TEŠKA ODLUKA

Hoće li se održati rukometni Euro na kojem igra i Hrvatska? Trebao bi početi za deset dana, reprezentacije se pripremaju, ali...

23.11.2020 u 00:48

Bionic
Reading

Danski rukometni savez i dalje radi na organizaciji Europskog prvenstva za rukometašice, iako nije dobio pristanak od vlastite Vlade koja nikako da se usuglasi oko održavanja završnog turnira

Hoće li se održati rukometni Euro koji bi trebao početi 3. prosinca, a završiti 17 dana kasnije? Na to pitanje nitko ne može dati odgovor, ni čelnici EHF-a, a ni domaćin prvenstva. Sudbina natjecanja je u rukama političara, a to nikako nije dobra opcija.

Naime, zbog pandemije u cijeloj Europi vladaju epidemiološke mjere, stroga ograničenja od kojih nije izuzet ni sport. Rukometašice su trebale igrati utakmice u Norveškoj (Trondheim, Stavanger, Oslo) i u Danskoj (Herning, Frederikshavn), ali...

Norveška je dva tjedna uoči prvenstva odustala, njihov Savez ne može ispuniti sva očekivanja od Vlade zbog strogih pravila vezanih uz koronavirus (koja su različita od države do države) pa je sve palo na leđa Danske. Danci su hrabro krenuli u samostalnu organizaciju cijelog turnira, utakmice će se igrati samo na jednom mjestu (Herning), ali opet je zapelo. Čeka se odluka Danske vlade koja nije oduševljena da se Euro održava u ovakvoj lošoj situaciji zbog koronavirusa, ali konačnu odluku političari nisu donijeli, a trebali su u nedjelju.

To je ono što živcira, reprezentacije su krenule s pripremama, a ne znaju hoće li turnira uopće biti, jer Vlada Danske oklijeva da kaže jednostavno 'DA ili 'NE'. Danski rukometni savez je u teškoj situaciji, ali je i bez pristanka svojih političara krenuo u nastavak priprema za Euro uz jasnu potporu EHF-a.

'Rukome kao sport, koji ovdje predstavljaju Danski rukometni savez i Europska rukometna federacija, pružio je sve zahtjeve, pripreme i potrebne zdravstvene i higijenske koncepte kako bi se EHF EURO 2020 igrao u Danskoj. Ženski EHF EURO 2020 snažna je i vitalna platforma za promociju europskog ženskog rukometa. Ovih 16 reprezentacija koji sudjeluju samo čekaju konačni turnir', rekao je predsjednik EHF-a Michael Wiederer.

'Razvili smo sveobuhvatan protokol o koroni koji utvrđuje neke vrlo stroge smjernice za upravljanje prvenstvom, ali još uvijek trebamo dobiti zeleno svjetlo od vlade i vlasti. Sad više ne možemo čekati i zato nastavljamo raditi dok se ne dokaže suprotno: da ne možemo biti domaćini prvenstva unatoč vrlo temeljitim protokolima. Sve smo opisali u najsitnijim detaljima, a naše su smjernice daleko strože od onoga što se inače odnosi na sport. Stvaramo 'balon' u kojem se svi u njemu kontinuirano testiraju, baš kao što osiguravamo da nitko ne ulazi i izlazi iz 'balona' bez prethodnog testiranja', izjavio je predsjednik Danskog rukometnog saveza Per Bertelsen.

Inače, na prvenstvu sudjeluje 16 reprezentacija, među njima i Hrvatska koja se nalazi u skupini C s Nizozemskom, Mađarskom i Srbijom. Euro je važno, jer služi i kao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2021.