TREBA LI ih žaliti?

[ANKETA] Uefu i Fifu nije briga, no govor Jürgena Kloppa izazvao kaos u svijetu nogometa; je li u pravu i jesu li sami igrači spremni na 'žrtvu'?

23.11.2020 u 09:47

Bionic
Reading

Nogometaši i treneri sve se više bune zbog prenatrpanog rasporeda utakmica koji ostavlja posljedice u vidu sve brojnijih ozljeda, a zadnji koji je podigao glas bio je menadžer Liverpoola Jürgen Klopp. No jesu li njegove izjave pomalo dvolične...

Aktualni engleski prvak u susret je ušao drastično oslabljen, jer zbog ozljeda i koronavirusa nije mogao računati na Trenta Alexandera-Arnolda, Joea Gomeza, Jordana Hendersona, Virgila van Dijka i Mohameda Salaha.

Bez obzira što je Liverpool slavio 3:0 protiv Leicester Cityja, trener pobjednika Jürgen Klopp poslije susreta se je okomio na televizijske kuće koje ne zanimaju ti problemi, nego gledaju da se sve dogovoreno ispoštuje, no svi ti ugovori oko prijenosa potpisani su prije koronavirusa koji je zgusnuo raspored odigravanja.

Kad se tu još doda novo Uefino natjecanje Liga nacija, nije ni čudo da se igrači i treneri sve više bune.

'Ako se vi (Sky Sports) i BT Sport ne dogovorite, mi smo svi gotovi. Ako nastavimo igrati srijedom i četvrtkom navečer u euro-kupovima i za reprezentacije, a onda subotom i nedjeljom u podne u Premiershipu, nisam siguran da ćemo sezonu završiti s 11 zdravih igrača. Znam da vas nije briga za to, to i je problem', rekao je Klopp čiji su govor te televizijske kuće cenzurirale, ali je on ipak ugledao svjetlo dana zahvaljujući američkom NBC-u.

Cijeli necenzurirani govor sa Sportklub televizije pogledajte OVDJE.

'Ne govorim ovo samo zbog Liverpoola, nego zbog svih igrača. Igrača Engleske koji idućeg ljeta predstavljaju ovu zemlju na Euru. Izgleda da je za vikend Saka ozlijedio koljeno na utakmici Premiershipa, nakon što je prije toga u samo tjedan dana igrao čak tri utakmice za Englesku. Govore nam da rotiramo igrače. Koje to igrače? Ostala su nam samo djeca.'

  • +7
FC Liverpool - Leicester City, 22.11.2020. Izvor: EPA / Autor: Laurence Griffiths / POOL

Naravno, za ovakvu situaciju krivi su si i sami igrači čija je međusobna komunikacija 'nula', jer da se ujedine, zaprijete nekom vrstom bojkota, možda bi nešto napravili. Ovako njihova kuknjava ništa ne može promijeniti. No njemački trener u svojem govoru nije pozvao na nikakve drastične poteze, svjestan je i on od kuda dolazi novac, ali nije propustio udariti po televizijskim kućama.

'Ako mi netko još jednom spomene televizijska prava, stvarno ću poludjeti. Treba poštovati potpisane ugovore s televizijskim kućama, ali oni nisu napravljeni ni potpisani za korona sezone. Svi se moramo prilagoditi novoj situaciji pa tako i sada tu pričamo s maskama. Sve se promijenilo, život se promijenio, samo isti ostaju ugovori s televizijskim kućama, koje na svaki prigovor odgovaraju: 'To je naše i mi to ne puštamo.' Molim?'

  • +17
SSC Napoli - AC Milan, 22.11.2020. Izvor: EPA / Autor: CESARE ABBATE

Hoće li se nakon ovog govora Kloppa nešto promijeniti? Sumnjamo! Dok će igrači istrčavati na travnjak sve će biti isto i dalje, ali ako najveće nogometne zvijezde malo skrenu pogled sa svojih bankovnih računa, koji se, nećemo si lagati, najvećim dijelom pune zahvaljujući prihodima klubova od tv prijenosa, te ujedinjeni krenu u pregovore, možda će i tv kuće popustiti, jer one sada s pravom brane svoje interese. One sigurno ne bi imale ništa protiv manje utakmica, ali onda će i manje platiti. Nema tu neke posebne matematike.

Krivnju snose i Uefa i Fifa koji također stalno stvaraju nova natjecanja ili proširuju stara, pa je jasno da ni njih nije previše briga za sve više utakmica u kalendaru. Ceh plaćaju igrači, njihovo zdravlje, a oni jedini nešto mogu promijeniti, no to bi značilo da bi u konačnici i njihova primanja s manjim brojem utakmica pala. Pitanje je jesu li oni sami spremni na financijsku 'žrtvu'...