'MRŠAVA' AKCIJA RIO

HRT-ova reakcija na bijes hrvatskih paraolimpijaca

08.07.2016 u 13:09

Bionic
Reading

Hrvatska radio televizija planira Paraolimpijske igre u Riju pratiti s po jednim novinarom, snimateljem i montažerom što je izazvalo bijes u redovima Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Od 7. do 18. rujna u Rio de Janeiru će se održati Paraolimpijske igre. Hrvatska će biti zastupljena sa 17 sportaša u pet sportova, a sami natjecatelji vjeruju da će se boriti za čak devet medalja.

Paraolimpijci se stalno suočavaju s nerazumijevanjem od strane medija, a donekle 'mirne luke' do sada su imali tamo gdje ih i s razlogom očekuju - u javnim servisima. No, kada su čuli da će njihove Igre u Riju ukupno pratiti (za TV i radio) jedan novinar s javne televizije zavladala je nevjerica.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić poslao je dopis prezimenjaku Siniši (v.d. ravnatelja HRT-a) u kojoj ga upozorava da je u pitanju treće najveće svjetsko sportsko natjecanje. Traži da se HRT ne spušta ispod standarda s Igara u Pekingu i Londonu kada su bila poslana po dva radijska i jedan TV novinar.

Odgovor urednika sporta HRT-a Brune Kovačevića na upit tportala o izvješćivanju iz Rija:

Obavješćujemo Vas kako će ovogodišnje Paraolimpijske igre HRT pratiti na dosad najsveobuhvatniji način i po broju sati i po broju programskih sadržaja.

Osim prijenosa svečanosti otvaranja Paraolimpijskih igara, Hrvatska televizija (HRT – HTV) priprema posebnu emisiju u kojoj će predstaviti sve hrvatske sudionike.

U Rio će otputovati novinar, snimatelj i montažer koji će izrađivati reportaže i izvješća s terena, a u studiju će na projektu istodobno biti angažirano još osmero zaposlenika HRT-a.

Gledateljima ćemo omogućiti praćenje prijenosa svih završnih natjecanja na kojima hrvatski sportaši imaju šansu za osvajanje medalja, a Igre će se svakodnevno moći pratiti i putem radija, mrežne stranice, a nudimo i multimedijalnu uslugu.

Ovakvu odluku smatraju podcjenjivačkom i nelegalnom, jer, tvrde, krši Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Zakon o HRT-u i Zakon o suzbijanju diskriminacije. Imaju i potporu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

S HTV-a su dobili odgovor u kojemu ih v.d. ravnatelja uvjerava da HRT poštuje sve propise i zakone, te da će iz Rija prenositi otvaranje i zatvaranje, te desetak prijenosa ili snimki. Potvrđuju i da će čitav događaj pratiti jedna novinarska ekipa, koja će imati radijska i televizijska zaduženja.

Vremena jesu teška, ali ovakav odnos najvećeg javnog medija prema paraolimpijcima je prilično skandalozan. Igre okupljaju svjetsku elitu, a HRT je jednostavno dužan upoznati hrvatsku javnost s mogućnostima i rezultatima najboljih Hrvata barem u ta dva tjedna.

Podrška na deklarativnoj razini ne znači ništa, upravo HRT (i Hina) imaju obavezu pokazati hrvatskoj sportskoj javnosti koliko mogu Budetić, Vincetić, Paović, Ristoski i ostali malo znani olimpijci koji 47 i pol mjeseci žive u gotovo apsolutnoj anonimnosti.

Ako u ova dva tjedna ne budu udarne (a to ne može proizvesti jedan novinar!) sportske vijesti u Hrvatskoj onda je sportska redakcija HRT-a zaboravila osnovni smisao svoga postojanja.

Da svoju odluku o slanju jednog novinara trebaju ponovno tazmotriti HRT upozoravaju i iz ureda pravobraniteljice koja poručuje

'Unatoč Vašem pojašnjenju i informacijama o aktivnostima praćenja koje planirate osigurati na sportskim događanjima tijekom Igara, a s obzirom na dosadašnje iskustvo izražavamo bojazan i
nezadovoljstvo predloženim. Kao što ste naveli, HRT ima obvezu poštivati nacionalno zakonodavstvo, ali ne samo nacionalno već i međunarodne dokumente što odlukom, da će samo jedan novinar sa snimateljem pratiti i prenositi s terena niz događanja čini nam se zapravo diskriminirajućom u odnosu na praćenje sportaša bez invaliditeta.

Svjesni općeg financijskog stanja države pa tako i proračuna javnog medijskog servisa, smatramo da odluke o praćenju i prijenosu sa iznimno važnih sportskih događanja ne bi smjele ići na uštrb osoba s invaliditetom.


Stoga predlažemo da se razmotri mogućnost osiguravanja većeg broja novinara i snimatelja s terena te prijenos u dnevnim i večernjim terminima kompletnih sportskih događanja, a ne samo sažetaka, kako bi što više djece i odraslih osoba imalo priliku pratiti natjecanja te uživati u uspjesima naših sportaša s invaliditetom.

Republika Hrvatska ima 17 predstavnika na 15. Paraolimpijskim igrama i smatramo da svi oni zaslužuju da naši građani upoznaju njihov talent i vještine, ne samo u specijalnoj emisiji prije početka Igara već upravo tijekom događanja, na što trebamo biti ponosni.

Temeljem čl. 9 i 10. zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (Narodne novine, br. 107/07.), predlažemo navedeno i molimo da isto uvažite te nas obavijestite o planiranim radnjama,' poručeno je HRT-u.