate imamo. I stvarno uživamo u utakmicama. Unio je novu energiju, nove stvari'.

Znači, nije tzv. laptop-trener?

'Ma kakvi. Mislim čak da je kao mlađi igrao u Bayernu. Oni voli da se igramo - nogometa. Osjeća igrače, svakome je našao pravu poziciju. Svaki igrač, pa i golman, zna što treba raditi na terenu. Evo, i naš golman Vasilj igra sjajno s nogom, nema napucavanja. Pomaže nam u izgradnji napada, 'ubijamo' napadačku liniju protivnika, lako se odupiremo visokom presingu. Trener ima viziju i sjajno slaže taktiku. Treninzi su sjajni, pucamo od samopouzdanja, a tome doprinose i ove pobjede'.

Klub je iz zone ispadanja došao u borbe za mjesto koje bi vas vratilo u Bundesligu?

'Nadam se da ćemo nastaviti kako smo započeli 2023. godinu, ali ne stvaramo si nikakav pritisak. Prošle sezone smo veliku većinu vremena bili pri vrhu, ali pred kraj prvenstva počeo je pritisak i u klubu i sa strane, kroz medije, kroz navijače... Svi su nas ispitivali - hoćemo li ući u Bundesligu. I dogodili su nam se pehovi, zbog kojih nismo uspjeli izboriti povratak među najbolje. Ali sada smo iskusniji, pametniji. Gledamo samo sebe. Puno je utakmica do kraja, sve se može okrenuti. Kako na pozitivno, tako i na negativno. U svlačionici se ne priča o tome, trener naglašava da se samo koncentriramo na sljedeću utakmicu. Evo, imamo HSV kao dobar primjer, bili su pri vrhu, ali sada su zbog pritiska povezali par lošijih rezultata. Ponavljam, puno je do kraja, ali mi želimo samo nastaviti kako smo krenuli'.

I vi ste bili jak 'kotač zamašnjak'. U prvoj utakmici nastavka sezone zabili ste za pobjedu 1:0 kod Nürnberga?

'Značio mi je taj pogodak jako puno. Posebno nakon ozljede ramena, zbog koje sam propustio pet utakmica. Puno sam trenirao, koristila mi je i ta zimska pauza, gdje sam spojio tri tjedna zajedničkih treninga. Sve je ispalo sjajno. Osim toga, tom pobjedom prekinuli smo niz od skoro godinu dana bez slavlja u gostima. Sve to bila je nekakva prekretnica. I klubu i meni'.

Prošle godine, taman negdje na godišnjicu gola protiv Nürnberga igrali ste sa svojim St. Paulijem u kupu protiv Borussije (op.a. i pobijedili 2:1), te impresionirali predstavom protiv svjetske zvijezde, Norvežanina Haalanda? Je li on ušao opuštenije u okršaj s drugoligašem?.

'Igrali smo jednu utakmicu, što je sasvim različito nego kad znaš da imaš uzvrat. Ja uvijek dajem sve od sebe. I tada sam ga uspio zaustaviti. Ali tko zna, možda ga u sljedećoj, ne bi uspio. Haaland je vrhunski igrač. To su sitnice i nijanse, tko ima bolji dan. Ali iskreno, nadam se da ću i ja dobiti priliku još koji put igrati protiv njega'.

Prošlog tjedna, u Ligi prvaka Gvardiol je imao puno više problema.

'Gvardiol je već puno puta pokazao da je vrhunska klasa. Mlad je igrač, ali s dovoljno iskustva, jer igra na najvišoj razini, protiv najboljih. Zanimljivo mi je da su mnogi zaboravili prvu utakmicu u Leipzigu, kada ga je sjajno zaustavio i zabio čak i gol Cityju. Ekipa je ta koja se mora postaviti, a ne on sam kao pojedinac. No, nije lako igrati protiv Haalanda. Osim toga, tu je večer i Norvežaninu sve polazilo za nogom. Meni se Gvardiol strašno sviđa, ima samopouzdanja. Ja mu želim samo puno zdravlja, jer on će se još penjati'.

S odlaskom u Manchester City vjerojatno je i Haaland u tih godinu dana nešto napredovao?

'Sigurno je i on napredovao. Ipak iz vikenda u vikend igra još jače utakmice, nego su možda u Bundesligi. Osim toga, a znam i po sebi, koliko se u tim godinama možeš u samo šest mjeseci uzdići. Sigurno je i on osjetio tu razliku. Ali kako se uzdigao Haaland, tako će i Gvardiol, koji će sigurno za dvije, tri godine biti još puno, puno bolji igrač. A tada ćemo vidjeti tko će biti bolji, tko će dominirati'.

Nego, možda vi kao igrač znate nešto više o najavi Gvardiolova transfera?

'Vole mediji svašta pisati, pogotovo kada si tako dobar, mlad, tražena roba. Ja mislim da se on oko toga uopće ne zamara. Igra u Leipzigu, koji je vrhunski klub, koji je pri vrhu, u borbi za naslov. S toliko godina, u takvom klubu igrati, nije mala stvar. On ima još puno vremena, i puno utakmica za odigrati. I pitaju me mnogi za Gvardiola, jer smo Hrvati, ali što reći o njemu? Svi ga cijene, užitak ga je gledati'.

Živite u istom gradu kao i Mario Vušković, koji proživljava teške dane zbog optužbi za doping? Jeste li u kontaktu?

'U kontaktu smo. Teško mu je. Ne bih volio nikome da proživljava takvo što. Od srca mu želim sve najbolje i da dokaže da je nevin, da se što prije vrati na teren. To je jako teško psihički podnositi, ali vjerujem to jest, nadam se da ćemo ga uskoro gledati na terenima'.

Svojevremeno ste rekli da bi voljeli jednog dana zaigrati s Rokom Šimićem. Možda u Dinamu, posebno sada kada je Dario Šimić dobio priliku kreirati sportsku politiku kluba, procjene da imate klasu za zagrebački klub pa obojica odjenete modri dres?

'Meni je plan - Bundesliga. Ili neke druge lige. Za povratak u Hrvatsku trenutno nisam zainteresiran. Teško da će se to dogoditi u Dinamu. Moji su planovi zasad ipak malo drugačiji. Ovdje se osjećam odlično, to mi je želja'.

Pa nije Dinamo baš 'tamo neki' klub, mali, beznačajan?

'Nije. Dinamo je veliki klub. Najveći u regiji. S pregršt klasnih igrača koji su stasali kroz njega. Ali meni je plan Bundesliga. Bilo bi mi čudno igrati pred 300 ljudi, kada ovdje igram pred 50 tisuća. Svi iz Hrvatske žele u Njemačku, Italiju... A meni sada, kada sam već ovdje, ne bi bio neki motiv vratiti se. Iako, nikad ne reci nikad'.

Vjerojatno vam je kao i svakom igraču želja jednog dana obući reprezentativni dres?

'Naravno. To sanja svaki dječak koji krene u nogomet. Tako i ja. To mi je najveći san. Međutim, ja sam svjestan da u reprezentaciji imamo klasnih igrača, pogledajte samo ta imena. I svjestan sam da je teško iz druge lige doći do reprezentacije. Morat ću se još strpjeti, da eventualno napravim transfer u prvu ligu, pa se onda još dodatno dokazivati. I tko zna, možda bi se tek tada mogao nadati nekom pozivu', završio je Jakov Medić.